A német válogatott kulcsembere a pályán kívül is bizonyított.

Már azt, hogy a Bundesliga egyik legjobbjaként elhagyta a Bayer Leverkusent, hogy 71 millió fontért csatlakozzon az Európa legszűkebb elitjébe igyekvő Chelsea-hez, a legtöbb 21 éves játékos nem könnyen emésztené meg.
Kai Havertz esetében még az is hozzájött, hogy egy járvány idején váltott klubot, ahol kezdeti teljesítménye miatt kritizálták, majd átesett a koronavírus-fertőzésen, így elég nehéznek bizonyult a kezdet számára Londonban.
Labdarúgás
A BL-döntő hőse félt győztes gólja előtt, hogy mém lesz belőle
11/10/2021 13:30
Havertz aztán mégis sikeresen fejezte be a klubszezont, amikor a Chelsea a Manchester Cityt az ő góljával legyőzve megnyerte a Bajnokok Ligája fináléját.
"Azt hiszem, ez egy furcsa év volt mindannyiunk számára, így személyesen nekem is" - mondta a BBC Sportnak. "Egy másik országba költöztem, egy másik klubhoz, és igen, minden új volt. De úgy gondolom, hogy az, ahogyan az idény véget ért, személyesen és csapatként is segített nekem és nekünk.
Most már megszoktam a Premier League-t, megszoktam a játékosokat és mindenkit, és úgy gondolom, hogy ez az évad még jobb lesz. Talán én is tanultam a történtekből, és fejlődtem mint futballista és mint ember is, és mindig ez a legfontosabb. Szóval igen, nehéz időszak volt, de amikor az árvizekről beszélünk, másoknak nehezebb, mint nekem."

Kezében az európai Szuperkupával - a pályán kívüli tetteiért sajnos nem jár trófea

Fotó: AFP

Júliusban, miután Németország kiesett az Európa-bajnokságon Anglia ellenében, Havertz jól megérdemelt szabadságra ment a családjával, és nem tulajdonított nagy jelentőséget az apjával folytatott telefonbeszélgetésnek, aki közben otthon volt, és azt mondta, hogy három-négy napon át zuhogott az eső.
"Őszintén szólva nem vettem komolyan, amit mondott, mert néha előfordul az ilyesmi" - nyilatkozta a 22 éves támadó középpályás. "De aztán elküldte nekünk a videókat és a képeket. Szörnyű volt. Láthattuk, hogy mindent elárasztott a víz, autók úsztak, emberek voltak a vízben. Nehéz volt, mert talán 20 percre laktam a helyszíntől. Úgy értem, ott nőttem fel."
Az észak-rajna-vesztfáliai Aachen városából származó Havertz először azt mondta, hogy elkövette azt a hibát, hogy azt hitte, hogy az ilyesmi csak a távol élő emberekkel történhet meg. Nem tudta, mit tegyen, de rájött, hogy változtatni akar a helyzeten.

Havertznek is jár a taps

Fotó: Getty Images

Ezért leült a családjával, és megpróbálták kitalálni, hogyan tudnának a legjobban segíteni a Német Vöröskeresztnek, amely - egy hónappal később - még mindig napi 10 000 meleg ételt oszt naponta több ezer áram és víz nélkül élő embernek országszerte.
A 200 000 eurós adomány mellett Havertz azzal az ötlettel állt elő, hogy 100 pár speciálisan kialakított futballcipőt készíttetett, amelyeket eladnak és elárvereznek, hogy pénzt gyűjtsenek. Havertz egy párat viselt ezek közül, amikor a Chelsea vasárnap az Arsenal ellen lépett pályára a Premier League-ben (és nyert 2-0-ra.)
"Csak pénzt akarunk gyűjteni ezzel az akcióval, hogy az emberek megvehessék a cipőket, amelyek pedig talán a támogatásomat és a tiszteletemet is kifejezik szimbólumként azok iránt, akik mindent elvesztettek" - mondja.

A Rech környéki régiót is pusztító áradások sújtották

Fotó: AFP

Lehet, hogy az árvíz már néhány hete történt, de a Bayer Leverkusen korábbi labdarúgója szerint a figyelemfelkeltés még mindig fontos, mert sokan még mindig a történtek következményeivel küzdenek.
"Talán már mindenki más elfelejtette" - teszi hozzá. "A családom a környéken él, és tudjuk, hogy nagyon sok a hajléktalan. Mindent elvesztettek, és nincs hol aludniuk, vagy vannak házak áram nélkül, és vannak emberek, akiknek nincs élelmük vagy ruhájuk. Úgyhogy szerintem ez még mindig jó alkalom a segítségnyújtásra. Még mindig sok problémájuk van ezeknek az embereknek."
Havertz azt is elárulta, hogy a németországi pusztítás arra is ösztönözte, hogy többet tudjon meg az éghajlatváltozásról.
Az árvizek és a közelmúltban Európa-szerte tapasztalt kánikula a híradások napirendjének élére helyezték ezt a kérdést. A múlt héten az ENSZ jelentést tett közzé, amely szerint az emberek "példátlan és néha visszafordíthatatlan módon" változtatják meg az éghajlatot.
"Olyan fickó vagyok, aki szereti a természetet és az állatokat" - árulta el Havertz, aki mióta Angliába jött, vett egy kutyát, és Németországban van egy szamármenhelye is.
"A következő néhány évben sokat szeretnék tanulni az éghajlatváltozásról, mert úgy gondolom, hogy változtatni tudunk rajta."
Foglalkoztatja az éghajlatváltozás, szamármenhelyet működtet, euró százezreket ajánl fel jótékony célra. Kai Havertz a Kaukázus zenekar 10 ezer mérföld című dalának megfelelően egy tudatos ember.
via BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Európa-bajnokság
Az olasz válogatott mellett a Serie A is tarolt az Eb-n
13/07/2021 18:00
Európa-bajnokság
Matthäus Zidane-hoz hasonlította a BL-finálét eldöntő németet
23/06/2021 11:22