Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Irány a bajnoki cím? - Rangadón bizonyíthatja a Chelsea, hogy Anglia legjobb csapata lett

Szabó Bence

Publikálva 25/09/2021 - 10:28 GMT+2

A Chelsea Tuchel alatt Európa legsokoldalúbb csapata lett, most a Cityt legyőzve léphet elő bajnoki esélyessé.

Kai Havertz Chelsea

Fotó: Imago

A londoni klub Thomas Tuchel alatt folyamatosan fejlődött az elmúlt fél évben, az új szezonban pedig egy sor újítással tette még erősebbé csapatát. Mélyebb védelmi vonal, gyorsabb támadások és taktikai rugalmasság jellemzi a Chelsea-t, ami a hétvégén a City elleni rangadón bizonyíthat.

Alighogy a májusi BL-döntőben legyőzte a Manchester City csapatát és felült Európa trónjára, a közvélemény máris új célt tűzött ki a Chelsea elé. A sajtó egyből azt találgatta, Thomas Tuchel csapata a következő idényben mire mehet majd a bajnokságban, képes lesz-e felzárkózni a tabellán begyűjtött tetemes, 38 pontos hátrányból és egy egész szezonban felvenni a versenyt az angol foci legjobbjainak számító manchesteriekkel és Liverpoollal.
A német edző hat hónappal a kinevezése után csodát tett a londoni klubbal, mégis sokan kételkedtek, hogy erre képes lehet. Rámutattak, hogy a Chelsea a komoly fejlődés ellenére a játék sok elemében, főleg ami a támadásokat illeti, még jócskán elmarad a riválisoktól.
Az új idényből ugyan csak 5 bajnoki forduló telt el, Tuchel és csapata azonban máris kezd rácáfolni ezekre a hangokra. A Chelsea veretlenül áll a tabella élén, de ennél is fontosabb, hogy látszik, a nyár folyamán rengeteget finomodott a csapat játéka. Most, hogy a hétvégi forduló rangadóján ismét találkoznak a Pep Guardiola vezette Cityvel, érdemes megnézni, hogy miben is rejlik a csapat sikere.

A Tuchel-stílus

A taktika, amivel a német mester téli kinevezése óta három meccsen háromszor felülmúlta Guardiola csapatát, már rögtön regnálása legelején elkezdett kiépülni. A Chelsea szinte egyből egy nagyon masszív 3-4-2-1-es felállásra váltott, amiben a játékosok nagyon kis helyet hagynak az ellenfélnek a csapatrészek között, miközben magasra tolt védelmi vonallal és jól kidolgozott letámadással akadályozzák az ellenfél támadásépítését vagy kontráit.
A jó védekezés mellé szintén fontos alap a villámgyors támadásépítés. Labdával a Chelsea gyakran keresi első kézből az ellenfél védői vagy középpályásai mögötti területeket, amikor pedig erre nincs lehetősége, és hosszabb, lassabb támadásépítésre rendezkedett be, akkor a pályán keresztbelőtt gyors fordítások kapnak fontos szerepet.
picture

Tuchel alaptaktikája tavaly háromszor már győzelmet ért a City ellen

Fotó: AFP

A 3-4-2-1-es felállás egyszerre teremt kellő rugalmasságot a támadóharmadban a csatárhoz közel helyezkedő két támadóközéppályás révén, miközben a szárnyvédők biztosították a játék szélességét és mélységét. Azonban bármilyen jól is működött ez az alapkoncepció, az új idényre több helyen finomításra szorult.

Óvatosság a rangadókon

A legjobb példája ennek érdekes módon az egyetlen mérkőzés, amit a Chelsea eddig nem nyert meg az idényben. A Liverpool elleni idegenbeli rangadóról a többségnek ugyan az marad meg, hogy a második félidőben a csapat emberhátrányban is hősiesen tartotta meg a döntetlen, a korábbinál passzívabb taktika azonban nem csak ekkor érvényesült. A Chelsea már a kiállítás előtt is csak 37%-ban birtokolta a labdát.
Tuchel ezzel lényegében a BL végjátékában – még korábban pedig a PSG-nél – használt felfogáshoz nyúlt vissza. A felállás 3-5-2-re módosult, a védelmi vonal pedig jóval mélyebben helyezkedett el, lehetővé téve, hogy a csapat nyomásállóbb legyen, majd a labdát megszerezve villámgyorsan kontrázhasson.
picture

A Liverpool ellen mélyen védekezve tartott az eredményt a Chelsea

Fotó: AFP

Ez a váltás megmutatta, milyen széles Tuchel és a csapat taktikai repertoárja. A Chelsea az ellenféltől függően több nagyon eltérő stílusban tud pályára lépni. A Liverpoolnak például átlagosan 30 passzt engedtek egy támadásépítés folyamán, ami az egész szezonban kiugróan magas érték. A Crystal Palace ellen ugyanaz a mutató a nyolcat sem érte el…

Felpörgetett támadások

Ez a visszafogottság azonban csak a nagy ellenfelekkel szemben jellemzi idén a Chelseat, a kiscsapatok ellen pont a támadások felgyorsítása lett Tuchel fő célja. Romelu Lukaku érkezésével drasztikusan megnőtt a csatárra fellőtt/felpasszolt labdák száma, a hatalmas belga támadó meglepő robbanékonyságával pedig folyamatosan terrorban tartja az ellenfelek utolsó védelmi vonalát.
Szintén megnőtt a szárnyvédők szerepe a támadásépítésben. A baloldalon Marcos Alonso, aki mindig is inkább a játék ezen elemében volt igazán hasznos, remekül kezdte az új idényt, de a másik szélen Reece James is volt már meccsdöntő faktor, például az Arsenal ellen a nyitókörben. Az angol védő ekkor rendre a befelé mozgásaival teremtett veszélyt, amiből egy gólt is szerzett, más meccseken ellenben épp a pontos beadásaival tűnt ki.

Nagyszerű váltások meccs közben

Látszik tehát, hogy a Chelsea az esetek többségében tökéletesen készül fel az ellenfél gyengeségeinek kihasználásra, Tuchel azonban akkor sincs zavarban, ha valami nem a tervek szerint alakul, és mérkőzés közben kell módosítania. Az idényben ez már több alkalommal megtörtént: a Tottenham ellen a második félidőben állt át a már említett 3-5-2-es rendszerre és nyerte meg ezzel magabiztosan a meccset, míg az Aston Villával szemben Jorginho behozatala a szünetben jelentette a meccsnyerő húzást.
picture

N'golo Kanté (l.) vom FC Chelsea

Fotó: Getty Images

Mindezt figyelembe véve nem nehéz úgy látni, hogy a Chelsea a hétvégi rangadó esélyese. Guardiola csapatai hagyományosan szenvednek kicsit a mélyebben védekező ellenfelekkel szemben, az ilyen meccseken egyaránt gondot okoz számukra a labda támadóharmadba juttatása és a gyors kontrák levédekezése. A Chelsea és Lukaku ez utóbbiban rémálomszerű ellenfél lehet a sérülések által megtizedelt védelmüknek.
Persze a spanyol mestert és a Cityt sosem lehet leírni, de könnyen lehet, hogy mire szombat délután véget ér a mérkőzés, minden kétkedő hang elcsendesedik és a Tuchel vezette Chelseat egységesen a bajnokság esélyesének tartják majd. Látva az elmúlt bő fél év folyamatos taktikai fejlődését, nem érdemtelenül.
Forrás: Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés