Kétrészes sorozatban mutatjuk be, hogyan alakult ki és vált általánossá a karácsonyi foci hagyománya Angliában. Elsőként az 1920-as évekig tartó időszakkal foglalkozunk.


A futballszurkolók számára a karácsonyi időszak valódi ünnepi lakomával szolgál, a naptár épp úgy telik meg párharcokkal, mint ahogyan a káposzta belseje rizzsel és hússal. A karácsony első napja azonban szigorúan futballmentes övezet, a rajongók jobb híján otthon kénytelenek átvészelni a tévében lévő műsorokat és a kissé megfáradt poénokat.
Premier League
Szurkolók dobálták meg a Chelsea játékosát
11 ÓRÁJA
Ez azonban nem mindig volt így, az ötvenes évekig karácsony első napjára is jutott egy forduló Angliában.
A korai években ez egy logikus választás volt. Karácsony első napja a ritka munkaszüneti napok egyike volt, és a kevés elérhető szórakozás közül a labdarúgás volt az egyik. A tévés közvetítések előtti korszakban szóba sem jöhetett, hogy a kanapén fekve nézzék a karácsonyi műsorokat, a népek ezért kiözönlöttek és focimeccseket néztek. Karácsonykor teljes erőből dübörgött a bajnokság, sőt, általában a Boxing Dayen is lebonyolítottak egy teljes fordulót. Sok brit hagyomány a Viktoriánus korszakban honosodott meg, a karácsonyi foci tradícióját is ide vezethetjük vissza.

Két nap, három meccs

1888-ban az Everton két mérkőzést is lejátszott 25-én, majd rá egy napra még egyet bevállalt a csapat. Mindhárom ütközetre a klub Goodison Park előtti éveiből került sor – vagyis az Anfielden. Karácsony reggelén a Lancashire-kupában léptek pályára a Blackburn Park Road ellen, és hátrányból felállva 3-2-re győztek. Délután az éves barátságos meccsüket tudták le az Ulster FC ellen, a 3-0-s győzelemből ráadásul a kapus Charles Jolliffe is góllal vette ki a részét a 2000 néző csodálatára. Akkoriban ez komoly tömegnek számított. Kevésbé volt érdekes a Boxing Dayre eső Bootle elleni meccs: a jégesővel is sújtott csata 0-0-s döntetlennel ért véget.
Az első karácsony napjára eső bajnoki mérkőzést a Preston North End és az Aston Villa játszotta 1889-ben. A „legyőzhetetlen” Preston volt a bajnokság címvédője, a két csapat előző két ütközetét viszont a Villa nyerte meg. Valódi karácsonyi szenzáció volt, amely 9000 nézőt késztetett arra, hogy felhagyjon a pulykazabálással – ezzel a fiatal bajnokság addigi leglátogatottabb mérkőzése lett.
A meccs hőse a Prestonban futballozó Nick Ross volt, a félelmetes, védőből csatárrá avanzsáló játékos, aki a rothadó fogai közül sziszegve próbálta elrettenteni az egyébként is riadt ellenfeleit. Ross szerezte meg a korai vezetést a Prestonnak, de a Villa még a félidő vége előtt két góllal válaszolt. A második félidőben Ross távoli bombájával jött az egyenlítő gól, majd a mesterhármast is megszerezte egy villámgyors lövéssel. A kemény küzdelem 3-2-es Preston-sikerrel zárult, és aztán sorozatban második alkalommal a bajnoki címet is bezsebelte a klub.

Preston North End

Fotó: Eurosport

A klubok gyakran karácsony napjára időzítették a derbiket, ezek közül a Blackburn Rovers – Darwen találkozó számított az egyik legkorábbi próbálkozásnak. 1890-ben a két csapat az Ewood Parkban futballozott, ám ez a meccs nem a jó foci, hanem a zavargások miatt maradt fenn az utókornak.
Mivel a Rovers a legjobbjait a Boxing Dayre eső Wolves elleni párharcra tartogatta, a tartalék csapattal állt ki. Ezen úgy megsértődtek a Darwen futballistái, hogy eleinte nem is akartak pályára lépni, végül a saját kezdőcsapatukból ajánlottak fel játékosokat. Ez utóbbi viszont az ott megjelenő néhány ezer fős tömegnek nem tetszett, akik nem is rejtették véka alá csalódottságukat. „A türelmetlen tömeg a pályára viharzott, széttörte a kapufákat, megrongálta a lelátót” – írta a Birmingham Daily Post. „Ezért a mérkőzésre nem került sor.”
Az angol bajnokság bővülésével a karácsonyok során egyre nagyobb távolságot kellett megtenniük a csapatoknak. Mivel a tömegközlekedés nem szünetelt, a szurkolók és a játékosok vonatra szállva tudták le az ünnepi kiruccanásokat. Hogy mindenki ugyanannyit utazzon, szokássá vált, hogy a Boxing Dayen ugyanazzal az ellenféllel játszottak, mint a karácsony első napjára eső fordulóban.
1908-ban született néhány megtükrözött eredmény. Karácsony napján a Manchester City 2-1-re nyert a Chelsea ellen, a Boxing Dayen viszont a Chelsea győzött 2-1-re. Aztán a Bristol City 1-0-ra nyert a Bradford City ellen, majd a Bradford City verte 1-0-ra a Bristol Cityt. „A forma kevéssé számít ezeken a meccseken” – írta a The Times az egyik karácsonyi programajánlóban. „A sérüléseknek és a terhelésnek fontos szerepük van, az a csapat a legboldogabb, amelyik a legjobb tartalékcsapattal rendelkezik.”

Élet és halál kérdése

1909-ben a Partick Thistle és a Hibernian találkozója tragédiával ért véget, amikor a Hibs skót védője, James Main végzetes sérülést szenvedett. A Partick Firhill nevű pályáját jég borította, Main meg is jegyezte a kollégáinak, hogy az életüket és a testi épségüket kockáztatják, ha ezen a pályán vállalják a játékot.
Közvetlenül a félidő vége előtt szerencsétlenül összecsúszott a Partickban futballozó Frank Branscombe-val, ami után súlyos zúzódásokkal vitték le a pályáról – hasán jól látható nyomokat hagyott a stopli. A megfogyatkozó Hibs 3-1-re elveszítette a mérkőzést. Main hazament, később azonban kórházba szállították, ott derült ki, hogy az ütközés során megrepedt a bele. Megoperálták, de az életét már nem tudták megmenteni, másnap belehalt a sérüléseibe.
A leghíresebb karácsonyi futballmeccsre 1914-ben került sor, amikor is az emberiség addigi legvéresebb háborús konfliktusának közepén, ha csak egy pillanat erejéig is, de szüneteltették a háborút. A karácsonyi fegyverszünet alatt 100 ezer katona váltott ajándékokat, énekelt karácsonyi dalokat és focizott egymással. Sokan mítosznak tartják, de a katonáktól származó levelek bizonyítják, hogy megtörtént esetekről van szó. Clement Barker törzsőrmester részletesen leírta, hogyan zajlottak az események.
„Egy német átnézett a lövészárok felett, majd azt mondta: ’Nincs lövés.’ Ugyanezt tették a mi embereink is, aztán néhányan közülünk kimentek, elhozták a halottakat (69), és eltemették őket. Utána a mi lövészárkunkból előkerült egy labda, és a németek és az angolok focizni kezdtek” – írta. Barker törzsőrmester túlélte a háborút, de több mint 16 millió katonát és civilt meggyilkoltak az ütközetek során.
A bajnokság szüneteltetése és a játékosok hiánya együttesen vezetett a női csapatok felemelkedéséhez az első világháború alatt. Ezek közül a Dick, Kerr’s Ladies vált a leghíresebbé, amely 1917-ben, karácsony napján játszotta az első mérkőzését. Érthető okoknál fogva az ünnepi hangulat meglehetősen visszafogott volt, lévén, a barátaik és a szeretteik épp külföldön háborúztak, azonban a nézőknek épp erre volt szükségük, és még némi pénzt is gyűjtöttek jótékonyságra.

A Dick, Kerr's Ladies FC

Fotó: Eurosport

A játékosok, élükön Alice Kell-lel, a lőszergyárrá alakított Preston factoryban dolgozó lányok voltak. A vállalkozás Messrs Dick és Kerr tulajdonában állt. Magát a meccset a Coulthard’s factory alkalmazottaiból verbuvált Deepdale ellen játszották, és végül a Dick, Kerr’s nyert 4-0-ra. „Meglepően jók voltak a csatáraik” – írta a Daily Post. „Egy-két lány egészen csodálatra méltó labdakezelést mutatott be.” A mérkőzést tízezer néző tekintette meg a helyszínen, és 488 fontot gyűjtöttek a helyi kórház számára.
Vallási okokból vitatott kérdés volt, hogy lehet-e egy ünnepnapon focimeccseket játszani, amikor a vasárnapokon például ezt tiltották, néhány focista emiatt nem is játszott karácsonykor. A játék önkéntes alapon működött, az FA szabályai akkoriban kimondták: „egyetlen klubot sem lehet arra kényszeríteni, hogy nagypénteken vagy karácsony napján futballozzanak.” Vallási okokra hivatkozva több angol válogatott sztár – Arthur Bridgett (Sunderland) és Harold Fleming (Swindon) megtagadták a karácsonyi focit.
1925-ig bezárólag az Arsenal egyáltalán nem vállalt karácsonyi mérkőzéseket ezen okokból kifolyólag. A Highbury területe a St John’s College of Divinity tulajdonában állt, amely a bérleti szerződés kereteiben megtiltotta, hogy vallásos ünnepnapokon futballozzon a csapat. 1925-ben azonban a klub megvásárolta a telket, így aztán reggel 11:15-kor lejátszották az első karácsonyi meccsüket a Notts County ellen, 33,500 néző előtt. Az Arsenal 3-0-ra nyert, Charlie Buchan volt az egyik gólszerző.
Forrás: FourFourTwo

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Premier League
8 perc alatt elintézte a Chelsea a Tottenhamet, Conte a PL-ben is begyűjtötte az első vereségét
TEGNAP 18:44
Premier League
Salah és Mané nélkül is hozta a kötelezőt a Liverpool, a kiesőjelölt viccelte meg az Arsenalt
TEGNAP 16:21