A Liverpoolnak idén alaposan meggyűlt a baja a sérülésekkel, aminek hatására a bajnoki címvédő most csak a BL-helyekért küzdhet. Jürgen Klopp menedzser szerint azonban a problémák hatására jobb edző lett belőle, a csapat játékában pedig igenis akadnak pozitívumok, még ha ezt eredmények hiányában nem is értékelik a szurkolók. 


A legutóbbi alkalommal, amikor a Liverpool a Chelsea csapatát fogadta az Anfield Roadon, a klub történetének egyik legfontosabb mérkőzése vált a találkozóból. A Vörösök magabiztosan, 5-3-ra legyőzték a londoni riválisukat, ezzel 30 év után először szerezve meg a bajnoki címet az angol elsőosztályban. Mindenki adottnak vette, hogy a Jürgen Klopp vezette csapat a következő éveket a Premier League trónjáért küzdve tölti majd. Most azonban, amikor a két csapat este ismét Liverpoolban találkozik, a helyzet egészen másképp néz ki a hazaiak számára. 
26 lejátszott mérkőzést követően a címvédő jelenleg csak 6. a tabellán. A Vörösök borzasztó 2021-en vannak túl, aminek köszönhetően nem csak az újabb aranyérem esélye szállt el, de még a BL-helyet érő 4. pozícióért is óriási csatát kell vívni, alighanem épp az esti ellenfél, Thomas Tuchel vezette Chelsea-vel. A fontos párharc előtt a Liverpool menedzsere a Skynak adott interjúban tekintett vissza az elmúlt hónapok eseményeire:
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
"A szezon előtt tisztában voltunk vele, hogy jók vagyunk. Ez nem jelentette, hogy nyerni is fogunk, de mindenképpen extra elvárást jelentett, hogy elérjünk valamit. Még mindig jó csapat vagyunk, de rengeteg minden történt azóta,
Angliában pedig közel tökéletes szezon kell a bajnokság megnyeréséhez.
"
Hiába a rengeteg párhuzam, csak az alapokban egyezik meg Klopp és Tuchel futballfilozófiája | Eurosport
Fontos rangadóval folytatódik csütörtökön a Premier League: a címvédő Liverpool hazai pályán fogadja a Chelsea-t. A két csapatot egyetlen pont választja el egymástól, így aki nyerni tud, az lépéselőnybe kerülhet a top 4-be kerülésért folytatott harcban. Érdekes pikantériát ad a párharcnak, hogy mindkét kispadon német edző ül, akik ezer szálon kötődnek egymáshoz, mégis nagyon különbözőek.
Klopp kiemelte, hogy a nagy rivális Manchester City ugyan nem kezdte a legjobb formában az évet, november óta viszont megállíthatatlanok, lassan történelmi csúcsokat döntő győzelmi szériában menetelnek a bajnoki cím felé. A német edző arra emlékeztet, hogy a szezon első felében úgy tűnt, ezt a tempót a Vörösök is tudják tartani:
"Elég jól kezdtük a szezont. Sokáig ott voltunk a tabella élén, vagy a közelében, sok gólt szereztünk. Persze egyértelmű volt, hogy a problémáink nagyobbak lesznek, ha nem tudjuk őket játékosok visszatérésével orvosolni."
Klopp a problémák alatt természetesen elsősorban a Liverpoolt sújtó sérülésekre gondol. A hátvédsorban példátlan sérüléshullám áldozatai idén a Vörösök, nem hogy az első számú opciók, de még a cserék és az olyan tartalékok, mint a középpályáról hátravezényelt Jordan Henderson is kidőltek. 
"A problémáink többsége a sérülésekből adódik, idén teljesen új nehézségekkel néztünk szembe emiatt. Húsz éves edzői pályafutásom során soha korábban nem kellett minden héten variálnom a hátsó négyesen."
A német edző viszont úgy látja, a nehézségek belőle is jobb menedzsert faragtak:
"Jobb edző vagyok most, mint korábban, hiszen korábban soha nem kellett ilyen problémákat megoldanom. Most folyton ezeken jár az eszem. Az emberek talán kifogásként értékelik ezt, de ez picit sem érdekel. Nem hozom fel ezt általában, de ha megkérdeznek, elmondom, hogy ez az oka a változásoknak."
A Liverpool helyzetét le lehet úgy írni röviden, hogy kiesett az összes középhátvéd, így nincsenek eredmények, de Klopp ennél részletesebb magyarázattal is szolgál:
"
Fontos, hogy az apró részletek jól működjenek, különben befolyásuk lesz az összképre.
Általában nem változtatsz azon, hogyan védekezel, mert ez a terület stabilitást igényel. Idén azonban messze túl sokszor kellett variálnunk, hogy ez meglegyen."

klopp-interju-henderson.jpg

Fotó: Eurosport

"Még mindig tudunk védekezni, de meg kellett változtatnunk a módját, ez pedig a teljes csapat egyensúlyára kihatott. Ha például egy topcsapattal nézünk szembe, nemcsak arról van szó, hogy nekünk kell alkalmazkodnunk, hanem hogy nekik erre igazából nincs szükségük, és csak játszhatják a legjobb játékukat, ami aznap kijön belőlük."
A védekezés hiányosságai pedig hosszútávon a támadósorra is kihatottak:
"Elkezdtünk kevésbé jól játszani, mert
nagyobb hangsúlyt fektettünk a labda megőrzésére. Ez elvette tőlünk a támadásaink rugalmasságát.
Ezen a ponton már nem volt elég helyzetünk, de még mindig szereztünk gólokat. Aztán azok is elmaradtak. Mostanra megint jobb focit játszunk, de még nem lövünk elég gólt. Szóval nagyjából minden problémán átmentünk egy szezon alatt, amivel küzdhetsz a fociban."
Klopp azonban kiemeli, hogy a csapat a nehézségek ellenére teljesen egységes maradt:
"A klub belső szilárdsága lenyűgöző. Nem mutogatunk újjal egymásra, hogy a te hibád az egész. Teljes mértékben egy csapat vagyunk, száz százalékig."

klopp-interju-salah.jpg

Fotó: Eurosport

A tavalyi sikerek után azonban a szurkolók közül sokan nyilván csalódásként élik meg a jelenlegi hányattatást. Klopp őket is megérti, de felhívja a figyelmet, hogy a problémák ellenére nagyon sok pozitívum is akad a szezonjukban, mint a fiatal Curtis Jones játéka, vagy az új igazolás Diego Jota (sérülés előtti) remeklése. Végső soron viszont a német edző is tudja, hogy csak az eredmények számítanak:
"
A probléma, hogy a futballban csak az eredmények fontosak
, ha az apró javulások nem vezetnek jobb eredményekhez, az emberek nem akarnak hallani róluk. Ha 15 vagy 20 meccset nyertünk volna zsinórban, mindenki csüngene a szavaimon, így meg hiába mondom pont ugyanazt, a válasz annyi, hogy "jó, jó, de hozd az eredményeket."
A Liverpool szezonja azonban még nem teljes kudarc, egy Chelsea elleni győzelemmel újra reális esélyük lenne a BL-hely megszerzésére. 

"Meglátjuk hogy alakul számunkra (a hátralévő szezon). Még mindig ott vagyunk a BL-ben is, akadnak számunkra elérhető célok. Azt azonban idén pontosan megtanultuk, hogy semmit nem vehetünk biztosra."


Skysports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23