Közös levélben emlékeztette az angol játékvezetőket a futballpályákra jelenleg érvényes szabályok betartatására a Premier League és a liga mérkőzéseit bírókkal ellátó szervezet (PGMOL). A némely részében egészen furcsa szabályrendszer megtiltja a mérkőzések utáni mezcserét, és kéri a játékosokat, hogy gólöröm közben is figyeljenek az egymástól való biztonságos távolság megtartására. Az iránymutatás nem aratott töretlen sikert a klubok között.


Az angol első osztályú bajnokság és a Professional Game Match Officials Limited levelében arra kéri a liga mérkőzéseire kirendelt játékvezetőket, hogy fokozottan figyeljenek oda a pályákon a játékosok és a szakmai stábok által tanúsított magatartásra. Az edzőknek tilos kézfogással üdvözölni egymást mérkőzés előtt vagy ugyanezzel a gesztussal gratulálni a találkozót követően, ehelyett egy kellő távolságról „megeresztett” bólintás lehet a helyes eljárás. A játékosok számára még ennél is szűkebben mérik a szabadságot, a liga ugyanis azt kéri, hogy a gólörömök alkalmával tartózkodjanak a túlzott csoportosulástól (!) és igyekezzenek megtartani a szociális védőtávolságot. Az iránymutatás szerint a játékvezetőknek minderre a csapatkapitányok figyelmét kell felhívnia a mérkőzések előtti szokásos eligazítások alkalmával.

000_8YP6K3.jpg

Fotó: Eurosport

Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Amellett, hogy az óvatosság és a megelőzés manapság mindennél fontosabb fogalmakká váltak, azért nehéz látni azt az eshetőséget, amikor mondjuk egy 90. percben szerzett győztes gólt úgy ünnepel meg a csapat, hogy játékosai 1,5-2 méterre egymástól állva integetnek egymásnak. Persze, az utóbbi bő fél évben a feje tetejére álló (sport)világ azért látható mintával is szolgált már az angol szándékot illetően, a Borussia Dortmund ugyanis, élén Erling Haalanddal, pontosan a PL szája íze szerint ünnepelte a Schalke elleni első gólját a májusi újrakezdés alkalmával. A másik extrém példát pedig Ausztriában kereshetjük, ahol a Red Bull Salzburg, Szoboszlai Dominikkal a soraiban, szintén csapaton belüli távolságtartás közepette vette át az Osztrák Kupa megnyeréséért járó érmeket és a trófeát.
„Követni fogjuk a Premier League iránymutatásait, de nem tudom, hogy sikerül-e betartanunk a szabályokat.” ─ nyilatkozta a Manchester Cityt irányító Pep Guardiola csapata legutóbbi, Brighton elleni győzelmét követően. A katalán menedzser reakciójában hozzátette:
„Teljes mértékben megértem az óvatosságot és tiszteletben tartom a liga által életre hívott protokollt. De azt gondolom, szabadtéren (az edzőpályán vagy éles meccsen) nem várható el, hogy ugyanúgy viselkedjünk, mint fedett helyen. A mérkőzés hevében szerzett gól megünneplése ösztönből jön, nem tudom, hogy meg tudunk-e felelni a szabályoknak.”
Angliában, az új vírusmutáció megjelenése következtében bevezetett újabb vesztegzár kapcsán, indirekt módon, szinte a labdarúgó bajnokság életben tartása jelenti a normál élet egyik utolsó jelét. Persze, ezzel nincs mindenki így, a tabella hátsó felében tanyázó csapatoknak, különösen a kieső helyen állóknak, kifejezetten jól jönne egy kis szünet. Nem véletlen, hogy a West Bromwichot nemrégiben átvevő Sam Allardyce volt az utóbbi napokban ennek a vonalnak a leghangosabb képviselője, mint ahogyan az sem kelt nagy meglepetést, hogy a Ferguson-éra óta a bajnokságot először vezető Manchester United menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer pedig a folytatás egyik legkitartóbb szószólója. Habár a Premier League vezetősége egyelőre nem gondolkodik a bajnokság fefüggesztésén, a mezőnyben előforduló növekvő számú pozitív esetek azért elgondolkodtathatják a döntéshozókat. 2020 utolsó hetében ugyanis 18, 2021 első tesztelésén pedig már 36 teszt hozott pozitív eredményt.

000_8X37CU.jpg

Fotó: Eurosport

A katalán menedzserrel egyetértett korábbi segítője, a manapság az Arsenalt irányító Mikel Arteta is, aki megszólalásában elgondolkodtató párhuzamot vont a megengedett és a tilos dolgok között:
„Ellentmondásosnak érzem, hogy miközben arra kérjük a játékosokat, hogy például egy szögletnél szoros emberfogással védekezzenek, addig mondjuk nem pacsizhatnak egymással, ha gólt szerzünk. Ezt nem igazán tudom megérteni.”
A témával kapcsolatban megszólalt Frank Lampard, a Chelsea menedzsere is, aki leginkább a játékosok mérkőzések közbeni lelkiállapotának szempontjából közelítette meg a kérdést. Mint elmondta, mindenki tisztában van vele, hogy a játék érzelmeket generál úgy a szurkolókban, mint a játékosokban. Az érzelmek kontrollálása teljesen helyénvaló és jogos kérés, azok befolyásolása, végsősoron elfojtása azonban nagyon nehéz és talán túlzó vezetői szándék. Lampard ugyanakkor a Chelsea részéről megerősítette, hogy a klub megkérte játékosait a gólöröm közbeni távolságtartásra, a játékosok pedig jelezték, „megteszik, ami tőlük telik”.

000_8UK9MP.jpg

Fotó: Eurosport

Friss hír a Premier League kapcsán, hogy a vasárnapra kiírt Aston Villa-Everton mérkőzést a birmighamieket sújtó fertőzéshullám miatt elhalasztották. Az első keret kilenc játékosa, valamint öt stábtag produkált pozitív COVID-tesztet még bő egy héttel ezelőtt, mivel azonban azóta a teljes keret karanténban van, a klub kérte a soron következő bajnoki elhalasztását. A liga most ennek a kérelemnek adott helyt. 
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23