Az újév napján életbe lépett Brexit, illetve annak csapatára gyakorolt hatása miatt kesergett a minap az angol klubfutball egyik nagyöregje és egyben megmondóembere, Sam Allardyce. A manapság a West Bromwich Albiont dirigáló Big Sam szerint ugyanis a birminghamiek amúgy is szűk mozgástere a transzferpiacon az európai integrációból való végleges kilépés hatására tulajdonképpen a nullára redukálódott.


Egy futballista számára, amikor a több játéklehetőség és/vagy az új kihívás miatt csapatot keres magának, a legritkább esetben lehet vonzó perspektíva egy a saját bajnokságában a kiesés elől menekülő csapathoz való csatlakozás. Ami azonban játékosszemmel nem túl vonzó, az edzőként valóságos álom egy olyan dörzsölt angol menedzsernek, mint Sam Allardyce. A 67. életévében járó, egy meccs erejéig az angol válogatottat is irányító Big Sam hosszú edzői pályafutása alatt kivétel nélkül a Premier League-ben irányította a Bolton, az Everton, a West Ham vagy épp a Sunderland csapatát. Kiugró sikert egyik állomáshelyén sem sikerült elérnie, azt azonban elmondhatja magáról, hogy soha egyik klubjával sem esett ki az angol futball első osztályából. Az ilyen előélete, no meg elérhetősége miatt szerződtette őt Gera Zoltán korábbi csapata, amely a liga utolsó előtti helyezettjeként, pillanatnyilag hat ponttal van a bűvös piros vonal alatt. A feladat tehát nem egyszerű.

000_8XW82E.jpg

Fotó: Eurosport

Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Ha egy csapat a kiesés elől menekül, akkor általában új igazolásokkal (minél többel) próbálja meg felrázni a keretét, azt remélve, hogy az új arcok majd kihúzzák a klubot a bajból. Allardyce is erre készül, nem meglepő módon a védelmet és a támadósort szeretné elsőkörben gyorsan frissíteni, a Brexit azonban, legalábbis egyelőre, keresztül húzza a számításait.
„Találtam három játékost, akik a segítségünkre lehetnének. Ők szívesen idejöttek volna, de mint kiderült, nem kaphatnak munkavállalási engedélyt. Nem feleltek meg a feltételeknek.”
A feltételek, amelyekre a West Brom menedzsere utal, pedig nem is olyan egyszerűek. A január elsején életbe lépett rendszer szerint ugyanis minden futballistának, aki az Egyesült Királyságban szeretne játszani, mindehhez munkavállalási engedélyt kell kiváltania. Habár a rendelkezéscsomag valamennyi, a brit szigeteken működő bajnokságra érvényes, mi leginkább a Premier League szemüvegén keresztül vizsgáljuk a helyzetet, az ír, az északír vagy épp a walesi bajnokság ugyanis ritkán követel magának helyet az átigazolási hírek frontvonalában. Az engedély kiváltásához azonban szükség van az FA ajánlására (Governing Body Endorsement), amellyel az állam tulajdonképpen a labdarúgó szövetség kezébe adta azt a döntést, hogy ki és milyen címszó alatt teheti be a lábát az angol klubfutball bármely osztályába. Ha megvan az ajánlás, a munkavállalási engedély már sima ügy.
Annak érdekében, hogy az adott játékos elnyerje az angol szövetség kegyeit, érdemes olyasvalakit valamelyik jegyzett európai bajnokságból igazolni, aki stabil tagja volt előző klubjának, emellett pedig nem árt, ha hazája válogatottjában is rendszeresen számba veszik. Az már csak hab a tortán, ha netalán Bajnokok Ligája tapasztalattal is bír. A „kibocsátó” bajnokságokat, a származási országokat, valamint azok erősségét, esetleg az elért eredményeket kategorizálják, majd az átigazolni szándékozott játékos ennek alapján kap egy pontszámot. A képlet innentől rendkívül egyszerű: legalább 15 pontos teljesítménnyel a PL ajtaja kinyílik a játékos előtt. Ez a pontrendszer tulajdonképpen kettős célt szolgál: egyrészt a Brexitet követően is nyitva hagyja a PL kapuját a legnagyobb sztárok előtt, másrészt viszont becsukja a kaput a „tucatlégiósok” előtt. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon ismernénk-e ma Riyad Mahrez vagy N’Golo Kanté nevét, ők ugyanis ma nem igazolhatnának a Premier League-be azokból a csapatokból, ahonnan anno Leicesterbe érkeztek.

000_WI8TG.jpg

Fotó: Eurosport

A kiesés elől menekülő West Brom jelenleg nyilván nem a játékospiac felső polcairól válogathat, az a tény pedig, hogy a különböző statisztikai adatok, videóanyagok, esetleg személyes találkozások mellett még azt is figyelembe kell venni, hogy vajon összejön-e a bűvös 15 pont, nem csökkenti Big Sam ősz hajszálainak számát. Nem véletlen, hogy igencsak csalódottan nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban:
„Az új szabályok miatt három olyan labdarúgó sem tudott hozzánk igazolni, akik a korábbi szabályoknak még megfeleltek. Nem is annyira a járvány, mint inkább az új Brexit szabályok azok, amik nehézzé teszik a napjainkat.”
Ilyen helyzetben (is) jól jöhet az, ha egy edzőnek megvannak a kapcsolatai és jól ismeri a mezőnyt, a harmadával pedig együtt is dolgozott. Angliában ugyanis tartja magát az a sajtóértesülés, miszerint Allardyce kölcsönbe szeretné Birmighambe vinni az Evertonnál partvonalra került Cenk Tosunt, akit annak idején ő igazolt le a kékek menedzsereként. A kiszivárgott tervek szerint a kölcsönszerződés vételi opciót is tartalmazna, amely akkor léphet életbe, ha a West Brom megmenekül a kiesés elől. Hosszú távon egyébként ezek a belföldi játékosmentő transzferek lehetnek az első haszonélvezői az új angol szabályoknak, az országon belüli váltások alkalmával ugyanis nem kell figyelembe venni a pontrendszert. Az ennél nagyobb cél pedig az lehet, hogy az FA nyomására a klubok, különösen a mezőny középső és hátsó részébe tartozók, figyelmüket inkább az angol tehetségek felé fordítsák, és őket játszassák. 
via Sky Sports & Guardian
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23