A rasszizmus, szexizmus és kirekesztés elleni harc jegyében az angol labdarúgóvilág kiemelt célként tűzte ki, hogy megálljt parancsol az interneten a labdarúgókat, játékosokat, játékvezetőket ért zaklatásoknak. Éppen ideje volt érdemben lépni az ügyben, a cikkünkben olvasható „kívánságok” ugyanis bárminek nevezhetőek, csak nem jó ízlésre valló emberek kirohanásainak. És akkor még finoman fogalmaztunk.


„Átléptek egy határt, valamit tenni kell!”
José Mourinho
, menedzser, Tottenham.
A labdarúgás vezetői, szereplői régóta élharcosai a rasszizmus és kirekesztés elleni harcnak. A Premier League például megbüntette Bernardo Silvát, mert csapattársa, Benjamin Mendy fiatalkori fotóját 2019 szeptemberében egy népszerű spanyol édesség színesbőrű kisfiút ábrázoló kabalafigurájához hasonlította. Greg Clarke, az FA elnöke novemberben kénytelen volt lemondani, miután az afrikai, illetve ázsiai származású labdarúgókra eltérő bőrszínűként (coloured) hivatkozott, de Edinson Cavani sem úszta meg, amiért „negritónak” szólította egy barátját.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
„Ez a fajta viselkedés 2021-ben teljességgel elfogadhatatlan.”
Ole Gunnar Solskjaer
, a Manchester United menedzsere.
A Premier League (női és férfi szekciója egyaránt), az FA, az EFL (másod-, harmad- és negyedosztály), az edzők, játékosok és játékvezetők szövetségei, valamint a „Kick it out” esélyegyenlőségi intézmény új célt tűzött ki maga elé: megállítani a közösségi oldalakon történő zaklatásokat. Nyílt levelet írtak Marc Zuckerbergnek és Jack Dorseynak, a Facebook, illetve a Twitter vezetőjének.
Az utóbbi időben igencsak megszaporodtak az internetes zaklatások a labdarúgás szereplői felé. Ezen posztok, kommentek „nyelvezete” megalázó, sokszor fenyegető, olykor illegális is. A nyílt levélben azt is leírják, ezek a személyek annak is megtalálják a módját, hogy olyan platformokon zaklassanak, ahol nem éri utol őket a törvény.
„Hogyan élhetnek emberek ennyi gyűlölettel a szívükben?”
César Azpilicueta
, a Chelsea csapatkapitánya.
Hosszú azok sora, akiket az utóbbi időben effajta – főleg rasszista – abúzus ért, elég csak Anthony Martial, Axel Tuanzabe, Marcus Rashford, Lauren James (Manchester United), Nicolas Pépé, Eddie Nketiah (Arsenal), Lauren testvére, Reece James (Chelsea), Romaine Sawyers (West Bromwich) vagy Alex Jankewitz (Southampton) nevét említeni.
„Az lenne az ideális, ha az internetes zaklatásokat könnyen meg lehetne állítani.”
Marcus Rashford
.
Nagyon gyakoriak lettek a halálos fenyegetések is, Mike Dean játékvezető nemrég kapott ilyeneket, s az üzenetek után kérte, hogy ne vezessen mérkőzést a következő fordulóban. Az volt a bűne, hogy kiállított két játékost, két különböző mérkőzésen. Két „tábor” is megtalálta így.
„Néha olyanokat olvasok, hogy eláll a lélegzetem! Volt, aki azt kívánta Deannek, hogy haljon meg koronavírusban!”
Steve Bruce
, a Newcastle edzője.
A legmorbidabb „tanácsot” talán az Arsenal kapusa, Bernd Leno kapta, akit még Angliába érkezése előtt találtak meg.

premier-league-rasszizmus1.jpg

Fotó: Eurosport

„Volt egy elég rossz mérkőzésem, és egy srác azt írta: »Tedd azt, mint Enke«.
(Robert Enke német kapus 2009-ben öngyilkos lett, bár ő nem a zaklatások, hanem depresszió miatt – a szerk.)
Na ezért nem olvasom a kommenteket. Egyesek elrejtőznek a számítógép mögé csak azért, hogy mocskolódjanak, te meg rosszul érezd magad.”
Edzője, Mikel Arteta sem úszta meg, ő is áldoztául esett néhány „jóakarójának”.
„Ha mindent elolvasnánk, amit rólunk írnak, sok napot el kellene töltenünk az ágyból ki se kelve. Amikor nyersz, minden szép és te vagy a legjobb szakember a világon, amikor pedig kikapsz, pont az ellenkezője. Engem támadhatnak, azt elfogadom, de a családomat ne keverjék bele!”
A PL és az FA „lobbija” a kormánytól kért segítséget, hogy konkrét lépéseket tegyen végre az ügyben. A nyílt levélben többek közt azt kérik a közösségi oldalak vezetőitől, hogy szűrjék az üzeneteket és blokkolják azokat már a küldés előtt, amennyiben diszkriminatív tartalmat észlelnek – ha mégis átjutnak a filteren és kikerülnek, akkor pedig a lehető leggyorsabb módon távolítsák el azokat. Azt is szeretnék, ha javítanák a verifikáció hatékonyságát, a bűnösök kézre kerítésében pedig szorosan együttműködnének a hatóságokkal.

premier-league-rasszizmus4.jpg

Fotó: Eurosport

„Mi, az angol futball vezetői mindent megteszünk, hogy megvédjük az érintetteket, de addig nem járhatunk sikerrel, míg a zaklatók névtelenek maradhatnak” – írják.
Elsőként az Instagram lépett, mely rögzíti, törlik azon felhasználók fiókját, akik zaklató üzeneteket küldenek vagy visszaélnek mások adataival. A PL külön irodát hozott létre az interneten elszenvedett abúzusok bejelentésére, a rendőrség pedig a fent említett Sawyers zaklatóját meg is találta és őrizetbe vette.
„Mindig is csodáltam, hogy Angliában nincs erőszak a stadionokban. Erre néhány hülye a webet használja inzultálásra.”
Carlo Ancelotti
, menedzser, Everton.
A Facebook egyik szóvivője úgy reagált, nem akarnak gyűlöletet és rasszizmust látni a felületeiken, így az ilyen tartalmú bejegyzéseket azonnal eltávolítják, amint meglelik őket. Sőt, ez nemcsak a bejegyzésekre, hanem a privát üzenetekre is vonatkozik. „Együttműködünk a kormánnyal és a helyi hatóságokkal is, hogy elejét vegyük az online és offline kirekesztésnek egyaránt.”

premier-league-rasszizmus3.jpg

Fotó: Eurosport

A Twitter közleményben reagált: „Nálunk nincs helye a rasszista indíttatású bántalmazásnak. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a futball szereplői és a szurkolók biztonságban kommunikálhassanak oldalunkon. Ez a kisebbség nem képviseli a normális többséget, nem hagyjuk, hogy aláássák a többiek kulturált eszmecseréjét.”
Chi Onwurah, brit tudományos, kutatási és digitális árnyékminiszter sürgeti a kormányt, hogy legyen jogilag felelősségre vonható az a közösségi médiacég, mely hagyja, hogy rasszista megnyilvánulások jelenjenek meg oldalaikon. Azt is indítványozná, hogy a gyűlöletbeszédhez hasonló jogi elbírálásban részesüljenek az internetes zaklatók.
„Emlékszem, amikor két éve atrocitások érték
Raheem Sterlinget és Danny Rose-t, ígéretet tettek a helyzet megoldására. Semmi sem történt, hogy meg legyünk védve az online közösségi térben. Már jóval le vagyunk maradva, hogy lépéseket tegyünk. A ’Kick it out’, a focisták és a klubok emelték csak fel a hangjukat. A kormány, a közösségi oldalak cégei és az UEFA nem tesz eleget. Ha valaki az utcán rasszista megjegyzést tesz, egyből elővehető, miért ne lehetne ez így a közösségi médiumok esetében is, amikor sokkal nagyobb forrásaik vannak, mint a legtöbb cégnek a világon?”
– tette fel a költői kérdést az ellenzéki képviselő a
Sky Sports News
nak.
via Marca & Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23