Thomas Partey egyelőre csak megvillantani tudta, mire számíthat tőle az Arsenal, ám az érkezésétől várt szintlépés nem következett be.

Az Arsenal némi meglepetésre csak 1-1-es döntetlent játszott a Slavia Prahával az Európa-ligában, amely mérkőzés kapcsán az egyik fő beszédtémát Thomas Partey teljesítménye szolgáltatta. A középpályáshoz nagy reményeket fűzött a klub, elvégre egy hozzá hasonlóan gyors, fizikális, a labda felcipelésére tökéletesen alkalmas játékosra nagy szüksége volt Mikel Artetának. Lassan egy év távlatából kijelenthető, hogy Partey egyelőre nem nőtt fel a várakozáshoz.
A csehek elleni mérkőzésen ott volt a kezdőben, de nem nyújtott jó teljesítményt, és végül edzője tíz perccel a vége előtt lecserélte, amit a sajtótájékoztatón is szóvá tettek. „Az a legnagyobb baja, hogy nem volt elég fitt. Minden alkalommal, amikor épp formába lendült, ki kellett hagynia a következő meccset. Nem volt elég idő, hogy fizikálisan a legmagasabb szintre jusson. Ez pedig következménnyel jár, mert a Premier League színvonala magas, az erőnlét pedig fontos” – mondta Arteta.
Premier League
25 millió fontért sem adta el az Arsenalnak a Villa az Ágyúsoknak szögletből gólt rúgó brazilt
02/09/2022 - 16:50
Nem volt olyan helyzetben, hogy azon a szinten teljesítsen, amire egyébként képes lenne. Egyelőre nem jutottunk el idáig.
Kétségtelen, hogy Partey rövidke arsenalos karrierjét megnehezítették a sérülések. Mint ahogyan az is, hogy eleinte kifejezetten jól ment neki a játék: első meccsét a Manchester City ellen játszotta, ekkor még csak csereként, a Rapid Wien elleni EL-találkozón viszont már a kezdőcsapat tagjaként volt a mezőny egyik legjobbja. Képességeit megmutatta a Manchester United 1-0-s legyőzése során is, teljesítményét követően Roy Keane nem győzte dicsérni a ghánai válogatott játékost.
„Kimagasló volt. Élőben lehet a legjobban értékelni egy játékost, és minél többet néztem, annál inkább azt kívántam, bárcsak a United középpályáján szerepelne. Nagy, erős és agresszív, képes előre juttatni a labdát. Jól bánik vele. Nekem megvoltak a csatáim Patrick Vieirával, és én azt gondolom, hogy ennek a srácnak megvan a lehetősége, hogy megadja a csapatnak azt, amit egykoron Patrick tudott” – áradozott a rivális játékosáról Keane.

Partey a Southhampton elleni FA-kupa-mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Ekkor egyértelműen úgy érezhették, hogy Partey domináns erő lehet az Arsenal középpályáján, és teljességgel átformálhatja ezt a csapatrészt. Ezt követően viszont az Aston Villa elleni meccsen combsérülés miatt kidőlt a sorból. Egy hónap múlva tért vissza a pályára, ám a Tottenham elleni városi rangadón már a félidő vége előtt le kellett sérülni, és újabb négy hétnyi rehabilitáció várt rá. Egy combhajlítóizom-sérülés miatt a február nagy része is ugrott.
„Nagyon nehéz őt értékelni, mert hat hónapot kihagyott. Ez pedig hosszú idő. Még mindig próbálja elsajátítani a játékrendszerünket, ami teljesen más, mint az Atlético Madridé. Volt már, hogy megvillant, meglátjuk, mit tud adni ennek a csapatnak. Most az a lényeg, hogy elérje a kiegyensúlyozottságnak azon szintjét, amire szükségünk van tőle, és köré építhessük a csapatot – mert megvan benne ez a képesség” – védte meg igazolását Arteta.
Partey-val az Arsenal szerette volna új szintre emelni a középpályás játékát, és ha a Manchester United elleni produkciójára gondolunk, láthatjuk, miért láttak benne lehetőséget. Vélhetően épp ezért nem kapkodnak a megítélésével Londonban, a beilleszkedését ráadásul nem csak a sérülések, de a költözés is megnehezítette. Az elmúlt hónapokat lakáskereséssel töltötte, és hiába találta meg mostanra új otthonát, szerettei közül még senki sem csatlakozott hozzá.

Partey az Atlético Madrid egyik legjobbja volt

Fotó: Getty Images

„Mindenkinek meglehet a véleménye. De ez elsősorban rajtam múlik, és persze azon, hogyan alkalmazkodom a helyzetemhez. Volt néhány meccs, például az MU vagy a Wolves ellen, amelyeken megmutattam, mire vagyok képes. Ez csak a kezdet. Már kezdek hozzászokni a csapattársaim játékstílusához, a Premier League működéséhez, idővel minden a helyére kerül” – fogadkozott a középpályás.
Az azért a Slavia Praha ellen is kiderült, hogy az önbizalmát újra kell még építenie. Csupán 53-szor ért labdához, miközben a 90 percre vetített átlaga 81, ráadásul sok technikai hibát is vétett. 41 passzából (amely szintén elmarad a szokásos 65-től) csupán 80,5% volt sikeres, talán mondani sem kell, hogy ez is jelentősen eltér a 87,4%-os átlagától. Emellett kevesebb csellel próbálkozott, ritkábban passzolt a tizenhatoson belülre, és a szerelésekkel is adós maradt.
Kétségtelen, hogy Partey teljesítménye egyelőre nincs összhangban a valós képességeivel, azonban – ahogyan arra Arteta is utalt – bíznak abban, hogy rövidesen formába lendül. A ghánai egy-egy kiemelkedő mérkőzés erejéig megmutatta már, mire számíthatnak tőle, amikor a legjobbja közelében teljesít, és bizony az Arsenal EL-esélyeit is erősen megdobná, ha az idényt sikerülne erős meccsekkel zárnia.
via goal.com
Africa Cup of Nations
A Liverpool vagy az Arsenal sínyli majd meg jobban az Afrika-kupára utazó játékosai távollétét?
09/12/2021 - 18:20
Labdarúgás
Arteta marad az Arsenal vezetőedzője
06/05/2022 - 09:48