Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Közel jár a 72 milliós feladvány megfejtéséhez a Chelsea edzője

Németh Dániel

Publikálva 17/04/2021 - 18:53 GMT+2

Thomas Tuchel sokkal céltudatosabban keresi Kai Havertz helyét és szerepkörét.

Kai Havertz a Porto elleni meccsen.

Fotó: Getty Images

Kai Havertz számára nehezen indult a szezon, ám mostanra Thomas Tuchel legalább a helyét megtalálta a pályán.

A fiatal német támadó első szezonja nem alakult egyszerűen a Stamford Bridge-en. Miután Frank Lampard képtelen volt mit kezdeni Havertz érkezésével és nem tudta rendszerbe ágyazni a sokoldalú németet, ez a feladat Thomas Tuchelre hárult, aki szintén beszélt a játékossal kapcsolatos dilemmákról. „Egyedi játékos. Nem is teljesen világos, hova kellene helyeznünk őt. Egy adott különleges szerepkörre van szüksége, avagy ő inkább amolyan hibrid játékos?”
Korai még egyértelműen kijelenteni, de a Chelsea múlt heti teljesítményét látva vannak arra utaló jelek, miszerint megoldhatta a kirakós darabjait. A londoniak magabiztosan, 4-1-re nyertek, Havertz pedig kiválóan játszott a neki kitalált hamis kilences szerepkörben. Ő nyitotta meg a gólok sorát: a labdaszerzését követően visszakapta a tizenhatoson belül a labdát, majd éles szögből, rendkívül higgadtan a hosszúba vágta azt.
A támadó felfogású játékosok olyan szempontból nehezebb helyzetben vannak, hogy a teljesítményüket leginkább a gólokban mérik, és ha nem sikerül azonnali hatást gyakorolniuk csapatukra, hamar elfogy a türelem. Timo Werner erről sokat mesélhetne, tőle pontosan azt várták volna, hogy gyorsan felveszi a Premier League ritmusát, és mégis nehezen boldogul a feladattal. Látszólag Havertz is lassan halad, ám ez nem biztos, hogy baj.
Az már most látszik, hogy micsoda lehetőségek rejlenek benne. A hamis kilencesek gyakran ódzkodnak attól, hogy a védők mögé kerülve, a tizenhatoson belül kérjék a labdát, Havertzre azonban lehet számítani ilyen helyzetekben is. Ezt bizonyította a gólja mellett a második találatnál is, amit ő készített elő: ekkor a bal oldalon szakadt el az emberétől, majd kiszúrta a remek ütemben érkező Christian Pulisicet.
Az első félidőben ő passzolt a legpontosabban, ami nagyon szokatlan az ő posztján és szerepkörében, emellett mindenki másnál többet futott a meccsen – 11,39 km-t. Egy ilyen meccsre nagy szüksége volt, mivel az utóbbi időben egyre több pusmogást lehetett hallani a teljesítényével kapcsolatban, miközben Olivier Giroud és a házi gólkirály Tammy Abraham csak a kispadon ül. Havertznek tehát szállítania kellett az eredményeket, és ezúttal sikerült neki.
picture

Timo Werner és Kai Havertz is lassan kezdett a PL-ben.

Fotó: Getty Images

Nem mintha Tuchelnek sok lehetősége lenne: egy 72 millió fontos befektetés esetén az edzőn is fokozott nyomás van, hogy mindent kihozzon játékosából. Ezzel a feladattal Lampardnak meggyűlt a baja, némi túlzással azt is mondhatnánk, csak kapusként nem próbálta ki az univerzális támadót, bár az is kétségtelen, hogy a körülmények sem játszottak a kezére, például az, hogy Havertz koronavírusos lett.
A fiatal német feltűnt középső középpályásként, máskor a bal szélen kapott lehetőséget, ezekben a szereplésekben csak a relatív sikertelenség volt közös. Tuchel ennél lényegesen konkrétabb elképzelésekkel rendelkezik játékosával kapcsolatban. „Azt mondanám, hogy ő félúton jár a kilences és a tízes között. Nagyon jó a tizenhatoson belül, kiváló előre tolt pozícióban, nagyszerűen fejel. Jól érkezik, jók a befejezései, a döntéshozatalai, így valahol a kilences és a tízes között van.”
Mindezt a Selhurst Parkban is bizonyította, és kis szerencsével még több gólt is szerezhetett volna: egyszer egy fejesnél volt pontatlan, egy másik alkalommal pedig a lábáról csúszott le a labda helyzetben. „Nem mondanám, hogy csalódott vagyok, de szerezhetett volna több gólt. Azzal a két nagy lehetőséggel, amit a bekapott gólunk után kialakított, lezárhattuk volna a meccset. Megvan benne a minőség, csak ezt számokra kell váltania. Ez kihívás neki.”
Havertz egyetértett edzőjével. „Ezen a poszton mindig gólt akarok szerezni. Az elmúlt hónapokban nem volt sok lehetőségem, ellentétben a mostani meccsel. Szerezhettem volna egy vagy két góllal többet is. Azért így is boldog vagyok.” A támadó azt is hozzátette, élvezi, hogy kötetlen szerepkört kapott az edzőjétől, és ez bizony a teljesítményén is visszaköszönt. Rendszeresen jó helyen tűnt fel, a tizenhatoson belül pedig kilencszer ért a labdához – ez a legtöbb, amit a PL-ben összehozott.
picture

Kai Havertz a társakkal ünnepel a Crystal Palace ellen lőtt gólja után.

Fotó: Getty Images

Mindamellett, hogy sikerült megtalálnia a Chelsea rendszerén belül a legjobb posztját Havertznek, Tuchel a türelméért is elismerést érdemel. Egyetlen találkozó alapján nyilván nem lehet kijelenteni, hogy felvette az angol foci ritmusát, de most minden adott, hogy megfelelő ütemben fejlődjön. „Könnyű lenne most azt mondani, hogy formába lendültem. Úgy hiszem, ezt egynél több meccsen kell bizonyítanom. Igyekszem fejlődni, szeretném így folytatni.”
Forrás: Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés