Számtalan, különböző szemszögből az esetre rálátó elemzés járta már körbe az októberi Everton-Liverpool Merseyside derbin történteket. A két csapat szurkolói, a menedzserek, tévés szakértők vagy épp korábbi játékvezetők mind elmondták a véleményüket az ott történtekkel kapcsolatban. Negyedévvel a mérkőzés után most végre megtörte a csendet a kérdésben leginkább kompetens személy ─ Michael Oliver, a mérkőzés játékvezetője.


Mint ismert, a 2020 október 17-én a Goodison Parkban lejátszott mérkőzésen egy szöglet utáni kavarodásnál a hazaiak angol válogatott kapusa, Jordan Pickford brutálisan letarolta a kapura törő Virgil Van Dijkot, akit az eset után le kellett cserélni. Pár napra rá kiderült, hogy a holland védő keresztszalag szakadást szenvedett, a műtéten immáron túl van, azóta a rehabilitációját tölti. Az eset játékvezetői reakciója azonban széles felháborodást és egyet nem értést szült Anglia-, és világszerte egyaránt, Michael Oliver ugyanis lesállás miatt kifelé ítélt szabadrúgást, Pickford bodicsekjét pedig tulajdonképpen figyelmen kívül hagyta. Bár az, hogy Van Dijk valóban lesen tartózkodott az ütközés pillanatában, nem lehet vitás, így tizenegyesről szó sem lehetett, a már a pályán is szemmel láthatóan súlyos sérülés okozásának szankcionálása mindenképpen a játékvezető feadata lett volna. Fájó, hogy a legnevesebb angol bíró mindezt végül nem tette meg, továbbot intve, a VAR szoba támogatását is maga mögött tudva folytatódott a meccs.
A korábbi PL-bíró szerint hiba, hogy Pickford a pályán maradhatott Van Dijk sérülése után | Eurosport
Továbbra is élénk utóélettel bír a szombaton lejátszott Everton-Liverpool Merseyside derbi, amely a mutatott játék és az eredmény miatt sokkal inkább Virgil van Dijk súlyos sérüléséről marad emlékezetes. Az esetről elemzések sora látott napvilágot az elmúlt napokban, ezekben elfogultságtól és szakmai megalapozottságtól függetlenül egyértelműen közös vonás, hogy a vétkes Jordan Pickford szankcionálásának elmaradása súlyos bírói hiba.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
„Alapvetően az volt a gondolatom ott a pályán, hogy nem adhatok tizenegyest ,mivel a támadó lesen volt. Emlékszem, hogy be is szóltam a VAR szobába, hogy ha nem volt les, akkor büntetőt ítélek. Többször is visszanéztem azóta, nem hiszem, hogy Pickford szándékosan sérülést akart volna okozni, csupán a labdát akarta megszerezni, csak ezt rossz módon tette.” – nyilatkozta a mérkőzést vezető Oliver a minap.
„A teljes játékvezetői stáb, beleértve magamat is, nem foglalkozott eléggé a becsúszással, leragadtunk ott, hogy les volt-e vagy nem. A les mellett is kiállíthattam volna Pickfordot. Ami azonban meglepett, hogy ott a pályán egyetlen játékos sem követelt kiállítást, mindenki inkább tizenegyest reklamált.”

Michael Oliver

Fotó: Eurosport

Állandó beszédtéma a világfutballban a játékvezetői ténykedés megítélése, ezzel együtt pedig a technika térnyerése ezen a területen. Manapság öttagú bírói team-ek felelnek egy-egy mérkőzés szabályos keretek közötti levezényléséért, kiegészülve a videószobában helyet foglaló további három személlyel, akik azonnal, több kameraállásból is visszanézhetik a vitatott eseteket, és rá is szólhatnak a játékvezetőre, ha ő esetleg elmulasztott egy fontosabb esetet. Mégis, időről időre előkerülnek komoly bírói tévedések, meg nem adott tizenegyesek, szankció nélkül maradt szabálytalanságok, s ezek számának csökkenésén még a VAR rendszer sem segített a várt mértékben.
„Védőbeszédében” Michael Oliver is arra utalt, hogy a játékvezetők dolga manapság már annyira sokrétű és komplex, hogy gyakran a részletekben elveszve észrevétlen marad maga a lényeg.
„Annyira struktúrált a döntési mechanizmus, amit alkalmaznunk kell, hogy abban a pillanatban teljesen megfeledkeztem magáról a becsúszásról, és annak következményéről. Folyamatosan azzal voltam elfoglalva, hogy miért nem lehet tizenegyes, ezt próbáltam igazolni. Az lett volna a helyes, ha helyben hagyom a les miatti ítéletet, de ugyanakkor Pickfordot megbüntetem.”

000_8UF2RA.jpg

Fotó: Eurosport

Ez a „nem látjuk a fától az erdőt” jelenség ismét lehúz egy bőrt a VAR rendszerről, amely egyelőre távolról sem képes beváltani a bevezetéséhez fűzött szurkolói reményeket. Általános vélekedés, hogy a rendszer „döcög”, túl sok ideig áll egy-egy döntés miatt a játék, és még visszanézés után sem feltétlenül születik helyes döntés. A VAR egyelőre nem tudja betölteni azt a mindenek felett álló igazoló funkciót, amit sokan, még a megjelenését követelve, tulajdonítottak neki. Michael Oliver ugyanakkor, talán kicsit hivatalból is, kitart a VAR alkalmazása mellett.
„Tudom, hogy a videóbíró kérdése elég sok vita tárgyát képezi, mint ahogy azt is, hogy sokan követelik a kivezetését a ligából. Javítana valamit, ha mondjuk holnaptól nem használnánk? Egyebet sem hallanánk ezután, csak hogy egyik-másik eset biztos büntető lenne a VAR-ral. A rendszer jó, ha kivezetnénk, azzal semmit sem oldalánk meg.”
A 35 éves angol FIFA játékvezető megszólalásában a szurkolói felháborodások mellett arról számolt be, hogy saját tapasztalatai alapján a játékosok sokkal inkább elfogadják a döntéseit a VAR bevezetése óta, mint annak előtte. Ha egy visszanézést követően is fenntartja az eredeti ítéletét, nem kérik rajta számon azt a bizonyos esetet még félórával később is, hanem elfogadják és a mérkőzés folyhat tovább. Oliver szintén megjegyezte, hogy a rendszer bevezetése óta a pályán a játékvezetők irányába áramló sértegetések, szitkozódások száma is csökkent.
Az FA-kupa hétvégét követően azonnal, már hétközben folytatódik a Premier League. Igazi nagyüzem lesz a január 12-21 közötti időszakban, összesen ugyanis huszonkét mérkőzést rendeznek meg a vírushelyzet miatt teljes kormányzati zárlat alatt lévő szigetországban.
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23