Nincsenek könnyű helyzetben a Premier League szervezői, hiszen az egyre több koronavírus-fertőzés miatt az elmúlt hónap során már négy mérkőzést kellett elhalasztaniuk. Az amúgy is későn kezdett szezont az elhalasztott Európa-bajnokság miatt május 23-ig be kell fejezni, így viszont a zsúfolt menetrend kezd tarthatatlanná válni, a játékosok fizikai és mentális egészsége is veszélyben van.


A legfrissebb tesztelési körben december 28. és január 3. között már 40 fertőzöttet találtak, ami nagy ugrást jelent a december elején mért 13 esethez képest. Angliában a mindenhol növekvő esetszámok miatt teljes lezárást rendeltek el, de ez nem érinti a profi sporteseményeket, azonban sajnos a Premier League sem zajlik zökkenőmentesen. Legutoljára a Fulham csapatánál ütötte fel a fejét a vírus, így kénytelenek voltak halasztás kérni a ligától, akik az alábbi közleményt adták ki:
"A kluboknál csak alacsony számban vannak fertőzöttek, így továbbra is úgy gondoljuk, hogy a bevezetett óvintézkedések működnek. A kormány továbbra is támogatja, hogy az élsport folytatódjon. A pozitív tesztet produkáló személyek 10 napra karanténba kerülnek. A Premier League folyamatosan közli a szükséges adatokat, hogy ezzel is megőrizzük az átláthatóságot és biztosítsuk mindenkinek az egyenlő esélyeket a bajnokságban. Természetesen személyes adatokat nem adhatunk ki, de a tesztelési eredményeket folyamatosan nyilvánosságra hozzuk."
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
A nagy szavak nem mindenkit győztek meg, több csapat tette szóvá, hogy nem egyértelmű, mi alapján döntenek egy-egy meccs halasztásáról. Ha egy csapat ki tud állítani 14 játékost a következő mérkőzésre, akkor elvileg nem kerülhet sor halasztásra, de minden esetet külön megvizsgálnak, és a Premier League mondja ki a végső szót. Az első csapat, amely nem tudott kiállni, a Newcastle volt, még december elején. Az Aston Villa ellen azért nem kellett pályára lépniük, mert "a körülmények nem tették lehetővé a megfelelő és biztonságos felkészülésüket". A játékosok között még 4 héttel később is vannak, akik a betegésg miatt nem tudnak edzeni. 
Nincs vészterv: az egyre romló járványhelyzetben is folytatódna a "világ legjobb bajnoksága" | Eurosport
Hiába az egyre növekvő esetszámok miatt utolsó pillanatban elhalasztott mérkőzések, a Premier League ideiglenesen sem tervez leállni a koronavírus miatt. Források szerint a ligának nincs vészterve egy ilyen helyzetre, több menedzser viszont inkább szünetet tartana a kiszámíthatatlan körülmények helyett. A dolgok 2020-ban csak nem akarnak jobbra fordulni.
December végén a Manchester City és a Fulham még rosszabbul járt. A Citynél 3 játékos esett ki a Guardiola keretéből, de a fertőzés a nőket is elérte, így a hétvégi fordulóban ők sem tudnak pályára lépni. A Fulhamnél egymás után 2 mérkőzés is halasztásra került, annyian estek ki. A Liga mindkét esetben "kivételes körülményekre" hivatkozott.

A hosszú COVID és a háttéremberek


Többen felvetették, hogy érdemes lenne szünetet tartani, de erre esély sincsen. A show-nak folytatódnia kell, azt viszont egyelőre senki nem tudja, hogy milyen hosszú távú hatásai lehetnek a járványnak a játékosok egészségére. 
A Liverpool új stábtagot nevezett ki, akinek a feladata, hogy a sérüléseket és a teljesítményeket folyamatosan elemezze. Nem véletlen, hogy ők léptek elsőként, hiszen több kulcsemberük is hosszabb időre kidőlt sérülés miatt. Jürgen Klopp minden fronton harcol azért, hogy újra engedélyezzék az 5 cserét, de eddig csak annyit sikerült elérni, hogy az eddigi 7 játékos helyett 9 ülhessen a kispadon, bevetésre várva. 
A Newcastle vezetőedzője. Steve Bruce hangsúlyozta, hogy az élsportolóknál is lehetnek komoly tünetei a koronavírus-fertőzésnek, amik még több hét múlva is érződhetnek:
"Ha megnézzük a Premier League számait, akkor kimondhatjuk, hogy a védekezés nagyrészt sikeres. Amikor viszont nem az, egészen sokkoló, hogy milyen gyorsan terjed a vírus. Egyáltalán nem akartuk lezárni az edzőközpontunkat, de utólag kiderült, hogy ez volt a jó döntés. 10 nap után már nem volt újabb pozitív teszt a csapatnál. Ijesztő volt az is, hogy fiatal, erős szervezetű sportolókat is mennyire megviselt a betegség, nálunk Lascelles és Saint-Maximin még mindig szenved a hosszú távú tünetektől. Ha eddig bárki is alábecsülte a koronavírust, kérem, hogy vegyék komolyan."
Az ESPN több orvossal is beszélt, akik mind aggódva nyilatkoztak:
"Nagyon meglepődtem, amikor hallottam, hogy néhányan még 
hetek múlva is fáradtságra panaszkodnak
. Nekem még nem voltak ilyen betegeim, de elgondolkodtató, hogy élsportolókat is ennyire megvisel a vírus. Jelenleg szinte semmit sem tudunk a hosszú távú hatásokról."
"Valószínűleg nem a játékosok vannak a legnagyobb veszélyben, hanem a stábtagok. Muszáj lenne többet gondolni azokra, akik a színfalak mögött segítenek. A fiatalok nagyrészt megússzák tünetek nélkül, ha megfertőződnek, de vajon mi lesz a szertárossal, aki 40 éve mossa a felszereléseket? Ott vannak több évtizede, alig keresnek, mégis ők vállalják fel a legnagyobb kockázatot. Fontos hangsúlyozni az ő szerepüket is, mert rájuk alig gondol valaki. Fontos, hogy menjen tovább a bajnokság, de nem lehet fontosabb, mint az emberi élet."
Márciusban Mikel Arteta pozitív tesztje után állt le a bajnokság. 2021. év elején úgy tűnik, hogy mindenki játszani akar, egyedül az angol kormány intézkedései miatt szakadhat félbe a Premier League.
ESPN.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23