Csütörtökön a Tottenham úgy esett ki az Európa-liga nyolcaddöntőjében, hogy a Dinamo Zagreb elleni párharc első, londoni felvonásán 2-0-s előnyt szerzett, a horvátországi visszavágón viszont hosszabbítás után 3-0-ra kikapott. José Mourinho, a Tottenham menedzsere a mérkőzés után bement a horvátok öltözőjébe és gratulált a Dinamo továbbjutásához, a saját játékosait viszont ekézte a nyilvánosság előtt, és ezúttal sem vállalt szemernyi felelősséget sem a kudarcért. 


José Mourinho
januárban még arról beszélt, hogy megváltozott a viselkedése, saját bevallása szerint pozitív irányba. Ezt mondta akkor: 
"Az én esetemben fejlődést érzek. Esetemben az érzelmi kontroll evolúcióját éreztem. Minél nyugodtabb vagyok, annál jobban tudom olvasni a játékot, és még örülök is, hogy inkább az asszisztenseim mennek le az oldalvonalhoz kommunikálni a negyedik játékvezetővel. Ú
gy éreztem, hogy meg kell változtatnom a viselkedésemet, aminek nagyon-nagyon örülök. 
Ez az én személyes esetem."
Mourinho fejlődést érez saját viselkedésével kapcsolatban | Eurosport
José Mourinho arra kérte a játékvezetőket még a csütörtöki Tottenham-Liverpool bajnoki rangadó előtt, hogy szükség esetén legyenek szigorúbbak Jürgen Kloppal szemben, miután megismételte azt az állítását, hogy más menedzsereknek többet megengednek az oldalvonalnál tanúsított viselkedésükkel kapcsolatban.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
Ha ez igaz lenne, annak nagyon örülnénk, de a portugál edző most már a Tottenhamnél is eljutott odáig, amit már a Real Madridnál, a Chelsea-nél és a Manchester Unitednél is csinált. Amikor kikapott az aktuális csapatával, felelősöket keresett, de minden önkritika nélkül tette ezt. Előbb-utóbb mindenhol ő lett a rossz zsaru.
A második, Chelsea-nél töltött időszakában árulónak nevezte a játékosait, majd kirúgták, mert a 16. helyre esett vissza vele a csapat. A portugál a ManUnited vezetőedzőjeként már négy (!) mérkőzés után rátámadt a futballistáira, éppen a ManCity elleni rangadót követően. Már ott is rászokott arra, hogy szapulja a saját játékosait, és mindig az ő hibájuk volt a vereség, ő akkor is mindig átadta nekik a helyes instrukciókat, csak a focistái nem figyeltek rá. 
Odáig volt magától, amikor az MU-val nézhetetlen játékkal megnyerte az Európa-ligát. Azt a sorozatot, amelyről "Mourinho lekicsinylően nyilatkozott akkor, amikor Rafa Benítez nyerte meg. Azt mondta, az igazán nagy csapatoknak kínos, ha ebben a versenysorozatban kell szerepelniük. Most mégis úgy tűnt, kifejezetten örül a győzelemnek." 
Egy napja éppen ettől a sorozattól búcsúzott Mourinho Tottenhamje, 2-0-s előnyről kapott ki 3-0-ra attól a Dinamo Zagrebtől, amelyet a Ferencváros legyőzött a Bajnokok Ligája őszi selejtezőjében.
Guardiola és Mourinho, a Cruyff utáni éra messiása és bukott angyala | Eurosport
Még 2019-ben jelent meg az egyik legkiválóbb futballszakíró, Jonathan Wilson: A Barcelona-örökség - avagy Guardiola, Mourinho és a harc a futball lelkéért című kötete a Jaffa Kiadó jóvoltából. Ez a Barcától indulva - és oda is visszaérkezve - mutatja be a Johan Cruyff utáni éra emblematikus edzőinek pályafutását, kiemelten a Pep-Mou kettősre.
Korábban még az elterelés nagymestere volt. Magába szívta a feszültséget, levette a nyomást a játékosai válláról, és átvette azt. De egy idő után ezek a tettei is kicsinyes játszmákba fordultak át, és nekiment a saját embereinek is. Akiknek a felkészítéséért ő az egyedüli felelős, senki más. De a felelősséget újra és újra áttolja rájuk.
Ahogy Jonathan Wilson írja 
A Barcelona-örökség - avagy Guardiola, Mourinho és a harc a futball lelkéért
 című kötetében: 
"A gondok akkor kezdődnek, amikor a dolgok nem Mou szájíze szerint alakulnak. Ilyenkor nem a klub irányvonalát, hanem a José által kijelölt utat követi."
Ennek eklatáns példáját láthattuk csütörtökön is. Mourinho megkérdőjelezte játékosai hozzáállását, és elnézést kért a klub szurkolóitól a kiesést jelentő zakó után. Mislav Orsic lenyűgöző mesterhármast ért el a meccsen, az utolsó, a Dinamo továbbjutását jelentő gólja a hosszabbításban esett. A portugált lenyűgözte a zágrábiak teljesítménye, be is ment az öltözőjükbe gratulálni.
Majd Mourinho így nyilatkozott a BT Sportnak:
"Ha elfelejtem a hosszabbítás utolsó perceit, ahol tettünk valamit azért, hogy más eredményt érjünk el és továbbjussunk, akkor az első 90 percben és a ráadás első félidejében csak az egyik csapat döntött úgy, hogy mindent kiad magából a pályán. Ők hagytak ott i
zzadtságot, energiát és vért. A végén még a boldogság könnyeit is otthagyták. Nagyon szerények és elkötelezettek voltak. Dicsérnem kell őket. A másik oldalon van az én csapatom. Ismétlem, az én csapatom. Nem úgy tűnt, mintha fontos meccset játszanának. Ha egyikük számára sem volt fontos ez a meccs, 
számomra az volt. 
A karrierem és a munkám iránti tiszteletem szempontjából minden meccs fontos. Minden otthoni Tottenham-szurkoló számára minden meccs számít. Más hozzáállás szükséges. Az a szó, hogy szomorú vagyok, nem fejezi ki, amit érzek."
A folytatásban sem látjuk nyomát a felelősség megosztásának, a jelét némi önkritikának. Ugyanaz a nóta, a nyilvánosság előtt megfedi azokat a játékosokat, akik ő edz és készít fel minden egyes mérkőzésre. Aki elvben nem csak taktikailag, hanem mentálisan is a lehető legjobb állapotban hozza övéit a találkozókra. 
"Most hagytam el a Dinamo öltözőjét, ahova dicsérni mentem a srácokat, és sajnálom, hogy nem az én csapatom nyerte a meccset a hozzáállása alapján. Ez több mint szomorú. 
A futball nem csak azokról a játékosokról szól, akik úgy gondolják, hogy a minőségük jobb, mint másoké. A futball alapja a hozzáállás. Erre megvertek minket. Mondtam a játékosoknak annak a kockázatát, hogy úgy játsszunk, amilyenek vagyunk. Azért történt, mert úgy gondolom, hogy a játékosok csak akkor vették észre, hogy veszélyben vannak, amikor a horvátok megszerezték a második góljukat. 
Csak bocsánatot kérhetek a Tottenham szurkolóitól. Remélem, ők is ugyanúgy éreznek, mint én. Ma élünk vagy meghalunk, és ebben a pillanatban meghalunk. Néhány más mérkőzésen ugyanez volt az érzésem. A szezon utolsó napjáig minden tőlünk telhetőt meg kell próbálnunk."
Mourinho és az ellenségkeresés ötven árnyalata | Eurosport
José Mourinho kettős mércével vádolta a Premier League tisztségviselőit a technikai zónában mutatott edzői magatartások elbírálása tekintetében. A Tottenham Hotspur menedzsere új fronton nyitott harcot a PL-ben tevékenykedő edzőkkel szemben, ezúttal az oldalvonal mellett látott viselkedésük miatt ítélt el néhány trénert, miközben ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy velük szemben ő "a jó viselkedés remek példája".
Szintén
Jonathan Wilson
írja a fent idézett könyvében, hogy
"úgy látszott, Mourinho soha nem foglalkozott azzal, milyen következményekkel járhatnak a nyilvánosság előtt kimondott szavai. 
Minél idősebb lett, minél kiforrottabbá vált a taktikai tudása, annál inkább szem elé kerültek rossz tulajdonságai és kishitűsége..."
Ezt igazolja a Spursnél is, ahol ha továbbra is így kommunikál, és olyan látványosan nem tud mit kezdeni a csapat az ellenfelek kapuja előtt - vagy mert nincsenek kellően felkészítve, vagy mert le van korlátozva a játékuk éppen az edzőjük által - olyan csatárokkal, vagy támadó felfogású játékosaival a soraiban, mint Harry Kane, Heung-min Son, Lucas Moura, Gareth Bale, Tanguy Ndombele, akkor nem sokáig lesz ő a Tottenham edzője. 
José Mourinho az ellenfél játékosaival már tud sportszerűen viselkedni, már csak az van hátra, hogy ne az övéire tolja át újra és újra a kizárólagos felelősséget saját maga helyett.
Special One, mi?
Jose Mourinho: Az én módszereim a legjobbak a világon! | Eurosport
Jose Mourinho, amellett, hogy a nemzetközi futballélet vitathatatlanul egyik legjobb edzője, szeret igazán nagyokat mondani. 2004-ben emlékezetes belépővel nyitotta angliai menedzseri karrierjét, az akkor elhangzott, azóta valósággal hozzánőtt Special One jelzőre pedig megszólalásaival rendre rá is szolgál. Amikor egy csapat legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt is elveszít, nem feltétlenül a dícséret és az elégedettség jut azonnal eszünkbe asszociációként.
részben via goal.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23