Nem úgy alakult a címvédő Liverpool szezonja az angol bajnokságban, ahogy azt sokan várták az idény előtt. A Vörösök ugyan decemberig vezették a tabellát és harcban voltak az újabb első helyért, az újév elején azonban látványosan elfogytak. Március közepére a 8. helyre is visszacsúsztak, hogy aztán innen felzárkózva a hétvégi utolsó fordulóban kelljen megküzdeniük a BL-indulást érő 4. helyért.
Persze abban, hogy Jürgen Klopp csapata 2021 elején ilyen rossz formába került, nagyon komoly szerepet játszottak a sérülések. A csapatot hihetetlen pechszéria sújtotta a hátvédek kidőlésével: a védelem vezére, Virgil van Dijk már októberben egész szezonra kiesett, majd szépen sorban Joel Matip, Joe Gomez, valamint a beugrók közül Fabinho és Jordan Henderson is harcképtelenné vált. Januárban hiába foltozta be a posztot úgy-ahogy a csapat, később még az ekkor igazolt Ozan Kabak és Ben Davies is lesérült.
Ilyen körülmények között a Liverpool német edzője úgy véli, csapata kihozta a legtöbbet az idényéből. Klopp állítja, hasonló kihívással szembenézve egyetlen másik csapat - beleértve az első helyen záró Manchester Cityt - sem küzdhetett volna a bajnoki címért idén:
Premier League
Jürgen Klopp: „A világot jelentette nekünk az a tízezer ember!”
24/05/2021 12:47
Egy csapat úgy működik, mint egy kórus
"Sok ember közös munkájából áll, ha pedig elveszítesz egy elemet, még pótolhatod, de ha kettő kiesik, akkor már nehéz a helyzet. Ennyi sérüléssel ez nem olyan év volt, hogy bajnokok legyünk. Esélyünk se lett volna, ahogy senkinek se. Bármennyire is jó csapat a City, három belső védőjük nélkül nekik se (jött volna össze a bajnoki cím). A Unitednek sem.”
A német edző szerint csapata nem tehetett mást, mint hogy elfogadja a célok lejjebb adását az idényre és megküzd a BL-helyekért:
Visszaküzdöttük magunkat, elfogadtuk a nehézségeket, ha pedig nyerünk vasárnap és ezzel megszerezzük a BL-helyet, akkor kihoztuk belőle a legtöbbet.

Alisson Becker gólját ünnepli Liverpool

Fotó: Getty Images

Persze Klopp is tudja, egy ilyen siker ambivalens érzéseket okozhat a tavalyi bajnoki cím után:
„Kérdezzék meg a Manchester Unitedet, hogy most, hogy a döntőben vannak, örülnek-e az Európa Ligának és azt fogják mondani, hogy igen. Szeretnék lejátszani a döntőt és megnyerni a meccset. Mi is hasonló módon elvégeztünk egy munkát, ami persze nem az volt, amit szerettünk volna.”
Ehhez persze a megfelelő mentalitásra is szükség volt a keret részéről, Klopp pedig úgy látja, ebben a tekintetben csapata tökéletesen helytállt idén:
„Tisztán látszik, hogy nem jutottunk volna idáig sem, ha a srácok nem mutatnak ilyen erős karaktert. Rengetegszer bizonyították, hogy nem a mentalitásuk miatt mentek félre a dolgok. A nehéz idők jobb csapattá tudnak kovácsolni, minket pedig nem lehetett eltéríteni. Voltak pillanatok, amikor a játékosok nem voltak a legjobb formában vagy hangulatban, de mindig összetartottunk. Sosem hibáztattuk egymást.”
Bárhogy is alakul a szezon lezárása a Liverpool számára, az vitathatatlan, hogy a Vörösök számtalan problémával megküzdve érték el eredményeiket idén. Hogy aztán jövőre tiszta lappal indulva újra harcban lehetnek a bajnoki címért, esetleg a gyengébb idény az öregedőben lévő keret újjáépítésének megkezdéséhez vezet a nyáron, az majd az előttünk álló hónapok nagy kérdése lesz.
Forrás: Skysports.com

Sose maradj le a cikkeinkről, iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy minden reggel megérkezzenek a postaládádba a legfrissebb híreink!
Premier League
Klopp Lewandowskiéhoz hasonlította Salah fejlődését
15/05/2021 14:38
Labdarúgás
Klopp a játékosai érdekét nézi és a legkevésbé sem érdekli a pénz
23/04/2021 15:59