Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még Klopp sem tartotta lehetségesnek, mégis megtörtént

Németh Dániel

Publikálva 19/11/2021 - 16:27 GMT+1

A Premier League mostani szezonjának a Liverpool jobbhátvédje, Trent Alexander-Arnold a legkreatívabb játékosa, nem véletlenül. Az angol játékos idén új szerepkörben játszik, amelyben még jobban kiütköznek a már évekkel ezelőtt félelmetesnek tartott támadóerényei.

Trent Alexander-Arnold - fotó: Paul Ellis

Fotó: AFP

Trent Alexander-Arnold már az előző szezonokban is meghatározó játékos volt a Liverpool támadásaiban, ebben az idényben azonban minden korábbinál többet tesz hozzá a játékhoz.


A jobbhátvéd, aki annyira jó, hogy tévés szakértők és szurkolók egy emberként beszéltek arról, ennek a srácnak a középpályán a helye: ez már önmagában sokat elárul Alexander-Arnold képességeiről. Más kérdés, hogy ez a posztváltás nem feltétlenül lenne szerencsés, amint az az angol válogatott Andorra elleni mérkőzésén is kiderült; Gareth Southgate úgy döntött, megnézi, mire képes a 23 éves védő a középpálya közepén, ám ez a húzás nem sült el jól.
Jürgen Klopp utólag frusztráltan magyarázta, teljesen értelmetlen a középpályára jelölni játékosát, mivel Alexander-Arnold jobbhátvédként is megtalálja ezeket a területeket. Később a futballista is elmondta, inkább csak összezavarta a váltás, mintsem segített volna. „Ez siklott félre az első félidőben. Ott álltam, próbáltam megtalálni a területet, ahelyett, hogy váratlanul, az ellenfelet összezavarva futottam volna be, szabadon, a megfelelőnek tűnő pillanatokban.”
Alexander-Arnold játéka túlzás nélkül forradalminak mondható: bár papíron a védelem jobb oldalán játszik, a középpályáról alakítja ki a helyzeteket, és ő számít a Liverpool első számú irányítójának. Nemrégiben még Kevin De Bruyne-t tartották a Premier League legkreatívabb játékosának, ám ha a Manchester City klasszisának valódi örökösét keressük, nem a középpályások között kell nézelődni: tudniillik, a Liverpool hátvédje az.

A mostani szezonban Alexander-Arnold várható gólpassz mutatója – ami a kialakított helyzetek minőségét értékeli – 4.10 a Premier League-ben: ezzel nem csak, hogy ő áll az első helyen, de jócskán ráver a lista második helyén álló Bruno Fernandesre (2.66).

A jobbhátvéd szerepköre átalakult valamelyest ebben az idényben, és a kialakított helyzetek súlypontja is megváltozott. Alexander-Arnold mindig is kivételes képességű szélsőhátvéd volt, ha a támadásokat nézzük, és a beadásai mind a mai napig életveszélyesek. Mostanra viszont ennél sokkal többet tesz hozzá a játékhoz: ha megvizsgáljuk, honnan alakította ki a helyzeteit, látható, hogy pontosan onnan lövöldözi be a passzait a védelem mögé, amely zóna De Bruyne legerősebb terepének számít.
picture

Mohamed Salah ünnepel a csapattársak, köztük Alexander-Arnold társaságában

Fotó: Getty Images

„Ha megnézitek a meccseinket, láthatjátok, hogy Trent szerepköre már megváltozott” – mondta Klopp szeptemberben. „Nem minden mérkőzésen, de amikor lehetőségünk van rá, akkor vált. Ezért is szükségtelen, hogy középpályást faragjunk belőle. A játékosok, különösen a jó játékosok, többé-kevésbé mindenhol feltűnnek. Az igaz, hogy Trentet ritkán láthatjuk a balszélen, a jobb oldalon viszont minden pozícióban feltűnt már.”
Klopp szavait alátámasztja a hőtérkép: az előző két szezonban Alexander-Arnold magasra tolt pozícióban szerepelt, ahogyan az egy Liverpoolhoz hasonlóan domináns csapat jobbhátvédjétől teljesen megszokott. Idén viszont sokkal többet mozog a pálya belseje felé, melynek eredményeképpen nagyobb a hatása a játékra: helyzeteinek többségét továbbra is a pontrúgásokból alakítja ki (ebben listavezető a Premier League-ben), de akcióból is egyre többször eredményes.
Ami azt illeti: a fejlődés nem csak erre az idényre vonatkozik, mert amióta Alexander-Arnold a ligában van, évről évre egyre többet tudott hozzátenni a Liverpool kreativitásához. Vagyis nem csak, hogy folyamatosan tisztul és fejlődik a játéka, de a rendszert is képesek úgy alakítani körülötte, hogy maximalizálni tudják a képességeiből származó előnyöket. Ami ráadásul nem csak abból áll, hogy beíveli középre a labdákat, mivel a támadásépítésben legalább annyira meghatározó a játéka.
Az természetesen nem meglepetés, hogy a Liverpool akcióinak többsége a jobb oldalon fut, ahol a többnyire előkészítőként funkcionáló Alexander-Arnold előtt a csapat (és jelenleg talán az egész világ) legveszélyesebb játékosa, Mohamed Salah helyezkedik. A jobbhátvéd azonban gyakorta nem ezt a kapcsolatot használja ki, épp ellenkezőleg, átforgatja a túloldalra a labdát; idén már nyolc keresztpassza volt, ami kétszer annyi, mint bármely liverpooli középpályásé.

A csapattársak elsősorban a labdajáratásért felelnek, azonban ha Alexander-Arnold lábára kerül a labda, a fókusz a helyzetkihasználásra irányul.

„Őszintén szólva mi csak próbálunk szabadon játszani, különösen ebben az idényben. Megkaptuk az engedélyt, hogy egyszerűen csak jól érezzük magunkat a pályán, helyzeteket alakítsunk ki, támadjunk, problémákat okozzunk az ellenfeleknek. Ez elég jó érzés” – magyarázta. Mindez a számokban is visszaköszön: nem csak a kialakított helyzetek mennyiségében, de a minőségében is sokat lépett előre Alexander-Arnold. 90 percre levetítve megduplázta a várható gólpasszainak számát az előző három szezonhoz képest.
Lehetetlen csak egyetlen tényezőt kiemelni: egy olyan játékosról van szó, aki egyre érettebb, több lehetőséget alakít ki, nagyobb helyzeteket, ráadásul mindezt különböző módon tudja megtenni. Ám nem szabad lebecsülni a taktikai változtatások jelentőségét sem: remekül alkalmazkodnak hozzá és a képességeihez. „Néhányan azt gondolják, hogy ha pár méterrel feljebb játszana, még nagyobb hatással lenne. Pedig igazán nehéz Trent Alexander-Arnoldnál nagyobb hatással lenni annál, amit az előző nem is tudom hány évben láttam” – mondta Klopp.
És mégis: jelenleg pontosan ez történik Liverpoolban.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés