A Liverpool német edzője legutóbbi nyilatkozatában a bajnoki riválisnak megítélt büntetők számát nehezményezte. Technikailag igaza van, a számok pedig nehezen magyarázzák, miért kap ennyi tizenegyest a United.  


A bajnokság feléhez közeledve egyértelmű, hogy a küzdelem az angol Premier League első helyéért jóval szorosabbnak ígérkezik, mint az előző idényben. A címvédő Liverpool 17 meccset követően ugyan vezeti a tabellát, de a legközelebbi üldöző Manchester United vesztett pontok tekintetében már jobban áll, és nincs messze a Leicester, a Tottenham és a Manchester City sem. Egy szoros bajnoki versenyfutás gyakran jár médiában tett nyilatkozatok kiéleződésével, a Liverpoolt irányító Jürgen Klopp pedig erre mutatott tökéletes példát csapata hétfő esti vereségét követően. 
Klopp az után állt a sajtó elé, hogy a Liverpool 1-0-ás vereséget szenvedett a Southampton ellen, ezzel zsinórban harmadik bajnokiján maradt nyeretlen. A német edző két elmaradt büntetőt is számon kért a játékvezetőkön, majd nem is annyira burkoltan arra célzott, hogy a nagy rivális Unitednak mintha könnyebb síppal fújnák be a tizenegyeseket:
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42

"Most azt hallottam, hogy a Unitednak két éve alatt több büntetőt ítéltek, mint nekünk a teljes öt és fél éves ittlétem alatt. Nem tudom, hogy ez az én hibám-e, vagy hogyan történhetett ez meg."


united-buntetok-klopp.jpg

Fotó: Eurosport

Az ilyen, a pillanat hevében tett nyilatkozatoknak persze gyakran nincsen alapjuk, vagy a céljuk a pszichológiai nyomásgyakorlás a riválisra és/vagy a játékvezetőkre. Klopp kifakadása azonban olyan kérdést vet fel, aminek érdemes alaposabban utánajárni. 
Kezdjük a szigorú tényekkel. Mióta a német edzőt 2015 októberében kinevezték a Liverpool élére, csapata összesen 30 büntetőt kapott a bajnokságban. A United ezalatt összesen 41-et, vagyis idényenként nagyjából kettővel többet. Az utóbbi két és fél szezonban viszont tényleg megugrott a manchesteriek tizenegyeseinek száma: ebben a periódusban a United összesen 32 büntetőt kapott. Ez a szám ráadásul nem csak a 'pool 5 éves termésénél, de bármelyik PL és más topligás csapat mennyiségénél jóval több az adott időszakban. Vagyis technikailag Kloppnak igaza van. 
A puszta ténynél azonban sokkal érdekesebb belemenni, mi lehet az ok a United példátlanul sok (az előző szezonban PL-rekordot jelentő 14) büntetője mögött. A legtöbb esetben a számok igazolnak erre valamifajta indokot. Összességében nem véletlen, hogy a topligás és a különböző országos összevetések élén általában nagynevű klubokat találunk, hiszen minél dominánsabb egy csapat játéka, logikusan annál nagyobb eséllyel érik szabálytalanságok a büntetőterületen és kap ezért tizenegyest. A MU azonban mintha szembe menne ezzel a tendenciával. 
Európa elit csapatai, mind az ellenfél térfelén, mind pedig a tizenhatoson belüli labdaérintések tekintetében a Manchester City, a BL-címvédő Bayern München és a Liverpool. Ez logikus annak fényében, hogy nagyszerű csapatuk mellett mindhárom klub ismert a magasra tolt védekezési vonaláról és a labdavesztést követő gyors letámadásról is. Innen nézve nem meglepő az sem, hogy az egyiket sem alkalmazó United ebben a rangsorolásban mindössze a tizedik a kontinensen.
Kiharcolt szabálytalanságok tekintetében viszont egyik klub sincs ott az élmezőny közelében sem, a legmagasabban rangsorolt Bayern is csak 27. Logikus feltételezés lenne, hogy akkor a United ebben van a többiek előtt, de ez sem teljesen igaz. A manchesteriek ugyan több faultot harcolnak ki, de ebben is csupán tizedikek, még a támadóharmadra leszűkített összevetésben is épphogy a top5 alján vannak. Vagyis önmagában ez sem magyarázat.

united-buntetok-rashford-martial.jpg

Fotó: Eurosport

Gyakran emlegetik azt is, hogy a United a büntetői a csapat kitűnő kontratámadásainak köszönhetők. Ebben a játékelemben Ole Gunnar Solskjaer csapata valóban remek, azonban szintén nincs ott a közvetlen élmezőnyben. A kontrák királya egyértelműen a PSG Európában (38 ilyen góllal az időszakban), a párizsiak mégis 15-el kevesebb büntetőt kaptak. 
Ha a csapatstatisztikák nem nyújtanak kellő magyarázatot, maradnak az egyéni mutatók. Tény, hogy a Manchesterben játszó Marcus Rashford-Anthony Martial párosnál (18 megítélt büntető) egyetlen más duó sem harcolt ki több tizenegyest, annak ellenére, hogy összességében egyikük sincs ott a 20 legtöbbet faultolt játékos között a kontinensen. Mégis, egyikükről sem terjedt el, hogy kifejezetten nagy műeső lenne, így ez sem tűnik logikus válasznak. 
Ezen a ponton elfogytak a számokkal igazolható magyarázatok. Elképzelhető, hogy egy statisztikai anomáliával van dolgunk és a United büntetőinek száma egy hosszabb periódusban visszaigazodik a releváns adatokhoz. Addig viszont Solskjaernek és csapatának alighanem el kell fogadnia az erre vonatkozó kritikákat. Nem mintha a norvég edző nyilatkozatából úgy tűnne, különösebben zavarja a dolog:
"Ez egy tény? Valószínűleg. Én nem számolom, nekik mennyi büntetőjük van, de ha ők ezen akarnak aggódni... én nem töltöm az időmet ezzel.
Talán ez egy módja, hogy befolyásolják a játékvezetőket, nem tudom.
Nem aggódom ezen. Ha a tizenhatoson belül szabálytalankodnak a játékosainkkal szemben, az büntető." 
Goal
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23