Az Arsenal körüli káoszról mindent elmond, hogy a klubnál azt sem nagyon tudják eldönteni, rövid távú vagy hosszú távú projektet építenek. Játékospolitika terén inkább előbbi jellemző, és a jelek szerint a télen is folytatódhat ez az irány, a klub egyik első számú célpontja a Real Madrid középpályása, Isco, akivel a kreativitásbeli problémákat orvosolnák - pár hónap erejéig.


Úgy tűnik, hogy az Arsenalnál egyértelműen megvannak a prioritások a téli átigazolási szezonban. Első körben az a feladat, hogy egy kicsit megnyirbáljak a keretet, ez a folyamat a Schalkéhoz visszatérő Sead Kolasinac kölcsönbe adásával már elkezdődött, és várhatóan mások is követni fogják. Az észak-londoniak közben azt is bőszen keresik, mely posztokon van a legnagyobb szükség erősítésre, és kik jöhetnek szóba az áhított profillal rendelkező játékosok közül. A klub technikai igazgatója már a karácsonyt megelőzően tisztázta, miben gondolkoznak.
"Egyértelmű, hogy mire van szükségünk. Egy olyan kreatív játékosra, aki középen tud játszani. Jelenleg nincs ilyen típus a keretünkben"
- mondta
Edu
.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Januárban tehát elsősorban a kreatív támadó középpályások között nézelődik az Arsenal, és a kívánságlista élén a Real Madridnál jelenleg csak csereként számításba vett Isco áll. Az Ágyúsok elsősorban egy féléves kölcsönben gondolkoznak, ami a játékos szempontjából is előnyös lehet: ahhoz ugyanis, hogy bekerülhessen a spanyol Eb-keretbe, több játéklehetőségre lenne szüksége. A madridi részről viszont nem feltétlenül érné meg a dolog, hiszen Isco távozásával egyértelműen gyengébb kerettel dolgozhatna a továbbiakban Zinedine Zidane.
Arteta vékony jégen táncol, de Edu szerint remek munkát végez | Eurosport
Mikel Arteta hamarosan az egy éves évfordulóját ünnepelheti az Arsenal kispadján. Örömre azonban nincs sok oka mostanában, hiszen a csapat mindössze a 15. helyen áll a Premier League-ben, a hétközi meccsen már az is nagy eredménynek számított, hogy egy döntetlennel megszakadt a 4 vereséget számláló negatív sorozatuk.
Ez tehát türelemjáték lesz az Arsenal részéről, a klub ugyanis a koronavírus-járvány által is megdolgozott gazdasági helyzetben csak kölcsönben gondolkozik. Edu felvetését ugyanakkor érdemes boncolgatni, konkrétan a kreatív erő hiányát. Valóban így volna, és vajon Isco lenne a megoldás? A legutóbbi két bajnokin Emile Smith Rowe megmutatta, hogy bőven megüti a Premier League szintjét tízesként, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Mesut Özil még mindig az Arsenal játékosa - és valószínűleg ez a télen sem fog megváltozni.
Smith Rowe feltűnéséig az Arsenalnak kétségtelenül voltak hiányosságai a kreativitás terén, főleg a pálya középső részén, és ezt hosszabb távon orvosolnia kell a csapatnak. Hogy a fiatal angol középpályás képes lehet-e betölteni ezt az űrt, azt még korai volna megállapítani, ám az nagyon valószínű, hogy a megoldás nem Isco lesz. A rövid távú, januári kölcsönök egyébként is ritkán működnek jól a gyakorlatban, elég csak visszaemlékezni arra, amikor Denis Suárez beépítésével próbálkozott az Arsenal 2019 elején.
"Minden játékosnak időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon" - mondta Arteta a szezon közben végrehajtott igazolásokról. "Ez függ a játékos képességeitől, a múltjától, az állomásaitól, hogy légióskodott-e, beszél-e más nyelvet, ismer-e egy bizonyos stílust. Véleményem szerint sok feltétel van, ami befolyásolhatja, hogy egy játékos képes-e azonnal hatással lenni egy csapat játékára. Nálam vannak olyan meghatározó szempontok, amelyek alapján mérlegelni fogom, hogy teszünk-e lépéseket a januári erősítés érdekében."
Arteta padra ültetésével - legalábbis elméletben - az Arsenal egy hosszabb távú építkezésbe kezdett, vagyis a következő hónapoknak, éveknek arról kellene szólniuk, hogy felvázolják a jövő csapatát. Isco ehhez a vonalhoz egyértelműen nem illik. 28 éves, ami életkor alapján épp ideális lenne, csakhogy évek óta árnyéka önmagának, az előző 60 La Liga-mérkőzésén 4 gól és 4 gólpasszt jegyzett. Rövid távon talán megoldást jelenthetne az Arsenal problémáira, viszont a kölcsön költségeivel és a fizetésével együtt még erre a fél évre sem lenne olcsó.
Guardiola: Arteta remekül végzi a munkáját, nagyszerűnek látom a jövőt | Eurosport
A Manchester Cityt irányító Pep Guardiola kiállt egykori segítője, Mikel Arteta mellett és azt mondta: az Arsenal vezetőinek továbbra is bízniuk kell a szakemberben, s a gyengébb bajnoki rajt után bekövetkezik majd a fordulat a labdarúgócsapatnál. Az Ágyúsok 12 meccsen 13 pontot szereztek a Premier League-ben, ez a klub történetének egyik legrosszabb idénykezdése, a spanyol vezetőedzőn pedig egyre nagyobb a nyomás.
Iscónak ráadásul a légióskodás egészen új tapasztalat lenne, egészen mostanáig csak Spanyolországban játszott. Karrierje első nagy ugrását viszonylag zökkenőmentesen megoldotta, amikor a Malagától a Real Madridhoz szerződött, ám Anglia a kultúrával, a nyelvvel és a futballstílussal lényegesen nagyobb váltást eredményezne. Még ha be is tudna illeszkedni a Premier League-ben - ami a képességei alapján egyáltalán nem kizárt - jó eséllyel kellene neki pár hónap, hogy megtalálja a ritmust és valódi erősítést jelentsen az Arsenalnak. 
A klubnak azt is mérlegelnie kell, a spanyol középpályás érkezésének milyen hatása lenne Smith Rowe fejlődésére. A fiatal játékos türelmesen várt a sorára, amikor pedig lehetőséget kapott a Chelsea és a Brighton ellen, meglepően érett játékkal segítette győzelemhez a csapatát. Amennyiben valóban hosszú távú építkezés az Arsenal célja, épp a Smith Rowe-hoz hasonló tehetségeknek kell lehetőséget biztosítani. Egy újabb rivális, aki értékes játékperceket venne el tőle, a legkevésbé sem segítené elő ezt a folyamatot. 
"Ezzel valóban óvatosnak kell lennünk"
- ismerte el
Arteta
a fiatal játékosokra utalva.
"Emile-t az első naptól fogva nagyon kedveltem. A mozgását, az intelligenciáját, a labda nélküli játékát és a munkamorálját. Látszik rajta, hogy mit képes a csapatnak adni, ezért nagyon elégedett vagyok, hogy van egy ennyire tehetséges fiatal játékosunk ebben a szerepkörben. Pontosan erre van szükségünk."
Bukayo Saka berobbanása a bizonyítéka annak, hogy mennyire sokat jelent egy fiatal játékosnak, ha érzi a bizalmat az edzőjétől és ez játékpercekben is megnyilvánul. Smith Rowe a tehetsége alapján képes lehet Saka nyomdokaiba lépni, de csak abban az esetben, ha elegendő időt tölt a pályán. Egy Iscóhoz hasonló kaliberű játékos kétségtelenül nagyobb izgalmat és médiafigyelmet generálna, az azonban erősen kérdéses, hogy a pályán is jobban járna-e egy rövid távú megoldással az Arsenal, mint a már meglévő értékek kiaknázásával.
via goal.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23