Jónéhány éve valamennyi labdarúgó mérkőzés megszokott képe, amint a képernyőn a fülhallgatójába kapaszkodó játékvezető rádión egyeztet asszisztenseivel egy-egy véleményes eset megítélésével kapcsolatban. Sokakban megfogalmazódott a gondolat, vajon mi hangozhat el ilyenkor? Képzeljük el, hogy ezek a beszélgetések hallhatóvá válnak.


Parttalan vita lenne belemélyedni annak a kérdéskörnek a boncolgatásába, hogy mennyire életszerű a technikai újdonságok jelenléte az egyes sportágakban. Anélkül, hogy állást foglalnánk, szögezzük le: mivel jóformán minden egyes sportesemény követhető valamilyen közvetítés által, az adott sportágnak elemi érdeke, hogy minél szélesebb körű közönséget tudjon adásról-adásra a képernyők elé ültetni. Ebben pedig egyre inkább megkerülhetetlenné kezdenek válni az elérhető újítások.
A mérték persze más kérdés. Amíg például az amerikai major ligákban (hangsúlyosan az NFL-ben és az NHL-ben) teljesen szokványos, hogy a videóbíró, mint intézmény, döntő jelentőséggel bír, addig például Európában a VAR még csekély támogatottsággal bír. Az elv, amit mindkét eszköz képvisel, ugyanaz, talán a használat azonban mégis éket ver a teljes elfogadás és a totális elutasítás közé. A videóbíró, mint lehetőség, üdvözlendő jelenség a világfutballban, a használata azonban jogos aggodalmakat vet fel világszerte. Vizsgálódásaink körét a futballon túlra terjesztve láthatjuk, hogy a hagyományaihoz oly mereven ragaszkodó tenisz is utat engedett az újításoknak, a salak kivételével ugyanis a többi borításon évek óta jelen van a challenge lehetősége, sőt, az utóbbi időben az élő sólyomszem technológia térnyerésével a vonalbíróktól is elbúcsúzhattunk. Persze, utóbbi megoldás elterjedéséhez azért bőven hozzájárult a járványhelyzet, és a védekezés elsődleges eszközének tekintett kontaktuscsökkentés. A tengerentúli jégkorong ligában pedig teljesen szokványos jelenség, hogy a vezetőbíró a csarnok nyilvánossága előtt, a hangosítás segítségével a nézők füle hallatára indokolja meg a pályán hozott ítéleteket.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42

Az NHL-ben évek óta jól működik a játékvezetők nyilvános

Fotó: Eurosport

Habár az amerikai minta európai alkalmazása még nagyon messze van, egy minap közzétett hír alapján a kérdéskörrel azért komolyabb körökben is elkezdtek foglalkozni. Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) óvatos megfogalmazású álláspontja szerint minden olyan kezdeményezést támogathatónak tart, amely a szurkolói élmény növeléséhez, végső soron pedig a játékvezetői ítéleteket övező, olykor misztikumba torkolló felhajtást övezi. Hogy ebbe mi és milyen mértékben fér bele, azt mindenki eldöntheti önmaga, mi közelítsük meg abból az irányból a nyilatkozatot, hogy épp a megfogalmazás óvatos volta által engedett tág mozgástér az, ami tulajdonképpen bármilyen megoldás számára nyitva hagyja az ajtót.
Az első lehetséges megoldás pedig már napvilágot is látott, amely szerint az egyes mérkőzések után nyilvánosságra kellene hozni a játékvezető stáb tagjainak egymással folytatott rádióbeszélgetéseit. Ebbe a körbe beletartozik a pályán szolgálatot teljesítő stáb mellett a tartalék játékvezető, valamint a VAR szoba személyzete is. Angliában azonban ebben a kérdéskörben a játékvezetőket nem az FA, hanem egy külön szervezet, a Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) képviseli. Mivel a hanganyagok ez utóbbi szervezet tagjainak saját termékei, a nyilvánosságra hozatalukkal kapcsolatban is velük kellene első körben egyezségre jutni. Az FA oldaláról mindenesetre meglévőnek tűnik a támogatás, Mark Bullingham ügyvezető szavai legalábbis erre engednek következtetni:
„Mindenképpen megfontolásra érdemes az ötlet. Ugyanakkor alaposan meg kell vizsgálnunk minden olyan tényezőt, amelyek miatt a játékvezetőkben esetlegesen kételyek merülnének fel.”

000_1NG6AO.jpg

Fotó: Eurosport

Az angol modellnél is előrébb jár a témában a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a Nemzetközi Futball Szabályalkotó Testület (IFAB), amely egyenesen a játékvezető és a VAR szoba közötti beszélgetések nyilvánossá tételét mérlegeli. A nemzetközi szervezetek a brit tagszövetségek képviselőivel vizsgálják annak lehetőségét, hogy a VAR beavatkozását igénylő szituációkban a tévénézők hallhassák a közvetítés során a pálya és a VAR szoba közötti beszélgetést. A cél egyértelmű: a szurkolói élmény növelése azáltal, hogy a néző minél inkább részese legyen a játéknak, ne csak szemlélője. Ez utóbbi irány, legfőképpen a COVID-19 járvány dominálta időkben, nem is lehetne időszerűbb.
Mike Riley, a PGMOL ügyvezetője szerint a testület egyelőre nem kapkod, alapos vizgálat és mérlegelés következik a témakörben. Riley emlékeztetett, a hasonló technológiát manapság aktívan alkalmazó sportágakban is átlag hét évre volt szükség, hogy a kezdeményezés a teljes döntéshozói folyamaton keresztülmenjen. A futballban komolyabban ez az ötlet csak most merült fel, idő tehát van bőven.
Érdemes eljátszani egy gondolattal, milyen lenne, ha a játékvezetői egyeztetések egy részét a nézők is hallhatnák. Meglehet, a VAR bevezetéséhez fűzött felfokozott várakozás, majd az azt követő csalódást kompenzálni tudná ez a lehetőség. Az mindenesetre üdvözlendő, hogy a futball legmagasabb döntéshozó szintjein egyáltalán felmerülnek ilyen és ehhez hasonló témakörök, hiszen hosszútávon ezek szolgálhatják, hogy a futball is fejlődjön, ezzel pedig meg tudja tartani vezető státuszát a csapatsportok között.
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23