Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy meg nem kötött üzlet bizonyulhat a Manchester City legnagyobb nyári húzásának

Németh Dániel

Publikálva 29/11/2021 - 19:00 GMT+1

Megfelelő ajánlat esetén a Manchester City hajlandó lett volna megválni Bernardo Silvától, akinek a remekül sikerült 2019-es idény után visszaesett a teljesítménye. Végül azonban maradt Manchesterben, amivel mindenki jól járt: a portugál élete formájában futballozik a mostani idényben.

Bernardo Silva - fotó: Franck Fife

Fotó: AFP

A portugál kis híján távozott a nyáron a Manchester Citytől, ebben a szezonban mégis a csapat egyik legjobbja.


„Véleményem szerint Bernardo Silva jelenleg a világ egyik legjobb játékosa” – jelentette ki Gabriel Jesus, miután a Manchester City meggyőző játékkal legyőzte a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligájában. „Hihetetlen futballminőséget képvisel, és van még egy dolog emellett: mindig keményen dolgozik” – nyilatkozta. Akármilyen statisztikát veszünk alapul, a City mindenben jobb volt a PSG-nél, Silvának pedig meghatározó szerepe volt a domináns teljesítményben.
Hat kilométerrel többet futottak, többször próbálkoztak lövéssel (16-7), többször találtak kaput (6-2), 54%-ban birtokolták a labdát, és 76-tal több passzt mutattak be (596-520). Silva ezekben a mutatókban az élmezőnyben zárt, rengeteget futott, 47 passzából pedig mindegyikkel saját embert talált, köztük a Jesus győztes gólja előtti szenzációs asszisztjával. A higgadt jelenetsort látva nem csoda, hogy a brazil annyira lelkesen nyilatkozott a csapattársáról.
Imádom a játékát. Mindegy, hogy hol tartunk a játékban, szereti a melót és ha nála lehet a labda. Nem kap sok dicséretet, mivel ritkán van gólja vagy gólpassza, de ha őt nézed meccs közben, garantáltan élvezni fogod.
Nem csak Jesus kedveli a futballista játékát és a személyiségét, Pep Guardiola is a rajongói közé tartozik. Hozzáállása és szorgalma olyan érték, amivel mindenkinek példát mutat a klubnál a meccsnapokon és az edzéseken, pozitív személyisége pedig az öltözőben is rendkívül hasznos, elvégre a hosszú és fárasztó szezon során könnyű belefásulni az unalmas hétköznapokba. Kyle Walker elárulta: Silva a kutyáját John Stonesról nevezte el, a karantén alatt pedig azon versenyeztek, kinek hosszabb… a haja.
picture

Kevin De Bruyne ünnepel Bernardo Silva és John Stones társaságában

Fotó: Getty Images

A futballistákat természetesen elsősorban a pályán nyújtott teljesítmény alapján szokás megítélni, Silva pedig elképesztően nagy formába lendült az utóbbi időben, nem véletlenül választották őt kétszer is a hónap játékosának a Citynél, és nem lenne nagy meglepetés, ha novemberben is az lenne. Fantasztikus egyéni villanások fűződnek hozzá: a PSG elleni assziszt, a csel, amivel hat Liverpool-játékost csapott be az Anfielden, a szemtelen gól a Manchester United ellen, és a fontos találat a Leicesterrel szemben.
Silvát azonban mindenekelőtt a sokoldalú játéka teszi – Guardiola szavaival élve – kihagyhatatlan játékossá a mostani szezonban. Egyelőre a manchesterieknek szerencséjük volt a sérülésekkel, de az utóbbi hetekben Kevin De Bruyne, İlkay Gündoğan, Phil Foden, Jack Grealish, Raheem Sterling és Jesus egyaránt küzdött kisebb problémákkal. Silva ebben az időszakban a City egyik legstabilabb játékosa volt, egyedül João Cancelo töltött nála is több időt a pályán.
A portugál támadó középpályás képességeit ismerve nem újdonság, hogy képes ezen a szinten futballozni, a nyári események fényében mégis meglepő a formajavulása, az átigazolási időszakban ugyanis a City az eladásán dolgozott. Kérőkből nem is volt hiány, Olaszországból a Juventus és a Milan vitte volna (az anyagiak miatt szóba sem jöhettek), felmerült lehetséges cserepartnerként a Harry Kane-üzlet kapcsán, ő pedig szíve szerint Spanyolország felé vette volna az irányt, de a City anyagi elvárásait senki sem tudta teljesíteni.
Silva profizmusát dicséri, hogy a történtek ellenére is folytatta tovább a kemény munkát, azóta pedig hétről hétre mindent megtesz a klubért, remek teljesítménnyel hozzájárulva a címvédő játékához. 2019-ben volt már egy ehhez hasonló szezonja, ami után Guardiola nemes egyszerűséggel az ország legjobb játékosának nevezte, ám utána két gyengébb idény következett, valószínűleg ezért is gondolkoztak el az értékesítésén.
picture

Bernardo Silva a Manchester United ellen

Fotó: Getty Images

Abban, hogy visszatalált a formájához, az is a segítségére volt, hogy ebben az idényben ismételten az általa favorizált jobb oldali támadó középpályás posztján kapta a legtöbb lehetőséget, de akkor is kiválóan játszott, amikor hamis kilencesként számított rá Guardiola. „Hozzászoktam már” – mondta a PSG elleni meccs után. „Próbálom a tőlem telhető legjobbat adni a csapatnak. Van, hogy jobban játszol, van, hogy rosszabbul, de mindig a legjobbra törekszem. Elégedett vagyok a formámmal, igyekszem így folytatni.”
Guardiola tett egy utalást arra, hogy a játékos formajavulásában a magánélete is szerepet játszott; korábban erős honvágy gyötörte Portugália és Spanyolország iránt, de mostanság egyre több időt töltött Manchesterben Silva modell barátnője, Ines Tomaz. Honvágyának a covid sem tett jót, ugyanis a szigorú intézkedések miatt az előző 18 hónapban sokkal nehezebben lehetett utazni, így a légiósok is ritkábban találkozhattak személyesen családtagjaikkal, barátaikkal.
Ami a klubváltást illeti: Silvát még mindig két és fél év köti a Cityhez, így egyik félnek sem sürgős, hogy azonnal döntést hozzanak a jövőjéről. Mindenesetre az biztos, hogy azok a klubok, amelyek abban bíztak, az idény végén talán olcsóbban hozzá lehet jutni, jó eséllyel hoppon maradnak, és kereshetnek maguknak új célpontot, mert amennyiben változott a portugál piaci ára az előző hónapokban, az csakis felfelé mehetett.
„Mindig is olyan szinten játszott, ami: hűha” – nyilatkozta nemrég Guardiola. „Remélhetőleg egészséges és motivált marad, és sorozatban képes hozzátenni azt a játékunkhoz, amit mostanában sikerült.” Érdekes belegondolni, hogy nyáron még úgy vélte a klubvezetés és az edző, hogy a portugál játékos megfelelő ellenajánlat esetén feláldozható, mégis az bizonyulhat a klub egyik legnagyobb szerencséjének, hogy Silva végül maradt a Manchester City kötelékében.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés