Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ma még ritkaságnak számítanak, néhány éven belül értük fognak marakodni a sztárklubok

Németh Dániel

Publikálva 19/11/2021 - 14:37 GMT+1

Egyre több helyen ismerik fel a pontrúgásokban rejlő potenciált, és a rögzített helyzetek megoldására specializálódott szakemberek jelentőségét. Remek példa erre az Arsenal, amely az előző idényben a Premier League leggyengébb csapatai közé tartozott a szabadrúgások terén, ebben a szezonban viszont szinte minden mutatóban az élen jár.

Leicester-Arsenal - fotó: Justin Tallis

Fotó: AFP

Nyáron több igazolása is volt az Arsenalnak, de senki sem gyakorolt akkora hatást a csapatra, mint a Manchester Citytől átcsábított szabadrúgásedző.


Amikor Andre Marriner belefújt a sípjába és középre mutatott, megerősítve, hogy Calum Chambers szabályos gólt szerzett a Leeds elleni mérkőzésen, a védő egyből a kispad felé vette az irányt. Csapattársai rögvest megrohanták, elsőként két csere, Alexandre Lacazette és Aaron Ramsdale ért oda, de aztán csatlakozott Mikel Arteta is az ünneplőkhöz. Chambers azonban mást keresett: Nicolas Jovert, az Arsenal szabadrúgás-specialistáját.
Néhány pillanattal korábban, amikor Chambers beállni készült Ben White helyére, Jover odasúgta neki: az első labdaérintéséből gólt fog szerezni. „Ezért rohantam oda hozzá” – magyarázta Chambers. „Szép pillanat volt.” A védő 23 másodpercet töltött a pályán, amikor a kapuba pofozta Emile Smith Rowe szögletét; ez volt az egyike az Arsenal hét találatának, amit rögzített helyzetet követően szereztek az idényben.
Az angol bajnokságban már hatnál tartanak, amivel az első helyen állnak, holtversenyben szombati ellenfelükkel, a Liverpoollal. Már most sikerült elérniük a tavalyi össztermést, amikor is csak a Fulham és a Sheffield United teljesített az Arsenalnál is gyengébben a szabadrúgásoknál. Ami akkor az egyik legnagyobb gyengeségüknek számított, mostanra az erősségük lett: a találataik 46%-át rögzített helyzetekből szerezték, szemben az előző év 11%-val.

Mindez a talán legkevésbé felkapott nyári szerzeményüknek, Nicolas Jovernek köszönhető.

picture

Thomas Partey gólja az Aston Villa ellen

Fotó: Getty Images

Jover neve a többség számára nem sokat mond, Arteta azonban kiválóan ismerte az edzőt, akivel két évet dolgoztak közösen Pep Guardiola Manchester Cityjében. Júliusban csatlakozott az Arsenalhoz, ahol az addigi szabadrúgás-specialistát, Andreas Georgsont váltotta, aki egyetlen Észak-Londonban eltöltött év után visszament a Malmőhöz. Kinevezését követően Arteta olyan szakemberként jellemezte Jovert, aki „a szakértelmével hihetetlenül hasznos és értékes lehet.”
A mai futballban ez meghatározó része a játéknak. Ezt is irányítani és tudni kell, mi ezt a folyamatot kezdtük meg – tette hozzá.
Az Arsenal menedzsere testközelből láthatta, Jover milyen hatással volt a Manchester City játékára pontrúgásoknál védekezésben és támadásban egyaránt: első manchesteri idényében ők jegyezték a legtöbb szabadrúgásgólt a Premier League-ben, miközben a második legkevesebbet kapták. Második szezonjában sem volt kevésbé meggyőző a teljesítménye, nagyban hozzájárulva ezzel a bajnoki cím visszaszerzéséhez.
Georgson hatása ugyanakkor vegyes volt: a svéd irányításával a védekezésben sokat javult a csapat, egészen konkrétan az egész Premier League-ben az Arsenal kapta a legkevesebb gólt szabadrúgásoknál. Támadásban viszont bőven maradt tér a fejlődésre, ezért is került képbe Jover, aki az új szemléletmód mellett komoly tapasztalatot, és nem kevesebb tudást vitt magával az Arsenalhoz.
Jover a Montpellier elemzőjeként kezdte a pályafutását, ahol a 2011/12-es idényben bajnoki címet ünnepelhetett. Később a horvát válogatottnál kapott szerepet szabadrúgás-specialistaként, majd a Brentford és a Manchester City következett. Brentfordban ismerkedett meg Mads Buttgereittel, egy másik szabadrúgásedzővel, aki a dán testvérklubnál, a Midtyllandnál dolgozott. Matthew Benham, a klub tulajdonosa, illetve Rasmus Ankersen sportigazgató jó ötletnek tartotta, hogy a két szakember együtt ötleteljen.

Buttgereit ezt nevezte „tanulócsoportnak: többnyire a Skype-on keresztül érintkeztek, de azért személyesen is találkoztak időnként.

„Megfigyeltük egymás rutinját, aztán esténként leültünk és a szabadrúgásokról beszélgettünk” – mondta a német válogatottnál dolgozó Buttgereit, akiben mély nyomot hagytak ezek a beszélgetések. „Mindig is kötődtem a szabadrúgásokhoz, de egészen addig egy sima edző voltam sima edzői szerepkörben. Szerintem a találkozásaink óta kezdtem el egyre inkább szabadrúgás-specialistaként gondolni magamra.”
picture

Mikel Arteta és Pierre-Emerick Aubameyang

Fotó: Getty Images

„Nicolas egy zseni abban az értelemben, ahogyan gondolkodik, és kidolgozza a terveket. Amikor leültem vele, hogy átbeszéljük a különböző variációkat, mindig az volt az érzésem, hogy minden mögött van egy konkrét gondolat. Nincsenek véletlenek nála. Semmi sem volt egyszerű ezeknél a beszélgetéseknél. Órákon át tudtunk dumálni egy konkrét szögletvariációról, nem volt gond. Minden aspektuson végigmentünk, köztük azzal, hogy reagálhat az ellenfél. Nagyon-nagyon részletes volt.”
Személyesen ismerek pár specialistát a szakmában, de őt tartom a legjobbnak. Fantasztikus.
Jover részletek iránti megszállottsága az Arsenal idei góljainál is megfigyelhető: „Látom a keze nyomát a szabadrúgásokon” – mondta Buttgereit. Megfigyelhetőek a tudatos labda nélküli futások, a megtévesztő mozgások, és minden esetben több játékos helyezkedik úgy, hogy a lepattanókra és lecsorgó labdákra lecsaphassanak – épp így történt Chambers találatánál is, amivel 2-0-ra módosult az állás.
Néhány nappal korábban az Aston Villa elleni győzelemnél Thomas Partey fejelte be Smith Rowe szögletét; Chambers a rövid oldalra futott be White-tal egyetemben, hogy növeljék az esélyét egy közeli lövésnek. Takehiro Tomiyasu és Gabriel Magalhaes közben a büntetőpont környékén kötött le két belső védőt, Alexandre Lacazette és Pierre-Emerick Aubameyang pedig az ötösön belül tartózkodott.
Az elképzelés lényege, hogy lehetőleg minden szögből veszélyt jelentsenek a játékosok, ráadásul így teljesen kiszámíthatatlan, hova érkezik a labda. Partey és Gabriel egyaránt fejelt már gólt a rövid oldalról, de akkor is veszélyes volt az Arsenal, amikor a hosszú oldalon helyezkedő játékost vették célba. Aubameyangot a Leicester kapusa, Kasper Schmeichel, Gabrielt pedig a watfordos Ben Foster akadályozta meg abban, hogy a hosszú oldalról szerezzenek gólt egy szöglet után.

Az Arsenal fejlődése a statisztikákban is visszaköszön: az előző idényben mérkőzésenként 0,19 volt a csapat xG-mutatója a pontrúgásokból, a mostani szezonban 0,42. Szögleteknél 0,11-ről sikerült 0,29-re feltornászni az átlagot; ráadásul az már csak a bónusz, hogy még hatékonyabbak is a lehetőségek értékesítésében.

Általában a szabadrúgásedzők a technikán és a taktikán egyaránt dolgoznak: „ez a kettő kéz a kézben jár” – mondta Buttgereit, Jover pedig egy teljesen új rúgót is kinevelt Smith Rowe személyében. Tavaly az angol játékos egyetlen szögletet sem végzett el, az Arsenal legutóbbi három meccsén viszont nyolcat is. Az természetesen segítség, hogy megfelelő méretű célpontjai vannak: a nyári igazolások, White, Tomiyasu, Nuno Tavares egyaránt 180 centi felettiek, ahogy Partey, Gabriel és Aubameyang is.
picture

Emile Smith Rowe pontrúgásaira érdemes figyelni

Fotó: Getty Images

Az a legfontosabb, hogy az edzők meggyőzzék a játékosokat a módszerük eredményességéről, ami az Arsenalnál szemlátomást sikerült is, Jover ráadásul kiváló kapcsolatot ápol a játékosaival, amint arról Chambers Leeds elleni ünneplése is tanúskodott. „Lehet akármilyen tökéletes a terved, utána meg kell győznöd arról a játékosokat, és úgy megmutatni neki a pályán, hogy higgyenek benne. Látva az Arsenalt, egészen biztos vagyok benne, hogy Nicolas ezt megtette” – mondta Buttgereit.
A szabadrúgás az ő szenvedélye. Ezt képes átültetni a játékosokba, de közben ő is nagyon nyitott, hallgat rájuk, ami minden edzőnél fontos. Nem csak az a fontos, hogy megmondják a játékosoknak, mint tegyenek, ez egy együttműködés. Nicolas mindig kérdez, sosem elégedett.
Még mindig viszonylag ritka, hogy a topfutballban szabadrúgásedzőket alkalmazzanak, de az Arsenal fejlődése is bizonyítja, érdemes ezzel foglalkozni. „Sok fiatal bökte már oda, hogy te csak egy szabadrúgásedző vagy” – mondta Buttgereit, aki a dán válogatottnál is dolgozott az Eb alatt. „Erre mindig azt szoktam mondani, hogy nem csak… A gólok 30%-a pontrúgásból származik, és ha jól csinálom a dolgom, akkor ennél is többet ki lehet hozni.”
Egyelőre nem kapnak nagy figyelmet a szabadrúgásedzők, de biztos vagyok benne, hogy három-négy éven belül minden klubnál lesz egy.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés