Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Képes lesz-e megállítani Tuchel „Borussia Chelsea-je” Guardioláékat?

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 02/01/2022 - 12:05 GMT+1

A Premier League kísértetiesen hasonlít a Bundesligához, abban legalábbis biztos, hogy a Manchester City legalább úgy dominál Angliában, mint a Bayern München Németországban.

Chelsea-Teammanager Thomas Tuchel

Fotó: Getty Images

Kiemelten fontos rangadó vár a Thomas Tuchel vezette Chelsea-re, amely hazai pályán a Liverpoolt fogadja vasárnap. Mindkét gárdára hatalmas nyomás nehezedik, hiszen amelyikük pont nélkül zárja a találkozót, az vélhetően búcsút mondhat bajnoki álmainak. Thomas Tuchel és Jürgen Klopp is élt már át hasonló helyzetet pályafutása során, hiszen anno a német Bundesligában mindkettőjük életét a Bayern München keserítette meg annyira, mint amennyire az utóbbi időben a Guardiola vezette Manchester City.
Nyomasztónak tűnő fölénnyel vezeti az angol bajnokságot a Manchester City, igaz ez még akkor is, ha a Chelsea és a Liverpool is kevesebb mérkőzést játszott a koronavírus okozta halasztások miatt. Thomas Tuchel csapata a mai napon egy Liverpool elleni győzelemmel nyolc pontra csökkentheti a City-vel szembeni hátrányát, nem mellesleg hatalmas csapást mérhet a Jürgen Klopp által irányított Vörösökre.
A City könyörtelen, és pontosan tudják, mi kell ahhoz, hogy újra és újra és újra csúcsszezont produkáljanak. Az egész klubban minőség van, nemcsak a csapatban, hanem a vezetőségben és a klub vezetésében is.
- dicsérte az éllovas manchesteri csapatot és vezetőségét Tuchel.
A német szakember viccesen csak Borussia Chelsea-nek nevezte együttesét, utalva ezzel arra, hogy a City legalább annyira dominálja a Premier League versenysorozatát, mint a Bayern München a Bundesligát, és jelenlegi csapata, illetve a Liverpool is körülbelül olyan kiszolgáltatott helyzetben van, mint Németországban anno a BVB volt, amikor Tuchel, vagy Klopp volt a dortmundi vezér.
picture

Thomas Tuchel - FC Chelsea

Fotó: Imago

Hiszen, ha van két szakember, akik tökéletesen tudják, hogy mit jelent egy ilyen dominancia, akkor az éppen Tuchel és Klopp, elvégre saját bőrükön érezhették ezt a Bundesligában és persze immáron a PL-ben is. Tuchel amondó, hogy csapata mindent meg fog tenni azért, hogy akadályt állítson a ManCity győzelmi gépezete elé, hogy a PL ne váljon olyan egyoldalúvá, mint a Bundesliga, ahol a Bayern München idén már sorozatban a 10. bajnoki elsőségére hajt. Mondjuk a City is jó úton halad, hiszen a legutóbbi tíz idény során összesen ötszőr nyerte meg a bajnokságot, az utóbbi négy kiírásból pedig háromszor és sokan már előre a mostani trófeát is odaadnák Guardioláéknak.
A City egy győztes gépezet. Ebben a pillanatban a Manchester City csapatának az ereje a legfontosabb előnye. De egyet mondhatok, soha nem fogjuk elveszteni a hitet és az akaratot, hogy nyomást gyakoroljunk rájuk, de reálisnak kell lennünk - és ebben a pillanatban küzdünk."
Érdekes összecsapás lesz a vasárnapi Chelsea – Liverpool több szempontból is. A két gárdát két olyan szakember irányítja, akik pár éve a német élvonalban a Borussia Dortmundot vezették és küzdöttek azért, hogy megtörjék a Bayern München hegemóniáját. Ez Kloppnak sikerült, ő volt az utolsó, aki csapatával képes volt megtörni a Bayern fojtogató hatalmát, a 2010-11-es és a 2011-12-es szezonban aratott győzelmei során.
A City szombaton drámai csatában 2-1-re verte az Arsenal együttesét, így immáron 11 ponttal vezeti a bajnokságot. Tuchel és Klopp is tisztában vannak azzal, hogy a vasárnapi Stamford Bridge-i összecsapást mindenképpen meg kell nyerniük, hogy a City nyomában maradjanak.
"Amíg én itt vagyok a Chelsea vezetője, addig nem lehet más célom, mint hogy a többi csapatokat legyőzzük. Még a Manchester City-t is megpróbáljuk legyőzni. Nem fogunk leállni. És abban is biztos vagyok, hogy Jürgen is ugyanezt fogja tenni, hogy a legjobbat hozza ki a Liverpoolból - és mi itt a legjobbat fogjuk kihozni a Chelsea-ből. Nem fogjuk feladni a hajszát, nem fogjuk feladni a hitet. Talán az a legnagyobb különbség a mostani Bundesliga helyzethez képest, hogy megvan bennünk a hit".
picture

Taktifüchse unter sich: Pep Guardiola und Thomas Tuchel (v.l.)

Fotó: SID

Jürgen Klopp és Pep Guardiola különleges versengése hosszú évekre vezethető vissza, még a Bundesligában kezdődött, hiszen a liverpooli edzőzseni két Bundesliga-címe közül az utolsó, amit a Dortmunddal szerzett, egy évvel Pep Guardiola Bayernhez érkezése előtt született. Klopp Liverpoolban töltött öt teljes szezonja alatt ő és a korábbi Chelsea-vezér Antonio Conte az egyetlenek, akik meg tudták akadályozni Guardiolát és a City-t abban, hogy megnyerje a Premier League-et. Kloppot éppen Thomas Tuchel követte a Borussia Dortmund élén, így neki is megadatott, hogy összemérje erejét Guardiolával és a Bayernnel. A Tuchel vezette BVB egyszer a második helyen zárt, majd még egyszer harmadik lett a Bayern mögött, mielőtt 2017 májusában menesztették.
"Jürgen megcsinálta a Dortmunddal. Ami minket illet, mi közel jártunk hozzá, de sajnos megálltunk a folyamat közepén. Szóval úgy gondolom, hogy mindketten tudjuk, hogyan kell elkapni Guardiolát, és nem fogunk lemondani erről. Szembe kell néznünk a valósággal. Az életben általában segít, ha nem álmodozol, hanem reális vagy. Ha megnézzük a 2021-es évet, akkor be kell látnunk, hogy a City előttünk jár. Ott vagyunk mögöttük, de nagy a különbség - nagy különbség a pontokban és a lőtt gólokban. Ezt már akkor is mondtam, amikor megérkeztem, hogy minél előbb fel kell zárkóznunk, és az első naptól kezdve ez volt a célunk. Ez egy hosszabb versenyfutás, ami nem pusztán egy szezonra szól, a Manchester City-t utolérni végtelenül nehéz lesz, mert ők nem fogják abbahagyni a fejlődést."
Forrás: részben The Sun
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés