Antonio Conte hiszi, hogy a Tottenham Hotspur megcsípheti a negyedik helyet az angol bajnokságban.
Tagadhatatlan, hogy Antonio Conte érkezése óta sokkal jobb bőrben van a Tottenham, mégsem lehet maradéktalanul elégedett a vezetőedző. Az a fajta kiegyensúlyozottság, ami a legtöbb csapatánál a legnagyobb erősségének számított, egyelőre még nem alakult ki Észak-Londonban, és meccsről meccsre kiszámíthatatlan, melyik oldalát mutatja a Spurs. Conte nem is fogta vissza magát, keményen kritizált mindenkit a klubnál a gyengébb eredmények miatt, saját magát is beleértve.
Tíz fordulóval a vége előtt a Tottenham hátránya három pont az egy meccsel kevesebbet játszó Arsenal mögött, így még bőven lőtávolon belül van a negyedik helyért folytatott küzdelemben, Conte pedig most épp úgy érzi, van is esélyük odaérni a Bajnok Ligája-indulást érő pozícióra. „Jelenleg azt mondanám, hogy nagyon magabiztos vagyok. Jó érzéseim vannak, mert jelentős fejlődést látok” – mondta a Sky Sportsnak a hétvégi, West Ham elleni bajnoki előtt.
Serie A TIM
Pirosba vagy kékbe borul a város? Csak az biztos, hogy Milánó egyik fele ünnepelni fog vasárnap
19/05/2022 11:46
„Nagyon keményen dolgoztunk az előző öt hónapban, mostanra pedig már számos területen látom a csapatom fejlődését: nem csak a pályán, de azon kívül is, a mentalitás terén. Szerintem a következő lépésre készülünk, és nagyon fontos lesz a lehető legjobb befejezés, annak érdekében, hogy tovább növeljük az önbizalmunkat, és higgyünk az elvégzett munkában” – hangsúlyozta a vezetőedző, aki nem csak a játékban elégedett a jelenlegi iránnyal.
Conte sokszor hangsúlyozta, hogy rengeteg munka vár rá és a csapatára, mire eljuthatnak a topcsapatok szintjére. Ez a feladat legutóbb Mauricio Pochettinónak sikerült a Spurs kispadján, ez idő alatt pedig minimális elvárássá vált a vezetőség szemében, hogy ott legyenek a Premier League első felében. Pochettino menesztését követően José Mourinhót bízták meg a feladattal, majd egy rendkívül furcsa nyár után Nuno Espirito Santo ülhetett le a kispadra.
Őt novemberben menesztették, Fabio Paratici sportigazgató pedig meggyőzte Contét, hogy elvállalja a Tottenham irányítását. Az olasz valamennyi klubjánál komoly – trófeákban mérhető – sikereket ért el, ennek megfelelően mindkét fél ehhez mérten rögzítette a célokat. A klubvezetés részéről elvárás, hogy legalább a legjobb négy között ott legyenek az angol bajnokságban, Conte pedig támogatást vár az átigazolási piacról. A télen Rodrigo Bentancur és Dejan Kulusevski érkezett az edző kérésére.

Antonio Conte és Dejan Kulusevski

Fotó: Getty Images

„Sok területen látom a fejlődést. Technikailag, taktikailag, négy és fél hónap elteltével a játékosok már nagyon jól megértik, mit akarok a labdával és a labda nélkül. Több időnk van arra, hogy konkrét szituációkra készüljünk a pályán, többet tudunk a mentalitásra fordítani, különösen a vereségek után. Például a Manchester United ellen többet érdemeltünk volna szerintem. Kikaptunk, és amikor elveszítünk egy ilyen mérkőzést, akkor sokat kell tanulni a fejlődés érdekében.”
A mentalitás tekintetében meg kell érteni, hogy erősnek, gyilkosnak kell lenned. Azon a meccsen megvolt az esély, hogy megöljük – szigorúan a sport értelmében – az ellenfelünket. És mi ehelyett elveszítettük a meccset.
Néhány évvel ezelőtt a Juventus csapatkapitánya, Giorgio Chiellini fogalmazott úgy, hogy a Tottenham tipikusan az a csapat, amelyik az esetek többségében elveszíti a fontos mérkőzéseit. Vajon Conte képes lehet átprogramozni a játékosok agyát? „Ezen a téren az egész csapat tud még fejlődni. A játékosoknak meg kell érteniük ebben a környezetben, hogy mi a különbség a vereség és a győzelem között.”
„Amikor nyersz, mindenki boldog körülötted. Élvezettel érkezel meg az edzésekre, a csapattársaiddal, a stábtagokkal és az edzőiddel maradsz. Amikor kikapsz, akkor szükségszerűen rosszabb a hangulat. Szerintem ki kell érdemelni, hogy jó atmoszféra vegyen körbe, amelyhez egyetlen út vezet: a győzelem” – fogalmazott Conte. Az edző próbálja magasra tenni a lécet a játékosai elé, ezzel is jelezve, milyen elvárásai vannak velük szemben.

Cristian Romero és Harry Maguire

Fotó: Getty Images

„Tudjuk nagyon jól, hogy a negyedik hely megszerzése nem egyszerű. Nem az. Mégis azt akartam, hogy ez legyen a játékosok ambíciója, mert már rengeteget fejlődtünk. A futball meglehetősen furcsa, bármi megtörténhet, de most azt gondolom ebben a pillanatban, hogy készen állunk a harcra minden meccsen, és jó esélyeink vannak a három pont megszerzésére. Aztán majd meglátjuk, hogy ez hányadik helyre lesz elegendő a szezon végén.”
Vasárnap újabb fontos mérkőzés vár a Tottenhamre, amely a West Ham Unitedet fogadja hazai pályán. Bár a sérülések megtizedelték David Moyes együttesét, változatlanul a hatodik helyen állnak, és harcban vannak még az európai kupaindulást érő helyekért. Egy vereséggel a Spurs komoly hátrányba kerülne a riválisokkal szemben, ahhoz tehát, hogy életben tartsák az esélyeiket, le kell győzniük a városi riválist.
„A West Ham teljesítményét látva azt mondanám, nagyon nehéz lesz a mi meccsünk” – mondta Conte arra utalva, hogy Moyes csapata az Európa-ligában kiejtette a Sevillát. „Amennyiben le tudja győzni a West Ham a Sevillát, amely második helyen áll Spanyolországban, az azt jelenti, hogy nagyon-nagyon magas szinten tartanak. Készen kell állnunk, hogy egészen a legvégéig harcoljunk, elérve egy fontos célt.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
Könnyed mosoly az egyik, könnyek a másik oldalon – két meghatározó játékosát is elbúcsúztatta a Juve
17/05/2022 12:54
Ligue 1
Pochettino 100%-ban biztos a saját és Mbappé maradásában
28/04/2022 15:02