Több országban is bestseller státuszig vitte Catherine Belton 2020 nyarán megjelent 

Putin’s People

 című, könnyű olvasmánynak semmiképpen sem nevezhető könyve. A

Reuters

londoni tudósítójaként tevékenykedő szerző téma- és címválasztásával tudvalévő volt, hogy darázsfészekbe nyúl, a „címszereplőn” kívül ugyanis több más, Európa sportvilágában jól csengő név is epizódszerephez jutott a könyvben. Az egyik közülük most jogi úton kíván elégtételt venni.

A városi legendának számító történet szerint 2003-ban az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csukcsföld Autonóm Köztársaság kormányzója, a politikusi mivolta mellett civilben milliárdos üzletember, Roman Abramovics magángépével épp London fölött repkedett. Az üzeletember saját elmondása szerint már korábban is foglalkozott a sportban való szerepvállalás gondolatával, mindaddig azonban még nem találta meg az erre megfelelő terepet. A legenda szerint londoni útja során épp a Stamford Bridge fölött elrepülve pillantott ki az ablakon, s a stadiont meglátva rákérdezett munkatársaitól, hogy melyik csapat otthona az az aréna. Miután megkapta a választ, elhatározta, megveszi a Chelsea-t.
A történet innentől kezdve, ahogy mondani szokás, már önmagát írta. Az akkor gyengélkedő londoni kékekre valóságos aranykor köszöntött. Abramovics előbb kifizette a klub tetemes adósságát, majd komoly erősítésekbe kezdett. 2004-ben Londonba vitte Európa akkori legjobb edzőjét, a Portóval frissen Bajnokok Ligáját nyerő Jose Mourinhot, a csapatot pedig a Frank Lampard-John Terry alkotta hazai tengely köré építette. Az Abramovics-éra tizennégy éve alatt a Chelsea egyaránt ötször nyerte meg a Premier League-et és az FA-kupát is, valamint háromszor a Ligakupa és kétszer az Angol Szuperkupának megfelelő Community Shield is Londonba került. Az évek során több mint egymilliárd fontot a klubba pumpáló Abramovich legnagyobb vágya, a Bajnokok Ligája-győzelem is összejött, a 2011/2012-es szezon végén a csapat ráadásul Münchenben, a Bayernt legyőzve ülhetett fel Európa trónjára.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42

Fotó: Eurosport

S hogy mégis hogy jön mindez ide? A bevezetőben említett könyv ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy Abramovics pénzügyi manővere, végsősoron tehát a Chelsea megvásárlása mögött maga Vlagyimir Putyin (örökös) orosz elnök áll. A Reuters honlapján, tehát a könyv szerzőjének munkahelye által publikált hír szerint mindezt Sergey Pugachev, Putyin egykori tanácsadója kotyogta el Beltonnak. Pugachev szerint az orosz elnök így próbálta meg kiterjeszteni a hatalmát saját országán kívülre, vagy épp sport általi befolyást szerezni egy külföldi országban.
Maga az érintett, azaz Roman Abramovics természetesen kategorikusan cáfol és tagad minden a könyvben róla szóló állítást. Minapi közleményében az Abramovics jogi ügyeit intéző Harbottle&Lewis ügyvédi iroda leszögezi, hogy védencük nevében jogi lépéseket eszközöltek mind a szerző, mind pedig a könyvet publikáló kiadó irányába. Mint ahogyan az ügyvédi iroda honlapjának „Rólunk” rovata közli, az iroda ügyvédeinek fő szakterülete a technológia, a média, valamint a szórakoztatóipar szereplőinek jogi védelme mellett a magánemberek ügyeinek ellátása is. Mint ahogyan Abramovics nevében a közlemény fogalmaz, a könyvben szereplő rágalmak súlya túllép a magánemberrel szemben megfogalmazott vádakon, erejük ugyanis kihat a Chelsea FC jó hírnevére is, melyet felelős klubtulajdonosként nem hagyhat szó nélkül.

Fotó: Eurosport

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy Abramovicsnak miért majd háromnegyed évvel a könyv megjelenése után szúrt szemet annak szerinte minimum megkérdőjelezhető, gyakorlatilag nettó hazugságnak titulált tartalma? A kérdésre szintén a közlemény ad választ, amely leszögezi: a tulajdonost képviselő jogi csapat többször is kérte a kiadót és a szerzőt, hogy módosítson a kifogásolt tartalmon, annak érdekében, hogy a jogi út elkerülhetővé váljon. Mivel azonban erre,többszöri tárgyalásokat követően, sem a kiadó sem pedig a szerző  nem volt hajlandó, Abramovics bekeményített és komoly pereskedésbe fog. 
Az üggyel egyébként (rendkívül jó érzékkel) a Chelsea hivatalos weboldala csak egy szűkszavú közlemény erejéig foglalkozik. A kommünikében a klub természetesen kiáll tulajdonosa mellett, röviden felsorolva a klubbal elért eredményeket, beleértve a női szakág fejlesztését, a sikeres utánpótlás nevelést, valamint a Chelsea Alapítványt is. Az ügy valószínűleg hosszú jogi procedúrának néz elébe, amely során mindkét fél a szakma nagyágyúival fog felvonulni igazának bizonyítása érdekében. 
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23