Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brutális sorsolása miatt bukhatja a Liverpool a bajnokságot

Sergő Z. András

Frissítve 12/04/2022 - 09:14 GMT+2

A vasárnap este véget ért Manchester City – Liverpool mérkőzés legfontosabb kérdése az volt, ellép-e valamelyik csapat az 1 pontos különbségtől, érdemben változnak-e az esélyek. A 2-2-es döntetlen után a különbség továbbra is 1 a manchesteriek javára, most azonban megvizsgáltuk, a következő 7 forduló hozhat-e még érdemi változást. Egy biztos: a Manchester City sorsolása klasszisokkal könnyebb.

A két mester, Klopp és Guardiola

Fotó: AFP

Az elmúlt napokban bejárta az internetet az az adatsor, amelyet a The Athletic összesített, és amely összeszámolta az angol top 6 csapat 2018/19-es szezon kezdete óta összegyűjtött pontjait. Eszerint az elmúlt majd’ négy teljes bajnokságban a Manchester City 338, a Liverpool 337 pontot gyűjtött, ezalatt az előbbiek kétszer, utóbbiak egyszer voltak bajnokok. A sorban harmadik Chelsea pontjainak száma 264.
A két kiemelkedő csapat külön ligában játszik tehát, és erről az elmúlt hetekben sokat cikkeztek és cikkezni fognak még. Sokunkban élénken él az 2019-es bajnoki hajrá nagy versenyfutása. Abban az évben a Liverpoolnak december végén 7 pont előnye volt a bajnokságban, amely március elejére teljesen elolvadt. Éppen egy hazai, gól nélküli liverpooli derbi segítette hozzá a Manchester Cityt az előzéshez. Az ezután március elejétől május közepéig tartó 9 fordulóban mindkét csapat megnyerte mindegyik meccsét, így a manchesteriek megvédték bajnoki címüket.


A helyzet most is nagyban hasonló: januárban a Manchester City vezetett nyolc ponttal, ami hamar egy pontra olvadt, most vasárnap pedig – egy Liverpool-győzelem esetén – meg is fordulhatott volna. A döntetlen azonban, bármennyire is Manchesterben volt a találkozó, a hazaiaknak volt kedvezőbb. A megmaradt 1 pont megőrizhető, ehhez persze „csak” meg kell nyerni a hátralévő hét meccset. Nem nagy ügy, mondhatjuk, sikerült ez három évvel ezelőtt is. Idén azonban lehet, hogy még ennyi sem kell.
A hétvégi rangadó után az alábbi képen összeszedtük, melyik csapat melyikkel játszik még a május végéig tartó szezonban, jeleztük, hogy hazai (O) vagy idegenbeli (I) meccsről van szó, illetve, hogy az adott csapat hányadik helyen áll a bajnokságban 31 forduló után. Megvizsgáltuk, hogy az elmúlt öt bajnoki mérkőzésen (figyelembe véve, hogy otthon, vagy idegenben játszottak ellenük) milyen eredményeket értek el egymás ellen, mennyi az öt meccs alapján hozott átlagpont. Van néhány kivétel, azokat az adott helyen említjük.
Fontos még tudni, hogy mindkét csapat versenyben van az FA-kupában (szombaton éppen egymás ellen játszanak elődöntőt) és a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között is ott vannak. Mindketten ezzel a meccsel kezdenek, a Liverpool azonban jobban tud pihentetni: kétgólos előnnyel fogadja a Benficát, a Manchester City azonban egygólos előnnyel utazik Madridba Diego Simeone csapatához.
A Manchester City és a Liverpool hátralevő 7 meccse és az adott csapatok ellen az elmúlt meccseken szerzett pontjainak átlaga
Az összesítésből világosan látszik, hogy a manchesteri csapatnak könnyebb helyzete van a hátralévő fordulókra. A Brighton, a Watford, a Newcastle és az Aston Villa ellen egyaránt hazai pályán megszerezhető 12 pontból könnyen begyűjthető az összes. A maradék három meccset érdemes külön kiemelni: a Leeds, aminek hosszú idő után ez a második Premier League-szezonja (tehát nagy mintát nem tudtunk alapul venni) komoly meglepetésre tavaly áprilisban idegenben győzni tudott a Manchester City ellen. Pep Guardiola csapata akkor azonban már 11 pont előnnyel állt az élen a Uniteddal szemben. Válaszul 2021 őszén 7-0-ra győztek, igaz, az Etihad stadionban. Pontok hullajtására marad tehát a Wolverhampton és a West Ham, ellenük már bukott pontot az elmúlt években a címvédő. Az előbbi elleni összecsapást a jövőheti kupaelődöntő miatt későbbre halasztják, és ennek is lehet jelentősége.

A Liverpool ezzel szemben a következő fordulókban tele van rangadókkal.

Rögtön a Bajnokok Ligája-negyeddöntő és a hétvégi kupaelődöntő után ugyanis a Manchester United következik. Ronaldoék ugyan nincsenek jó formában, de az ilyen ki-ki meccseknek mindig nagy a presztízs értéke. Ugyanez vagy talán még inkább ez mondható el az ezután következő Everton elleni derbiről. A város kék csapata – éppen a United elleni győzelem okán – elkerülte a kieső zónát, de a városi rivális ellen ez mindenképpen plusz motivációt jelent. A Liverpool az Everton elleni, általában durvaságoktól sem mentes meccs után játssza első BL-elődöntőjét (továbbjutás esetén) valószínűleg a Bayern München ellen, a visszavágó utáni bajnoki fordulóban pedig a negyedik helyen álló Tottenham lesz az ellenfél. Tehát nemcsak, hogy sűrű lesz ez az időszak (az lesz a Manchesternek is), de még a legnehezebb ellenfelek is ekkor jönnek. Ha a mostani egy pontos előny nem volna elég, könnyen lehet, hogy itt, május elején fog tovább nyílni az olló.
A fenti ábrán jól látszik, hogy amíg a Manchesternek négy biztosnak tekinthető győzelme van a hétből, addig a Liverpool egyedül a Wolves ellen tudott az elmúlt időben 100%-os mérleget produkálni. Mivel ez lesz Jürgen Klopp csapatának idei utolsó bajnoki találkozója, lehet, hogy akkor már késő lesz. Ez azt jelentené, hogy a Manchester City az elmúlt öt év négy bajnoki címét tudhatja magáénak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés