Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Itt a piros, hol a piros: miért nem állították ki a Liverpool védőjét lemészároló Kane-t?

Németh Dániel

Publikálva 20/12/2021 - 19:50 GMT+1

Remek mérkőzést hozott a Tottenham és a Liverpool hétvégi rangadója, azonban sajnálatos módon a játékvezetői döntések is rengeteg beszédtémát szolgáltattak. Miközben az egyik oldalon a VAR közbenjárására kiállítottak egy játékost, a túloldalon – egy nem kevésbé durva megmozdulást követően – elmaradt az ítélet. Az értelmezésben pedig a furcsa indoklás sem nyújt sok segítséget.

Harry Kane a labdára ment... állítólag

Fotó: AFP

Antonio Conte jelesre vizsgázott az első nagyobb tesztjén a Tottenham kispadján. A játékvezetés viszont nem volt ennyire színvonalas.


Az előjelek egyik oldalon sem voltak biztatóak, ugyanis az omikron variáns Antonio Conte és Jürgen Klopp lehetőségeit is leszűkítette, mégis az idény egyik leglátványosabb meccsét hozta a Tottenham és a Liverpool hétvégi rangadója. A londoniak kispadját november elején elfoglaló Conténak ez volt az első igazán komoly tesztje a Premier League mostani szezonjában, és – a szerencsés tényezőktől függetlenül – mondhatjuk, hogy jól vizsgázott.
Nem mintha ez meglepetésként kellene, hogy érjen bárkit is: Conténak jócskán van tapasztalata az angol bajnokságról, edzőként valamennyi klubjánál sikeres volt, a Tottenham pedig kifejezetten jó kerettel rendelkezik. Hétvégén még abból is előnyt tudott kovácsolni a Spurs, hogy a kezdőből sokan hiányoztak a koronavírus miatt, az így lehetőséghez jutó játékosok feltűnően motiváltan játszottak, Harry Winks és Dele Alli rég nyújtott ennyire kimagasló teljesítményt.
picture

Harry Winks - fotó: Justin Tallis

Fotó: AFP

„Ez a helyzet, hogy ennyi játékos covidos, megadta a lehetőséget a többieknek, hogy megmutassák nekem, mennyire jók, hogy megérdemlik a játéklehetőséget a Tottenhamnél. És ez egy nagy lehetőség. Az biztos, hogy egy ilyen szituációban szükséged van az egész keretre, meg kell adni az esélyt azoknak, akik ebben a hónapban nem kaptak sok játékpercet”fogalmazott a mérkőzést követően Conte.

Körvonalazódik az identitás

A Tottenham szurkolói nem csak az eredmény miatt lehetnek bizakodóak, de a látottak is sok jót ígérnek: egyre jobban látszódik, hogy Conte milyen játékot vár a csapatától, és a közhiedelemmel ellentétben nem a védekezésen van a fő hangsúly. Az olasz arra is kész tervvel rendelkezett, hogyan használják ki a Liverpool-védelem gyengeségeit, és a gyors ellentámadásokkal könyörtelenül lecsaptak a két szélső védő mögötti területekre.
Harry Kane és Son Heung-min egyaránt eldönthették volna a mérkőzést, de jelenleg egyik csatár sincs csúcsformában, mindketten hagytak ki nagy helyzetet. Bár az élesség még nem is az igazi, már önmagában az pozitívum, hogy egyáltalán a kapu elé keveredtek ígéretes helyzetekben, Nuno Espírito Santo alatt ezekből is kevés adódott. Ha továbbra is legalább ennyire be tudja vonni a játékba Conte a Kane-Son kettőst, abból előbb-utóbb jönni fognak a gólok: most is összehoztak kettőt.
Nem kell agyonelemezni a statisztikákat (az xG alapján a Tottenham járt közelebb a győzelemhez 2,62-1,52), hogy lássuk: egyáltalán nem volt messze Conte csapata a három pont megszerzésétől. Többször előfordult, hogy a hazaiak egy az egyben vihették fel a labdát a Liverpool védelmére, vagy akár csak Alissonra, és ha nincsenek a brazil helyenként földöntúli bravúrjai (különösen Alli lövésénél), akkor akár nagy különbség is lehetett volna a két csapat között.

Két szituáció, más megítélés

A mérkőzés azonban egészen máshogy is alakulhatott volna, Paul Tierney játékvezetőnek és a VAR szobában ülő bíróknak utólag magyarázkodniuk kellett az eltérő szabályértelmezések miatt. Harry Kane és Andy Robertson piros lapjairól van szó – illetve az angol válogatott csapatkapitánya esetében sárgáról, mert a meccsen gólt is szerző támadót végül nem állították ki a Robertsonnal szemben elkövetett szabálytalansága miatt.
Kane utólag azt mondta, úgy érezte, van esélye megszerezni a labdát, ezért becsúszva igyekezett megszerezni azt, azonban jó pár ütemet tévesztett a belépőjével, és csak a skót védő lábát találta el. Tierney egyből felmutatta Kane-nek a sárgát, és a VAR szobából sem jelezték, hogy módosítani kellene az ítéleten, holott a lassítások alapján érdemes lett volna legalább megnézetni a bíróval, mit gondol a szabálytalanságról.
„Nincs bajom a bírókkal, csak veled” – közölte Tierney-vel Klopp a meccset követően, majd a sajtótájékoztatón is élesen kritizálta a bírót. „Robbónak ki lehetett osztani a pirosat, nem ez volt élete legokosabb belépője. Viszont [Kane szabálytalansága] egyértelmű piros, nincsenek kétségek. Ott ülnek a VAR szobában, a Robbo-féle szituban szóltak is. Ez oké, ez a feladatuk. De mit csináltak a Kane-féle helyzetben?” mérgelődött egy sort a Liverpool vezetőedzője.
Robertson piros lapja már a második félidő végén érkezett, amikor a skót hátulról belerúgott Emerson Royalba. Tierney ebben az esetben is a sárgát mutatta fel először – legalább ebben következetes volt – viszont a VAR szobából jelezték neki, hogy érdemes lenne felülvizsgálni a döntést, mert a rúgás akár kiállítást is érhet. A játékvezető a felvételek alapján fel is mutatta a pirosat, amit legfeljebb csak a Kane-féle belépő fényében lehet megkérdőjelezni.
Valószínű, hogy ha Tierney a saját szemével láthatja a jelenetet, ugyanúgy kiállította volna Kane-t, de valamiért ez az eset nem szúrt szemet a VAR szobában. Az Athletic információi szerint ezt érdekes indoklással magyarázták meg: szerintük a két esetet megkülönbözteti, hogy Robertson felugrott Kane becsúszásánál, ezáltal nem volt annyira veszélyes a szituáció. Más kérdés, hogy ha a vétlen félnek kell megakadályoznia, hogy súlyos sérülést okozzanak neki, vajon nem számít-e veszélyesnek a belépő.
Klopp egyébként egy másik jelenetet is számon kért a játékvezetőkön, szerinte a piros lap mellett egy büntető is elmaradt a Liverpool oldalán. „Ami a tizenegyest illeti, Mr. Tierney azt mondta nekem, ő úgy gondolja, hogy Diogo [Jota] szándékosan állt meg, mert ki akarta provokálni a szabálytalanságot. Ha lövésre készülsz, meg kell állnod, mert nem tudsz egyszerre futni és lőni. Mindig segít, ha a múltban futballoztál. Látva ezt a szituációt, hol állt meg? Nem nagyon értem.”

Nehéz időszak

Nem véletlenül volt ennyire frusztrál Klopp: a Liverpool hátránya három pontra nőtt a Manchester City mögött, amelynek ezen a hétvégén nem volt nehéz dolga a kiesés ellen menekülő Newcastle ellen. Egy olyan fordulóban, mint amilyen a mostani, belefér a botlás, az eredménnyel Klopp nem is feltétlenül volt elégedett – mondjuk, hogy okénak nevezte – viszont a forgatókönyv alapján érezheti úgy a Liverpool, hogy több volt ebben a meccsben.
picture

Jürgen Klopp nem volt elégedett a játékvezetői döntésekkel

Fotó: Getty Images

Kloppnak egyébként szintén nem volt egyszerű dolga a hétvégén: Tottenham ellen Virgil van Dijk, Fabinho, Thiago és Curtis Jones sem állt a rendelkezésére koronavírus-fertőzés miatt, Jordan Henderson pedig megfázás miatt hagyta ki a találkozót. Ennek eredményeképp egy jelentősen átalakított középpályával állt ki a csapat, James Milner és Naby Keïta mellett a 19 éves Tyler Mortonnak szavazott bizalmat a vezetőedző.

Ezt pedig meg is érezte a Liverpool védelme: szokatlanul nagy helyzeteket engedtek az ellenfélnek, sokszor kiszolgáltatott helyzetbe hozva Alissont.

Idővel a fáradtság is kiütközött a Liverpoolon, amely a második félidőben sokkal kevesebbet birtokolta a labdát, és ritkábban tudta a saját kapuja elég szegezni a Tottenhamet. „Nehéz a mostani helyzet” ismerte el Klopp. „Nem tudom, hogy milyen csapatot fogok a pályára küldeni, mert reggel mindig a teszteredményekre várunk. Nem egyszerű a helyzet, de amíg azt mondják, addig focizni fogunk.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés