Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lukakunak van egy elintézetlen ügye Angliával, most világklasszisként bizonyíthat

Németh Dániel

Publikálva 15/08/2021 - 14:26 GMT+2

A nyár egyik nagy szenzációja, hogy az Intert bajnoki címre vezető támadó visszatér ahhoz a klubhoz, ahol először belekóstolt a légiósok életébe.

Romelu Lukaku

Fotó: AFP

Romelu Lukakut 2019-ben valósággal elüldözték Angliából, ám az Interben eltöltött évek során bizonyította, hogy kár volt leírni őt. Most régi-új csapatában, a Chelsea-ben mutathatja meg magát a Premier League-ben.


A belga válogatott szövetségi kapitányát, Roberto Martinezt joggal lehetett némi elfogultsággal vádolni, amikor Lukakut méltatta a nyári Európa-bajnokság előtt, de az edző összességében jól összefoglalta a helyzetet. 2019 óta kétségtelenül minden fronton rengeteget lépett előre Lukaku, aki a karrierje legjobb számait hozta az Inter mezében, ráadásul nem csak a gólokat szállította, de ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt akcióból a teljes Serie A-ban.
Ezek között nyilván akadtak olyanok is, amikor a munka nagyobb részét a társak végezték el, ő maga pedig egyszerű lekészítésekkel, átadásokkal vette ki a részét a találatból, a megoldások többségében azonban megmutatkozott a középcsatár térlátása, intelligenciája, döntéshozatali képessége és technikája. Nem utolsósorban pedig a sokoldalúsága, hiszen ugyanúgy lehetett tőle irányítókat megszégyenítő passzokat látni, mint szélről érkező tűpontos beadásokat.

Vagy épp azt, hogy körbefutotta a védőjét, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta a túloldalon érkező Lautaro Martínezt.

Két idény alatt 64 gólt szerzett Olaszországban, ami már-már elvárás egy olyan játékos esetében, aki a karrierje során több mint 300 találatot jegyzett, közben viszont az előkészítéseknél is elit játékossá érett. Épp ezért merte visszacsábítani a Chelsea Angliába, egy évtizeddel azt követően, hogy először nagyobb pénzt áldozott a belga támadóra. Most, immáron 28 évesen, képességei és fizikuma teljes spektrumával, készen áll arra, hogy még nagyobb nyomot hagyjon maga után a PL-ben.
Az érte kifizetett 100 millió font nem kevés összeg, de nem ismeretlen számára ez a fajta nyomás, hiszen 2019-ben az Inter arányaiban még többet is áldozott rá, mégis felnőtt a várakozásokhoz – sőt, valószínűleg jócskán túl is teljesítette azokat. Most is akadnak olyan hangok, miszerint a londoniak jobban jártak volna Erling Haalanddal, aki az életkorából adódóan jobb befektetésnek számít, de ne legyenek kétségeink: a Chelsea ambícióihoz tökéletesen illik a csúcson lévő Lukaku.
Esetében a fókusz gyakran került arra, hogy mi mindent nem tud, milyen hiányosságai vannak, amit aztán a sajtóban és főleg a közösségi médiában alaposan fel is fújtak. Ebben az is szerepet játszott, hogy a klubváltásai nem mindig sültek el jól: így utóbb már kijelenthetjük, túl korai volt számára a Chelsea-hez igazolni 2011-ben, hat évvel később pedig jobban járt volna, ha visszatér a londoniakhoz, ő viszont a Manchester United ajánlatát választotta.
Mindezt nem a klubszimpátia mondatja velünk, hanem az edzők személye: José Mourinho leginkább a fizikumát próbálta érvényesíteni, míg Antonio Conte – aki még a Chelsea vezetőedzőjeként nagyon szerette volna megszerezni – sokkal többet látott benne. Lukaku a leegyszerűsített szerep ellenére erősen kezdett Manchesterben, idővel azonban a formája visszaesett, a kritikák pedig szép lassan az önbizalmát is aláásták.

Conte rendszerébe már az Inter játékosaként került, ahol rögvest az edző által megálmodott kontrajáték központi figurájává vált. Tavaly az európai topligák közül toronymagasan az Inter rendelkezett a legtöbb gyors ellentámadással, ezeket ráadásul hatékonyan be is fejezték.

Amikor épp védekezésre kényszerült az Inter, a két támadó közül Lukaku lépett vissza mélyebben, Martinez pedig a letámadás indításáért felelt. Ez a felállás lehetővé tette, hogy Lukaku legyen a kapocs az átmeneti fázisoknál, és a labdaszerzést követően a sebességét és intelligenciáját kihasználva rohanják le az ellenfeleket. Ez a szerepkör történetesen a Chelsea-nél is passzolhat hozzá, ahol Timo Werner és Christian Pulisic gyorsasága egyaránt komoly fegyver Thomas Tuchel kezében.
picture

Timo Werner

Fotó: Getty Images

Középről pedig Kai Havertz és Mason Mount azok, akik előszeretettel lépnek fel a támadók vonaláig, Lukakunak tehát bőven lesz kit kiszolgálnia.

Lehetőségekből egyébként sem lesz hiány, tavaly a Chelsea úgy nyert Bajnokok Ligáját és végzett a bajnokság 4. helyén, hogy rengeteg helyzetet elpocsékolt a csapat. Ha a Premier League élmezőnyét nézzük, egyedül a Chelsea múlta alul a várható góljait, ráadásul nem is kevéssel – a gyenge befejezések leginkább Werner lelkén száradtak. Lukaku sem fog minden helyzetet beverni, ám az utolsó négy Premier League-szezonjában túlteljesítette a várható góljait.
Amennyiben hasonló mennyiségben tudja a helyzeteket kialakítani a Chelsea – ennyi kreatív játékossal ez többé-kevésbé borítékolható – úgy rengeteg gól várható Lukakutól. Conte kitartóan küzdött azért, hogy megszerezze őt, mivel korán felismerte, hogy a képességeit ideálisan lehet felhasználni a játékrendszerében, Tuchelnek pedig hasonló tervei lehetnek vele kapcsolatban. Vele együtt összeállhat a Premier League egyik legérdekesebb és legveszélyesebb támadósora.
Lukakut egyébként nagyon dicsérte egy másik korábbi Chelsea-edző, José Mourinho, aki a londoniaknál lemondott a támadóról, az MU edzőjeként mégis igényt tartott rá. Szerinte Lukaku ma olyan önbizalommal játszik, ami a korábbi években nem volt rá jellemző. Amennyiben ezt a lendületet át tudja menteni a Stamford Bridge-re, nagy dolgokra lehet képes annál a klubnál, ahol korábban Didier Drogba és Diego Costa is közönségkedvencnek számított.
Tíz évvel azután, hogy aláírta első szerződését a Chelsea-vel, valóban megmutathatja, mi mindenre képes.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés