Klopp a Unitednek megítélt sok büntetőt firtató megjegyzését követően elfajult a nyilatkozatháború a két csapat hétvégi rangadója előtt. Egy korábbi játékvezető kollégái befolyásával vádolta meg a német edzőt, aki viszont véleménye szerint csak a jogos tizenegyeseket szeretné megkapni.


A bajnoki cím sorsát jelentősen befolyásoló rangadót rendeznek hétvégén a Premier League-ben, ahogy pedig ilyenkor lenni szokott, a mérkőzést komoly nyilatkozatháború előzi meg. Vasárnap délután a címvédő Liverpool a Manchester Unitedet fogadja, akik köszönhetően a hazaiak utóbbi hetekben történt botlásainak, már három ponttal vezetik a bajnokságot. A Liverpoolt irányító Jürgen Klopp egy nemrég tett megjegyzése szerint ebben azonban komoly szerepe lehet a manchesterieknek megítélt sok büntetőnek is. 
Klopp még a csapata Southamptontól elszenvedett vereségét követően tett egy megjegyzést arra, hogy a United állítólag több büntetőt kapott két és fél szezon alatt, mint a Liverpool az ő teljes ottani edzősége során (ami technikailag igaz). Ezt a témát már a Unitedet irányító Ole Gunnar Solskjaer is azzal ütötte el, hogy finoman a játékvezetők befolyásával vádolta meg német kollégáját, a héten pedig a korábbi ismert játékvezető, Mark Clattenburg állt bele a témába, egyenesen az ilyen trükkjeiről híres legendás manchesteri edzőhöz, Sir Alex Fergusonhoz hasonlítva Kloppot. 
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
A vörösök német mestere a héten tartott sajtótájékoztatóján reagált ezekre a megjegyzésekre, nem felejtve el odaszúrni az őt vádoló ex-játékvezetőnek sem:
"Meglep, hogy valaki beszél arról, amit mondtam? Nem. Meglep, hogy ez a valaki Mark Clattenburg? Nem. Nem hiszem, hogy sok dologról megkérdezik, de ennyivel a karrierje vége után biztos jól esik neki, hogy beszélhetünk kicsit róla is."
Klopp reklamál, de tényleg a Manchester United a tizenegyesek királya? | Eurosport
A Liverpool német edzője legutóbbi nyilatkozatában a bajnoki riválisnak megítélt büntetők számát nehezményezte. Technikailag igaza van, a számok pedig nehezen magyarázzák, miért kap ennyi tizenegyest a United. A bajnokság feléhez közeledve egyértelmű, hogy a küzdelem az angol Premier League első helyéért jóval szorosabbnak ígérkezik, mint az előző idényben.
Klopp emellett persze tagadta, hogy bármilyen befolyásolás a célja lett volna a rangadó előtt:
"
Én nem vagyok Sir Alex és nem élek ilyen trükkökkel.
A Southampton meccs után még volt egy mérkőzésünk a kupában (
az Aston Villa ellen
) és egy pillanatig nem gondoltam a United elleni találkozóra. A meccsünk előtt láttam ezt a statisztikát és gondoltam megemlítem."
A héten előkerült a témához kapcsolódóan egy másik történet is. A United csatára, Marcus Rashford mesélte el, hogy a ma már a Tottenhamet irányító Jose Mourinho még a Unitednél töltött ideje alatt javasolta neki, hogy legyen egy kicsit "eszesebb" a tizenhatoson belül, különben a játékvezetők soha nem fújják majd be az ellene elkövetett szabálytalanságokat. Klopp leszögezte, ő sohasem kérne ilyet a játékosaitól:
"
Teljesen őszintén mondhatom, hogy tényleg soha nem kértem ilyet a játékosaimtól.
Elég sokakkal dolgoztam, kérdezzenek meg bárkit, sose történt ilyen. A Newcastle ellen is volt egy szituáció, amikor Mané nem esett el, nem kérdeztem meg, hogy miért maradt talpon. Nem is beszéltünk róla. Nem a játékosnak kéne meghozni a döntést, hanem a játékvezetőnek."
Klopp szerint viszont vannak ennél jóval egyértelműbb helyzetek:
"A Southampton meccs után próbáltam megérteni, hogyan gondolkoznak azok a földönkívüliek, akik szerint a kezezés (amire nem kaptunk tizenegyest) nem volt kezezés és egy újabb Mané elleni szabálytalanság sem volt büntető. Oké, biztos én tévedek és nekik (
az ex-játékvezetőknek
) van igazuk. Nem akarok olyanra büntetőt kapni, ami nem az, de ha jogos a tizenegyes, akkor jó lenne megkapni, mivel ez a játék része."

klopp-tizenegyesek-mané.jpg

Fotó: Eurosport

Kétes helyzetek bizonnyal a hétvégi United elleni rangadón is lesznek, ilyen előzményekkel pedig biztosak lehetünk benne, hogy a média lecsap majd minden kicsit is véleményes játékvezetői ítéletre. Ez tovább élezheti a hangulatot a találkozón, ami a két csapat tabellán elfoglalt helye miatt amúgy is feszültnek ígérkezik. Klopp viszont úgy gondolja, a két klub hagyományos rivalizálása önmagában elég motivációt ad csapatánk a mérkőzés előtt:
"
Győzni a United ellen önmagában is különleges
, nincs szükség hozzá arra a helyzetre, amiben most vannak. Megérdemlik azt, ahogy most állnak, de még mindig sok van hátra a szezonból és a Manchester City sincs még messze a tabellán." 
ESPN
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23