18 hónap után megvált Frank Lampardtól a Chelsea vezetősége. Az angol klublegenda a várakozásokat felülmúló debütáló idényét követően nem tudta állandósítani a csapat jó formáját, rendszeresen vitába keveredett a vezetőséggel, a játékosok pedig úgy érezték: nem kapnak elég instrukciót és visszajelzést az edzőtől. Az edzőváltás elkerülhetetlen volt, és talán még pont időben lépte meg a Chelsea.


Hétfőn szinte már minden nagyobb sajtóorgánum kész tényként kezelte, hogy a Chelsea meneszteni fogja Frank Lampardot. Nem is kellett sokat várni a hivatalos megerősítésre: "Hálásak vagyunk Franknek a klub vezetőedzőjeként elért eredményeiért. Azonban a közelmúlt eredményei és teljesítményei nem egyeztek a Chelsea elvárásaival, a klub a bajnokság középmezőnyében ragadt, miközben nem volt egyértelmű út a fenntartható fejlődés irányába" - olvasható a klub közleményében, amelyben Roman Abramovich nyilatkozatát is idézik.
Menesztette Lampardot a Chelsea | Eurosport
Menesztette a vezetőedzői posztról hétfőn Frank Lampardot az angol labdarúgó-bajnokságban kilencedik helyen álló Chelsea. A londoni klub közleményében Roman Abramovics tulajdonos azt mondta, nem volt könnyű meghoznia a döntést, mert nagyon tiszteli Lampardot és a személyes viszonyuk kiváló. "Mindazonáltal a jelenlegi körülmények között úgy véljük, az a legjobb döntés, ha edzőt váltunk" - idézte a közlemény az orosz tulajdonost.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
A tulajdonos a személyes kapcsolatuk miatt nehezen hozta meg a döntést, ám a klub érdekei miatt így látta jónak. "Becsületes ember és a legmagasabb szintű munkamorállal rendelkezik. A mostani körülmények között azonban úgy hiszem, az edzőváltással járunk legjobban. Az egész klub, a vezetőség és a magam nevében szeretném megköszönni Franknek a vezetőedzőként elvégzett munkáját, egyúttal a legjobbakat kívánom neki. Fontos ikon ennél a nagyszerű klubnál, a státusza változatlan maradt. Mindig örömmel látjuk a Stamford Bridge-en."

A blöff, ami végül bejött


Lampard ellentmondásos 18 hónapjának értékelését célszerű a legelején kezdenünk. 2019 nyarán egy sok szempontból megtépázott csapatot vett át: a legnagyobb sztár távozott, rövid idő leforgása alatt a második vezetőedzőnek kellett az öltöző elvesztését követően felállnia, az építkezést pedig a FIFA átigazolási szankciója nehezítette. Még a klubon belül is úgy számoltak, hogy átmenetileg visszaesésre kell felkészülniük legalábbis addig, amíg vissza nem térhetnek a piacra.
Ilyen szempontból Lampard volt a tökéletes PR-igazolás: a klub gólrekordereként és legendájaként egyfajta védőhálót biztosított a szurkolói haragtól tartó vezetőségnek. Joggal bízhattak abban, hogy az egykori középpályás arcával még egy esetleges gyengébb szezont is jobban el lehet adni, mint mondjuk a kétségbeesetten álldogáló, bagót rágcsáló, népszerűtlen Sarrival. Az már csak a bónusz volt, hogy Lampard első idényében a várakozásokat felülmúló eredményeket ért el a Chelsea: sikerült megcsípni a top 4-et és az FA-kupa döntőjébe is bejutott a csapat.
Ancelottit nem lepte meg Lampard edzői sikere, szerinte Terry lesz a következő | Eurosport
A Frank Lampard által elért edzői siker nem meglepő Carlo Ancelotti számára, a Chelsea korábbi menedzsere azt várja, hogy egykori középpályása mellett John Terry is hasonlóan szép tréneri pályára lép. A Stamford Bridge-en megfordult nagy futballisták közül Frank Lampard több mint biztatóan kezdett a Chelsea élén, pedig csak egy szezonnyi vezetői tapasztalattal rendelkezett a Derby County edzőjeként, mielőtt átvette volna korábbi csapata irányítását.
Lampard persze a kezdetektől fogva tudta, hogy nehéz dolga lesz a klubnál, hiszen jól ismerte a belső működését. Azzal is tisztában volt, hogy második idényét megkezdő, rutintalan vezetőedzőként korán jött neki ez a lehetőség, mégsem tudott ellenállni volt klubja csábításának. Már a megérkezésekor aggasztó tendenciát látott abban, hogy a keret tagjai mennyire könnyedén az edzőjük ellen fordulnak, és ezen a mentalitáson szeretett volna változtatni. Ebben a folyamatban a vezetőség támogatására is számított, ezt azonban csak elvétve kapta meg.

Feszültség az edző és a vezetőség között


Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy ezen a nyáron a Chelsea mintegy 250 millió euróból erősítette meg a keretét, köztük olyan játékosokkal, mint a korszakos tehetségként számon tartott Kai Havertz, vagy a Bundesliga előző idényének sztárja, Timo Werner. Ha viszont onnan nézzük, hogy a hat új szerzemény közül csak a balhátvéd Ben Chilwellt szerződtette a klub kifejezetten az edző kérésére, valamelyest árnyaltabb a kép, és egyből látszik, hogy közel sem volt annyira felhőtlen az a viszony. 
Marina Granovskaia klubigazgató és Lampard között folyamatosak voltak a súrlódások, de különösen az elmúlt 12 hónapban erősödtek fel a vitáik. A viszony 2020 januárjában kezdett elmérgesedni, amikor is a BL-helyekért küzdő Lampard erősítéseket kért a vezetőségtől. Állítólag Pierre-Emerick Aubameyang és Hakim Ziyech nevét említette meg, közülük a marokkóit megkapta, de csak nyáron csatlakozhatott a klubhoz. Problémát jelentett Kepa Arrizabalaga személye is, akiben nem bízott az edző, mégis azt kérték tőle, próbálja felépíteni az önbizalmát.

Marina Granovskaia és Lampard között nem volt felhőtlen a viszony.

Fotó: Eurosport

Lampard kívánságlistájának élén a West Ham United kiváló középpályása, Declan Rice szerepelt, akit viszont elvi okokból utasított vissza a Chelsea. Egészen pontosan azért, mert Rice 14 éves koráig a Chelsea akadémiáján szerepelt, és a klubvezetés kínosnak ítélte, hogy nagy pénzt fizessenek egy olyan tehetségért, akitől korábban önként váltak meg. Az edző frusztrációját tovább növelte, hogy az eladásoknál sem az ő ízlése szerint jártak el: ez azért fontos, mert épp azok voltak a legkevésbé elégedettek főnökükkel, akik kevés lehetőséget kaptak.

Szép lassan az öltözőt is elveszítette


Ritka, hogy egy edzőt nem az öltöző miatt küldenek el a Chelsea-től - talán csak az eleve ideiglenesnek szánt szakemberek képeznek kivételt. Nincs ez másként Lampard esetében sem, a The Athletic informátorai szerint az edzőnek meglehetősen komplikált volt a viszonya egyes játékosokkal. Az öltözőben azt sérelmezték, hogy keveset kommunikált a játékosaival Lampard, amit főleg a mellőzöttek viseltek rosszul, mert azt érezték, hogy visszajelzések hiányában esélyük sincs megfelelni az edző elvárásainak. 
Lampard taktikai felkészültségével is akadtak problémák, az edző ugyanis legtöbbször azt kérte a játékosaitól, próbálják kifejezni magukat a pályán, és gyakran mélyebb összefüggések átadása nélkül küldte ki őket. Ez a probléma leginkább akkor kezdett kiütközni, amikor a keret megerősítését követően olyan sztárok (vagy leendő sztárok) kerültek a kezei közé, akik speciális figyelmet igényeltek volna. Werner például egyértelműen ilyen, nem véletlenül a játékosok egyéni fejlesztésében élen járó Julian Nagelsmann alatt futotta élete legjobb idényét.
Egy hónapja még a bajnoki címről kérdezték, most az állásáért küzd a Chelsea edzője | Eurosport
Egy hónappal ezelőtt két pont választotta el a Chelsea-t a Premier League első helyétől, a csapat pedig magabiztosan vette az akadályokat. Azóta viszont váratlanul gödörbe kerültek a londoniak, hét mérkőzésből csak egyet tudtak megnyerni, és szép lassan az angol liga középmezőnyében találták magukat. Vajon túlélheti Frank Lampard a negatív sorozatot a Chelsea kispadján?
Ebben a rendkívül nehéz idényben kijött Lampard rutintalansága is. Miközben a legtöbb helyen igyekeznek könnyített edzésekkel fitten tartani agyonterhelt játékosaikat, a Chelsea-nél kemény tréningeket vezényeltek. Egy idő után már a pályán is visszaköszönt a játékosok fáradtsága, frusztrációjukat ráadásul tovább növelte, amikor Lampard nyilvánosan kritizálta a hozzáállásukat. Ezek a tényezők együttesen járultak hozzá az edző bukásához, és a Leicester elleni 2-0-s vereség után kvázi nyílt titok volt az öltözőben, hogy a napjai meg vannak számlálva.

Egy dologban tényleg élen jár


Lampard tehát maga is sok hibát követett el, és a helyzet mostanra valóban tarthatatlanná vált. Egy dolgot azonban nem lehet elvitatni tőle: a fiatalok beépítése valóban szívügye volt, és nem csak 2019/20-as szezon kényszere vitte az akadémisták irányába. A méretes bevásárlólista ellenére Masont Mount és Reece James is alapembernek számított, miközben Tammy Abraham és Callum Hudson-Odoi is rendszeresen szóhoz jutott. Ezek a játékosok - különösen Mount és James - sokat köszönhetnek edzőjüknek.

Tuchel tökéletes választás


A Chelsea talán még pont időben lépte meg Lampard menesztését. Jelenleg a 9. helyen áll a csapat, a hátránya azonban csak öt pont a BL-indulást érő negyedik helyről. Elnézve a mostani szezon kiszámíthatatlanságát, ennyit simán le lehet dolgozni a bajnokság második felében, főként, hogy a Chelsea csak a töredékét mutatta meg a benne rejlő potenciálnak. Amely potenciál kiaknázásához a Chelsea-vel már korábban szemező, a PSG-től néhány hete kirúgott Thomas Tuchel tökéletes személy lehet, már csak a német focis kötődések miatt is.
Mit adott a Paris Saint-Germainnek Thomas Tuchel? | Eurosport
Kísérletezett, barkácsolt, az öltözői hierarchiát ideig-óráig kezelte, de végül túl sok kompromisszumra kényszerült. A Paris Saint-Germain távozó vezetőedzője minden elődjénél jobban teljesített a Bajnokok Ligájában, de egyik vezetőjével sem jött ki igazán, a végén kialakult passzív-agresszív viszony pedig tarthatatlanná vált. Thomas Tuchel két és fél éve Párizsban.
Tuchel olyan szempontból Lampard tökéletes ellentétje lehet, hogy nála taktikai instrukciókból, akár különleges megoldásokból biztosan nem lesz hiány. Werner megtépázott önbizalmának visszaállítása, illetve Havertz beépítésének a kérdése egyaránt megoldódhat Tuchel irányításával, és jól ismeri a Chelsea tehetséges szélsőjét, Christian Pulisicet is, akivel még a dortmundi időszakában dolgozott együtt. A német ráadásul nem ódzkodik a fiataloktól, ilyen tekintetben tehát akár Lampard megkezdett munkáját is folytathatja.
Érdemes egy picit az edző szemszögéből is boncolgatni a lehetőséget. Az angol sajtó szerint a német nem rajongott a gondolatért, hogy idény közben vegye át a Chelsea irányítását, ám túlzottan is jó munkának tartotta ahhoz, hogy visszautasítsa az ajánlatot. Az mindenképpen pozitívum lehet a szemében, hogy a PSG-s évek kompromisszumait követően ismét olyan helyen dolgozhat, ahol inkább a saját képére formálhatja a játékot. Az más kérdés, hogyan kezeli majd a politikai csatározásokat, ezeket ugyanis a francia fővárosban is nehezen viselte. 
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23