Várt és nem várt hatásai egyaránt voltak annak, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból. Többek között a labdarúgásban is hozott változásokat, és még olyan is akad, ami hosszabb távon akár segítheti is az angol futballt.


A londoniak részéről a legtöbben alighanem igyekeznek elfelejteni a múlt heti, Juventus elleni 3-1-es vereséget, egy kivétel azonban akad: a gólszerző Jayden Wareham. Esetében ugyanis ez egy egészen rendkívüli hat hónap csúcspontja volt, nem is olyan rég még az amatőrligás Wokingnál futballozott, ezúttal pedig már két elitklub összecsapásán kapott lehetőséget. Ez a váltás egyébként nem is olyan nagyon ritka mostanság.
Premier League
A Chelsea legyőzte az újocot és továbbra is vezeti a bajnokságot
16/10/2021 20:28
Az új FIFA-szabályok és a Brexit egyaránt megnehezítették a kluboknak, hogy külföldön vadásszanak fiatal tehetségekre, így hát a Chelsea azt tette, ami ebben a helyzetben a leglogikusabbnak tűnt: a hazai amatőrligákban kezdett kutakodni. Egy hónapja a Welling United feltörekvő tehetsége, Bradley Ryan került a profik körén kívülről a rendszerbe, de említhetnénk az északír Coleraine FC-ből érkező Sam McClellandet is, bár őt az egyik legnagyobb brit ügynökség ajánlotta be.
A klubhoz korábban leszerződő Declan Frith jelenleg az Aston Villánál szerepel próbajátékon, a londoni időszakot megelőzően pedig a Welling és a Sutton United színeiben futballozott. Egyre több fiatal kap hasonló úton lehetőséget, nemrég például attól a Kingstoniantól próbált szerencsét egy játékos, amelynek az U18-as csapatát Reece James édesapja, Nigel irányítja. Hatását a klub akadémiai rendszerében is érzik, szerepkörén keresztül pedig az amatőrligás jelenléte is hasznos lehet Neil Bath akadémiai igazgatónak.
Így került képbe a 19 éves balhátvéd, Bryant Akono Bilongo, aki 50 ezer fontért igazolhat a Chelsea akadémiájára. Ezek a szerzemények már csak azért is kapóra jöttek, mert a nyár folyamán többen (Tino Livramento, Lewis Bate, Dynel Simeu és Myles Peart-Harris) távoztak a klubtól, az igazolások viszont nem egyszerűek az új rendszerben. Az EU-n kívülről érkezők esetében egy pontrendszer alapján mérlegelik, kaphatnak-e munkavállalási engedélyt, a pontokhoz viszont nemzetközi meccsek kellenek.
„Az, hogy a Chelsea az amatőrligáknál kezdett nézelődni, szerintem azt jelzi, mennyire nyitottak. Nem gondolnám, hogy sok dolog változott volna, de a játékostoborzásban minden szinten élen járnak. Akármilyen meccsre megyünk, tízből kilenc esetben ott lesz a lelátón a Chelsea egyik embere. Ebben a tekintetben agresszívek, nem akarnak lemaradni semmiről. Minden szinten követik a csapatokat” – idézi névtelen forrását a Goal.
„Igaz, hogy sok klub nem rendelkezik ilyen erőforrásokkal, de példát lehet róluk venni. Sok helyen keményen dolgoznak azért, hogy versenyképesek legyenek a 16 éves korosztályig, és az ösztöndíjaknál, nem veszik figyelembe a szakadékot a 16 és az 20 évesek között. Láttuk a Brentford és a Huddersfield B-csapatos modelljét, ők úgy gondolják, hogy a játékosok még ebben az életkorban is fejleszthetőek.”

Jayden Wareham

Fotó: Twitter

„Lehet, hogy több klubnak kellene olyan játékosokat keresni, akik közelebb állnak a felnőtt csapathoz, és nem csak a nyolcéveseket, akiknek végig kell menniük a rendszeren. Ezekre a játékosokra 10 évet kell várni. A Chelsea-hez hasonló klubok nem ülnek a babérjaikon. Mindig a következő csillagot keresik, de tudják, hogy néhányan nem állnak készen 11-12 évesen. Szerintem a Brexit nyomán gyakoribb lesz, hogy megtalálják a piramis alján lévő, amatőr játékosokat.”
Londonban számos olyan akadémia létezik – Rondos Academy, Rising Ballers FC vagy az Ask Godders Academy –, amely lehetőséget kínál a Chelsea-nek, hogy ne csak a hagyományos úton tárazzon be tehetségekből. Garry Fiore, a Rondos Academy alapítója és igazgatója pontosan tudja, mit jelent a Chelsea-hez igazolni, fiatalon ugyanis ő is kapott ösztöndíjat a klubtól. Miután gyerekkori kedvenc klubját hátrahagyva a Millwall utánpótláscsapatához került, egy térdsérülés vetett véget játékoskarrierjének, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy a nagyobb klubokon kívüli játékosokat segítse akadémiáján keresztül, és szoros kapcsolatban állnak a Wellinggel.
„Olyan válogatott csoportot hozunk létre, amelyben a játékosok már képzettek, aztán hozzálátunk a technikájuk finomításához. Először a remek edzőinkkel és rendszereinkkel, végezetül azzal a céllal, hogy ezeket meccseken is végre tudják hajtani. A Chelsea ismeri már egy ideje a Rondost, reméljük, továbbra is dolgoznak majd velünk. Ma már az Arsenal és a Chelsea olyan helyeken keresgél, ahol korábban nem. Úgy gondolom, egyre lejjebb kerül a piramis az amatőrligákban.”
Szerintem az amatőrligás foci idővel erősödni fog, mivel az utcáról valódi tehetségek esnek be. Látszik, hogy még nyers játékosok, de aztán a Premier League-klubok feladata, hogy finomítsanak rajtuk és együtt dolgozzanak velük.
„Annyira nagyok az elvárások, hogy ha valaki besétál egy próbajátékra a Rondoshoz vagy a Wellinghez, akkor alacsonyabb ligás akadémiák egyből szerződtetik őket, mert tudják: bizonyos szinten rátermettek. Ez egyébként problémát jelent: sok olyan fiatal Rondos-Welling-játékos kap gyorsan szerződést, akiket a klubjaik nem ellenőriztek le kellően. Nem a Chelsea-ről van szó, de a piramis alsóbb szintjein jellemző.”
„Ezekkel a nagy klubokkal még egyszerűbb is párbeszédet fenntartani, mert a kapcsolatok ápolására törekednek. Ők kezdeményeznek, figyelnek a srácokra, a tehetség az első. A Chelsea-hez hasonló klubok a világ bármelyik fiatalját meg tudják venni, de csodálatos dolog, hogy helyi játékosokat és Chelsea-drukkereket keresnek, ez óriási érzés egy olyan játékosnak, mint amilyen Ryan” – mondta Fiore.
Miközben egyes tehetségeket túl korán visznek el, mások épp azzal küzdenek, hogy nem kapják meg a lehetőséget, Ryan például korábban nem szerepelt jelentős akadémián, pedig talán megérdemelte volna a lehetőséget. „Brad kicsi volt, nem is került be a rendszerbe, valahogy mindig elsiklottak felette. Közben látta, hogy mások remek lehetőséget kapnak, ő viszont dolgozott tovább, tanulmányozta a játékot. Annyira jó volt, hogy csodálkoztunk, mások nem látják azt, amit mi.”

Bradley Ryan

Fotó: Twitter

„Van egy sztori, ami elég jól összefoglalja, miért kapott lehetőséget. Épp a Chelsea-nél próbázott, amikor covidos emberrel találkozott, és kontaktszemélynek minősült. Miután a karantén véget ért, visszatért a cobhami próbajáték után a Wellingtonhoz. Azt mondta, volt egy gyakorlat, ami nagyon nem ment neki. Megcsináltuk a pályánkon, és egy kicsit jobb lett, de aztán kellett a pálya egy előre leszervezett meccs miatt.”
Mondtam neki, hogy folytassuk egy másik alkalommal. Este megnéztem a telefonomat, és láttam, hogy küldött egy videót, amint a parkban gyakorol tovább.
„Érdemes szem előtt tartani, hogy Cobhamben a lehető legjobb felszerelés áll a rendelkezésre, ő pedig a sajátjaival ismételgette a gyakorlatot, egészen addig a pontig, hogy már tökéletesen ment neki. Gyakran használom az új diákjaink előtt inspirációként ezt a sztorit. Az a fajta srác, akinek mindig labda van a hóna alatt, így ismerjük. Én mondtam el neki, hogy a Chelsea szerződést ajánl neki, és az egy hihetetlen pillanat volt, sosem feledem. Tudtam, hogy első osztályú akadémiára kerül, örülök, hogy ez a Chelsea lett, amelynek mindketten szurkolunk.”
Ryanhez hasonlóan Wareham is keményen dolgozott, hogy szerződést kapjon, a Windsor-környéki dombokon futott, miközben súly gyanánt rizst tartalmazó zsákokat cipelt. Ami a Chelsea akadémiáját illeti, akadnak játékosok, akik a Reading, az Oxford United, a Burton Albion, a Cambridge United, a Brentford vagy épp a Crewe Alexandra csapataiban futballoztak korábban. Ezek a játékosok tehát komoly inspirációt jelenthetnek, hogy akár a parkban focizástól is el lehet jutni egy Chelsea-szintű klubhoz.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
A BL-döntő hőse félt győztes gólja előtt, hogy mém lesz belőle
11/10/2021 13:30
Premier League
Lukaku annyira imád gólt lőni, mintha egy édességboltban lenne az ellenfelek kapuja előtt
05/10/2021 17:40