2003-ban a Chelsea a pályán és azon kívül is nehéz korszakot élt meg. Pénzügyi nehézségekkel küzdöttek, ezért Roman Abramovich ajánlatára el is adták a klubot. Az orosz oligarcháról addig keveset lehetett tudni, mindössze annyit, hogy Csukcsföld kormányzójaként remek viszonyt ápolt Boris Jelcinnel és később Vladimir Putyinnal is.
Egy korai, BBC-nek adott nyilatkozatában így mesélt céljairól:
„Amikor láttam a Real Madrid Manchester United elleni 4-3-as győzelmét, tudtam, hogy szeretnék beszállni egy fociklubba. Tíz angol csapatot vizsgáltunk meg, de a végén a Chelsea-t választottam. Nem akarom csak elszórni a pénzem, fontos, hogy szórakoztató és sikeres játékot mutassunk.”
Labdarúgás
Sajtóhírek szerint Rüdiger a Real Madridhoz szerződik
11/05/2022 08:07
Végül a szép játék trófeákkal is párosult és a nagy álom, a Bajnokok Ligája győzelem kétszer is összejött. A legvisszafogottabb számítások szerint is nagyjából 2 milliárd dollár befektetéssel járult hozzá a tulajdonos a csapat sikereihez.
Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt viszont Roman Abramovich számláit is zárolhatják, így a Chelsea eladása prioritássá vált neki és a klubnak is. A hivatalos közleményében azt is kifejtette, hogy a befolyt pénzből Ukrajnát megsegítő alapítványt támogatna.
„Majdnem 20 éve vagyok a Chelsea tulajdonosa, az együtt töltött idő alatt mindig fontosnak tartottam, hogy a jövőre is gondoljak és a társadalmi szerepvállalásunk is kiemelkedő legyen. A döntéseimet mindig úgy hoztam meg, hogy a csapatnak a legjobb legyen. A klubnak nyújtott kölcsönt most sem fogom visszafizettetni, az eladásból befolyó pénzből pedig egy általam létrehozott alapítványt fogok támogatni, ami az ukránokat segíti.”

Roman Abramovich a nézőtéren

Fotó: Getty Images

Hiába a sietség, Abramovich egyelőre nem kapott hivatalos ajánlatot a klubért. A SkySports értesülései szerint egy svájci és egy török milliárdos érdeklődik a legélénkebben, de az üzletet több tényező is bonyolítja. A világpiai bizonytalanságok és az oroszokat érintő szankciók miatt egyelőre mindenki óvatos, ezért az Abramovich által kért 3 milliárd font sokakat elriaszthat.
Thomas Tuchel vezetőedzőnek nincs könnyű dolga, hiszen a csapat körüli bizonytalanságok mellett a sajtótájékoztatón folyamatosan tőle várják a nagy politikai kinyilatkoztatásokat is. A sokadik orosz-ukrán háborút érintő kérdés után ezekre már nem is hajlandó a német, de a Chelsea mellett hűségesküt tett:
„Természetesen nehéz a helyzetünk, igazából még fel sem fogtam az egészet. Még nem is tudom milyen változásokkal fog járni, ha Roman eladja a klubot. Petr Cech technikai igazgatóval, Marina Granovskayával, a sportigazgatóval és a játékosokkal leültünk beszélgetni. Az első naptól kezdve tökéletes köztünk a kommunikáció, nincs bennem kétség, hogy a jövőben is sikeres lesz az együttműködésünk. Ha valami minket is érinteni fog, akkor alkalmazkodni fogunk. Mindig van egy kis bizonytalanság, de az egész foci ilyen, nem? Számomra a Chelsea a tökéletes klub, imádok itt dolgozni.”
Abramovich érkezése óta többek között a Manchester City és a PSG is közel-keleti állami vezetőkhöz került, így ha Londonban a továbbiakban is szeretnének lépést tartani a leggazdagabbakkal, akkor nem lesz könnyű dolguk. Nagy kérdés, hogy a következő tulajdonos mennyi pénzt lesz hajlandó a játékosokra költeni és a csapat képes lesz-e felvenni a versenyt az élmezőnnyel.
Forrás: eurosport.de
UEFA Bajnokok Ligája
Tuchel ódákat zengett Benzemáról a Chelsea-Real Madrid BL-negyeddöntő előtt
06/04/2022 14:58
Premier League
Megtartja a Chelsea, vagy elviszi a Manchester United? Mi lesz veled, Thomas Tuchel?
18/03/2022 20:03