Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sérülések után formahanyatlás: egyelőre nem igazolta klasszisát az Arsenal 45 milliós igazolása

Németh Dániel

Publikálva 11/04/2021 - 19:45 GMT+2

Thomas Partey-tól sokat vártak a londoniaknál, de a ghánai középpályás teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. Mikel Arteta, az Arsenal menedzsere egyelőre nem aggódik, szerinte idővel felveszi a PL ritmusát a játékos.

Tottenhams Erik Lamela im Duell mit den beiden Arsenal-Profis Granit Xhaka (l.) und Thomas Partey (r.)

Fotó: Getty Images

Thomas Partey egyelőre csak megvillantani tudta, mire számíthat tőle az Arsenal, ám az érkezésétől várt szintlépés nem következett be.

Az Arsenal némi meglepetésre csak 1-1-es döntetlent játszott a Slavia Prahával az Európa-ligában, amely mérkőzés kapcsán az egyik fő beszédtémát Thomas Partey teljesítménye szolgáltatta. A középpályáshoz nagy reményeket fűzött a klub, elvégre egy hozzá hasonlóan gyors, fizikális, a labda felcipelésére tökéletesen alkalmas játékosra nagy szüksége volt Mikel Artetának. Lassan egy év távlatából kijelenthető, hogy Partey egyelőre nem nőtt fel a várakozáshoz.
A csehek elleni mérkőzésen ott volt a kezdőben, de nem nyújtott jó teljesítményt, és végül edzője tíz perccel a vége előtt lecserélte, amit a sajtótájékoztatón is szóvá tettek. „Az a legnagyobb baja, hogy nem volt elég fitt. Minden alkalommal, amikor épp formába lendült, ki kellett hagynia a következő meccset. Nem volt elég idő, hogy fizikálisan a legmagasabb szintre jusson. Ez pedig következménnyel jár, mert a Premier League színvonala magas, az erőnlét pedig fontos” – mondta Arteta.
Nem volt olyan helyzetben, hogy azon a szinten teljesítsen, amire egyébként képes lenne. Egyelőre nem jutottunk el idáig.
Kétségtelen, hogy Partey rövidke arsenalos karrierjét megnehezítették a sérülések. Mint ahogyan az is, hogy eleinte kifejezetten jól ment neki a játék: első meccsét a Manchester City ellen játszotta, ekkor még csak csereként, a Rapid Wien elleni EL-találkozón viszont már a kezdőcsapat tagjaként volt a mezőny egyik legjobbja. Képességeit megmutatta a Manchester United 1-0-s legyőzése során is, teljesítményét követően Roy Keane nem győzte dicsérni a ghánai válogatott játékost.
„Kimagasló volt. Élőben lehet a legjobban értékelni egy játékost, és minél többet néztem, annál inkább azt kívántam, bárcsak a United középpályáján szerepelne. Nagy, erős és agresszív, képes előre juttatni a labdát. Jól bánik vele. Nekem megvoltak a csatáim Patrick Vieirával, és én azt gondolom, hogy ennek a srácnak megvan a lehetősége, hogy megadja a csapatnak azt, amit egykoron Patrick tudott” – áradozott a rivális játékosáról Keane.
picture

Partey a Southhampton elleni FA-kupa-mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Ekkor egyértelműen úgy érezhették, hogy Partey domináns erő lehet az Arsenal középpályáján, és teljességgel átformálhatja ezt a csapatrészt. Ezt követően viszont az Aston Villa elleni meccsen combsérülés miatt kidőlt a sorból. Egy hónap múlva tért vissza a pályára, ám a Tottenham elleni városi rangadón már a félidő vége előtt le kellett sérülni, és újabb négy hétnyi rehabilitáció várt rá. Egy combhajlítóizom-sérülés miatt a február nagy része is ugrott.
„Nagyon nehéz őt értékelni, mert hat hónapot kihagyott. Ez pedig hosszú idő. Még mindig próbálja elsajátítani a játékrendszerünket, ami teljesen más, mint az Atlético Madridé. Volt már, hogy megvillant, meglátjuk, mit tud adni ennek a csapatnak. Most az a lényeg, hogy elérje a kiegyensúlyozottságnak azon szintjét, amire szükségünk van tőle, és köré építhessük a csapatot – mert megvan benne ez a képesség” – védte meg igazolását Arteta.
Partey-val az Arsenal szerette volna új szintre emelni a középpályás játékát, és ha a Manchester United elleni produkciójára gondolunk, láthatjuk, miért láttak benne lehetőséget. Vélhetően épp ezért nem kapkodnak a megítélésével Londonban, a beilleszkedését ráadásul nem csak a sérülések, de a költözés is megnehezítette. Az elmúlt hónapokat lakáskereséssel töltötte, és hiába találta meg mostanra új otthonát, szerettei közül még senki sem csatlakozott hozzá.
picture

Partey az Atlético Madrid egyik legjobbja volt

Fotó: Getty Images

„Mindenkinek meglehet a véleménye. De ez elsősorban rajtam múlik, és persze azon, hogyan alkalmazkodom a helyzetemhez. Volt néhány meccs, például az MU vagy a Wolves ellen, amelyeken megmutattam, mire vagyok képes. Ez csak a kezdet. Már kezdek hozzászokni a csapattársaim játékstílusához, a Premier League működéséhez, idővel minden a helyére kerül” – fogadkozott a középpályás.
Az azért a Slavia Praha ellen is kiderült, hogy az önbizalmát újra kell még építenie. Csupán 53-szor ért labdához, miközben a 90 percre vetített átlaga 81, ráadásul sok technikai hibát is vétett. 41 passzából (amely szintén elmarad a szokásos 65-től) csupán 80,5% volt sikeres, talán mondani sem kell, hogy ez is jelentősen eltér a 87,4%-os átlagától. Emellett kevesebb csellel próbálkozott, ritkábban passzolt a tizenhatoson belülre, és a szerelésekkel is adós maradt.
Kétségtelen, hogy Partey teljesítménye egyelőre nincs összhangban a valós képességeivel, azonban – ahogyan arra Arteta is utalt – bíznak abban, hogy rövidesen formába lendül. A ghánai egy-egy kiemelkedő mérkőzés erejéig megmutatta már, mire számíthatnak tőle, amikor a legjobbja közelében teljesít, és bizony az Arsenal EL-esélyeit is erősen megdobná, ha az idényt sikerülne erős meccsekkel zárnia.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés