Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Majdnem ölre mentek egymással, de szent a béke – a Klopp-Arteta konfliktus háttere

Nánási Antal

Publikálva 22/11/2021 - 13:05 GMT+1

Komoly szóváltásba keveredett egymással csapataik egymás elleni mérkőzésén Jürgen Klopp és Mikel Arteta.

Jürgen Klopp (Liverpool) y Mikel Arteta (Arsenal)

Fotó: EFE

Negyedik rangadóján is megőrizte a Big Six elleni veretlenségét szombaton a Liverpool, amely az Arsenalt küldte haza egy sima, 4-0-s vereséggel.

Jürgen Klopp két szezonnal ezelőtti önmagára emlékeztető formában futballozó csapata ebben az idényben hazai pályán ikszelt a Chelsea-vel és a Manchester City-vel, majd emlékezetes mérkőzésen rámolt be egy ötöst az Old Traffordon. Jelzésértékű, hogy a minap menesztett Ole Gunnar Solskjaer sorsa sokak szerint épp a Liverpool manchesteri vendégjátéka alkalmával pecsételődött meg, és nem lennénk meglepve, ha az Arsenal háza táján is elkezdenék feltérképezni a lehetséges menedzser jelölteket.
A mérkőzés jegyzőkönyvére pillantva egy szokatlan jelenségre figyelhetünk fel, hiszen a találkozó 33. percében, még gól nélküli állásnál, mindkét menedzser kapott egy-egy sárga lapot. A figyelmeztetések hátterét keresve a pálya felé kell forduljunk. Egy előreszálló labdára, nagyjából a felezővonal magasságában, Sadio Mane és Takehiro Tomiyasu is felugrott, a labdát végül előbbi játékos tudta elfejelni. Az esetet a játékvezető lefújta, lappal ugyanakkor nem szankcionálta, kihúzva ezzel a gyufát az Ágyúsok ránézésre szelídlelkű spanyol mesterénél. Mikel Arteta ugyanis ordítva kérte számon a negyedik játékvezetőtől, hogy miért nem adott egyenesen piros lapot a szenegáli támadónak, aki szerint egyértelmű szándékossággal könyökölte le a japán futballistát.
Arteta „közeledését” elnézve több se kellett Kloppnak, aki, viszonozva a hangerőt és a temperamentumot, játékosát megvédve vágott vissza spanyol kollégájának. Az esete kishíján tettlegességig fajult, végül a negyedik játékvezető, valamint mindkét stáb tagjai húzták el főnökeiket a technikai zóna széléről. Az esetet elnézve egyébként valóban kétes, hogy jó ítélet született-e, a játékvezető felelőssége talán abban vizsgálható, hogy amennyiben lefújta az esetet, azaz nyilvánvalóan szabálytalannak ítélte meg a helyzetet, miért nem szankcionálta azt? Michael Oliver, akit évek óta az elsőszámú angol bíróként szokás emlegetni, egyébként nem először kerül nehéz helyzetbe a Liverpoollal kapcsolatban, bő egy éve ugyanis ő volt az, aki egy Merseyside derbin nem fújta le Jordan Pickford karaterúgását, amivel hosszú hónapokra kivonta a forgalomból Virgin Van Dijkot. A mostani eset szerencsére sérüléssel nem járt, hiszen a japán játékos gond nélkül folytatni tudta a mérkőzést, a mérkőzés hevében azonban bőséges okot és alapot szolgáltatott egy oldalvonalmenti vitára.
„Számomra egyértelmű, hogy nem történt szabálytalanság” – reagált az esetre a mérkőzést követően a Sky Sports kamerája előtt Jürgen Klopp. A német menedzser játékosát védve hozzátette:
„Sadio egy fizikális játékos, és úgy érzem, erre egyre inkább utaznak az ellenfelek edzői. Egyszerűen túl sokszor követelnek ellene lapot, én pedig nem hagyhatom szó nélkül, ha valaki az ellenfél padjától közelítve ordítva uszít a játékosom ellen. A játékvezető helyesen döntött, hogy nem adott neki lapot, mint ahogyan jogos az én sárgám is. Annyit mondtam Artetának, hogy mégis mit akar elérni, hiszen nem történt szabálytalanság.”

Az eset kellőképpen felpörgette a mérkőzést, hat perccel az eset után Sadio Mane ugyanis megszerezte a fölényben játszó Liverpoolnak a vezetést, majd még a félidő vége előtt begyűjtött egy sárga lapot is. A második játékrészben a hazaiak szemernyi kétséget sem hagytak a három pont sorsa felől, további három góllal tették ugyanis egyértelművé a mérkőzést. A 4-0-s hazai sikerrel a Liverpool majd három év után tudta ismét négy góllal legyőzni londoni ellenfelét, 2018 december 28-án ugyanis 5-1-re nyertek a Vörösök. Érdekesség, hogy Sadio Mané azon a találkozón is betalált, a mérkőzést pedig ugyanúgy Michael Oliver vezette, mint a mostanit.
A mérkőzést követően természetesen Mikel Arteta is megszólalt, aki, ahogyan az interjút készítő riporter fogalmazott, karakterétől merőben eltérő módon reagált a szerinte elmaradt sárga lapra annál a bizonyos szituációnál. A spanyol menedzser válaszában, autósportos nyelven szólva, „versenybalesetnek” minősítette az esetet:
„Semmi különös nem történt, mindketten a saját csapatunkat védtük. Egy ilyen magas hőfokú mérkőzésen ez benne van a pakliban, nem kell ezt túlgondolni. A lefújás után beszéltem Jürgennel, gratuláltam a győzelemhez, a kérdést pedig lezártuk.”

Forrás: goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés