Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kilátástalan kezdés az Arsenaltól: vajon van még visszaút?

Németh Dániel

Publikálva 23/08/2021 - 18:30 GMT+2

Egyre nagyobb a nyomás Mikel Artetán, a válogatott szünet utáni időszak kulcsfontosságú lehet.

Lukaku élve megette az Arsenal védelmét

Fotó: Getty Images

Meglepően aktív volt az Arsenal a nyári átigazolási szezonban, az viszont egyelőre kérdéses, mennyit lép előre a csapat az új játékosokkal. Ha pedig nem jönnek az eredmények, az hamar az Arteta-korszak végét jelentheti.


118 éves története során először fordult elő az Arsenallal, hogy az idény első két mérkőzését vereséggel zárta, és még csak gólt sem szerzett, egy újabb nemkívánatos elsővel bővítve a Mikel Arteta nevével fémjelzett érát. Amelyet többnyire a problémák jellemeztek, még ha akadtak is pozitívabb eredmények, mint például amikor 2020-ban sikerült a Chelsea legyőzésével megszerezni az FA-kupát. Nem telt el sok idő azóta, mégis olyan, mintha ezer éve lett volna.
Azóta a Chelsea Bajnokok Ligája-győztes lett, vasárnap pedig erődemonstrációt tartott az Emirates stadionban, megvillantva, miért számít az egyik legnagyobb esélyesnek a Premier League-ben. Önmagában a 2-0-s végeredmény nem árulkodik drámai különbségről, a pályán látottak alapján azonban ennél sokkal több volt a felek között, és ha a Chelsea egy picit pontosabb a befejezéseknél, a nyers számokban kifejezett differencia is nagyobb lenne.
Artetának bőven voltak gondjai a Chelsea nélkül is, hiszen rengeteg hiányzója volt a csapatnak, csak a kezdőből hatan kerültek ki covid vagy sérülés miatt. „Ez most nagy kihívás” – mondta az edző. "Kilenc játékosunk hiányzott, a többségük fontos emberünk. Ezzel kell most főznünk. Olyan csapatot küldtünk fel, ami valószínűleg példátlan lesz a klub történetében. Dicséretet érdemelnek. Bátran futballoztak, amit mindig nehéz, és mindent megtesznek, ám ez most nem elegendő a győzelmekhez.”
Gabriel Magalhaes és Thomas Partey sérüléssel bajlódott, Alexandre Lacazette és Ben White a koronavírus miatt maradt ki, az új igazolás Martin Ödegaard pedig még a vízumra vár a Real Madridtól történő átigazolását követően. Pierre-Emerick Aubameyang a vírusfertőzés után visszatérhetett ugyan az edzésekhez, de még nem volt olyan erőállapotban, hogy a kezdőben legyen, és csak a kispadról beszállva tudott a csapat rendelkezésére állni.
Az előjelek alapján várható volt, hogy az Arsenalnak nehéz dolga lesz, és miután hamar kétgólos előnybe került a Chelsea, egyetlen pillanatra sem tűnt úgy, hogy lehet visszaút az Ágyúsoknak. Ezt érezhették azok a szurkolók is, akik hangos füttykoncerttel oldották meg a félidei elemzésüket. „Ha kétgólos hátrányban vagy a szünetben, annak senki sem örül. Egy ilyen gazdag történelemmel rendelkező klubnál magunkat csapnánk be, ha bárki is vidám lenne ebben a helyzetben” – folytatta Arteta.
picture

Martin Ödegaard és Mikel Arteta

Fotó: Getty Images

Nehéz helyzetben van az edző is, ugyanis még csak két forduló ment le, de már most rengeteg kritikával kellett szembesülnie. Nyáron körülbelül 130 millió fontot fordítottak játékosokra, hátha ezzel sikerül csökkenteni a különbséget a PL legfelső hatosával szemben, a szezonkezdet alapján azonban ettől a céltól még mindig nagyon messze vannak. Mivel vasárnap a ManCityhez látogatnak, megvan az esélye annak, hogy a válogatott szünet előtt az utolsó helyen állnak a PL-ben, pont és rúgott gól nélkül.
Jelenleg semmi sem utal arra, hogy Arteta állása közvetlen veszélyben lenne így az idény legelején, de azzal mindenki tisztában van, hogy mielőbb el kell kezdeni a pontok gyűjtögetését. „Az Arsenalnál mindenki elkötelezett, hogy előbbre vigye a klubot” – mondta Stan Kroenke tulajdonos, akinek fia, Josh, egy nyílt levelet is címzett a drukkereknek. „Sok kihívás áll előttünk, de hisszük, hogy a szurkolásotokkal és a támogatásotokkal megnyerjük a legnagyobb trófeákat.”
Mindez az új Premier League-szezon első 10 napja alapján eltarthat egy darabig, és az is biztos, hogy sokkal több mindenre van szükség a szurkolók támogatásánál, hogy valóban a legnagyobb címek közelébe kerülhessen a klub. Ami azt illeti, ettől a céltól fényévnyire vannak jelenleg, és szép lassan Artetának bizonyítania kell, hogy képes az edzői stábjával megfelelő irányba vinni az Arsenalt, ez ugyanis az előző két szezon során nem történt meg.
Ha volt is javulás, az legfeljebb minimálisan volt érezhető. Amennyiben kivesszük az FA-kupa-győzelmet a képből, marad a két nyolcadik hely a bajnokságban, miközben az átigazolási piacon 200 millió fontot költöttek a keretre. Talán még ennél is fontosabb, hogy a csapatot hétről hétre fájdalmasabb nézni, pedig amikor Arteta átvette az irányítást Unai Emerytől, David Luiz még arról beszélt, az új edző érkezése óta újra élvezettel futballoznak az Arsenalban.
18 hónappal elteltével viszont kevesen mosolyognak, ha az Arsenal játékát nézik, legfeljebb a riválisok. „Amikor visszatérnek a játékosaink, minden más lesz” – fogadkozott Arteta a vasárnapi vereség után. „Remélhetőleg egy egészen más keretet láthatunk, más szinten és más eredményekkel fogunk játszani. Az megváltoztatná a narratívát” – folytatta az edző. Jelenleg azonban nehezen látni, hogy Ödegaard, Partey és White visszatérésével drámai mértékben változnának a dolgok.
picture

Pierre-Emerick Aubameyang - FC Arsenal

Fotó: Imago

A vasárnapi volt Arteta 60. Premier League-mérkőzése az Arsenal kispadján, ebből 20-at elveszített, vagyis a gyenge forma nem csak egy sérülésből fakadó válság, egy átmeneti kisiklás. Ha ez nem változik mihamarabb, akkor előbb-utóbb az az állásába fog kerülni, ez a világ minden részén így működik, a nagy kluboknál pedig pláne. Arteta vitán felül tehetséges edző, azt viszont egyelőre nem igazolta, hogy ezt az adottságot képes menedzseri szerepkörben is kamatoztatni.
A válogatott szünet utáni időszak meghatározó lehet a 39 éves szakember arsenalos pályafutásában, a Tottenham elleni városi derbi mellett ugyanis játszanak a Norwich-csal, a Burnley-vel és a Brightonnal is, akik a papírforma alapján verhetőek lennének. „Igen, 100%-ban” – felelte arra a kérdésre, hogy javulni fognak-e az eredmények, amennyiben a teljes keret a rendelkezésére áll, amiben valószínűleg igaza is lesz, itt legfeljebb a dimenziók lehetnek érdekesek.
A klubot övező bizonytalanság miatt azonban nem egyszerű jóslatokba bocsátkozni, jelenleg csak egy dolog biztos: Artetának nagyon hamar rendbe kell szednie a csapatot. Mert ha nem, akkor előbb-utóbb hullani fognak a fejek.
Forrás: goal.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés