Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jürgen Klopp: „A világot jelentette nekünk az a tízezer ember!”

Nánási Antal

Frissítve 24/05/2021 - 14:50 GMT+2

Huszáros hajrát követően a Liverpool végül odaért a Bajnokok Ligája indulást jelentő helyekre, sőt, az eredmények kedvező alakulása folytán a Vörösök a dobogóra is felléphettek.

Georginio Wijnaldum megöleli Jurgen Kloppot.

Fotó: Getty Images

A nyilvánvaló tét mellett a vasárnapi Liverpool-Crystal Palace angol bajnoki a búcsúkról szólt, a hazaiaknál ugyanis ez volt Georginio Wijnaldum utolsó liverpooli fellépése, Roy Hodgson pedig Liverpoolban ült utoljára menedzserként a Palace kispadján.

Nem a Liverpool idénye volt a 2020/2021-es bajnoki szezon. Az egy évvel korábban lehengerlő teljesítménnyel bajnokságot nyerő Vörösöket párját ritkító sérüléshullám sújtotta a teljes idény során, amely ráadásul fontos posztokon tizedelte meg az állományt.
A védelemből még ősszel kidőlt Virgin van Dijk, aki mostanában már gőzerővel készül a visszatérésre. Szintén a hátsó alakzatból esett ki a későbbiek folyamán Joel Matip és Fabinho is, így Jürgen Kloppnak Rhys Williams és Nate Phillips személyében csekély tapasztalattal bíró ifjoncokra kellett főszerepeket osztania csapata védelmének tengelyében. S habár a liverpooliak számára egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy a bajnoki címet nem tudják megvédeni, mégis mellbevágó volt azzal szembesülni, amikor a csapat számára (a tabella nyolcadik helyén állva), még a Bajnokok Ligája-indulás is nehezen elérhetőnek tűnt. A szezon végére azonban nagyon felpörögtek a Vörösök, akik utolsó öt bajnokijukból valamennyit megnyerték, sőt, az utolsó tíz fordulóban - a Premier League-ben egyedüliként - veretlenek maradtak (nyolc győzelem mellett két döntetlen).
Az utolsó fordulóra így Jürgen Klopp csapata úgy fordult rá, hogy 67 pontos Chelsea-vel és a ’Poolhoz hasonlóan 66 pontos Leicesterrel kellett megvívnia a maradék két Bajnokok Ligája-indulást jelentő helyért. Mivel pedig Thomas Tuchel és Brendan Rodgers csapata egyaránt vereséget szenvedett (előbbi az Aston Villa vendégeként, utóbbi a Tottenham ellen, pályaválasztóként), így az újra nézőkkel teli Anfielden a Crystal Palace-t legyőző Liverpool akkor előzött, amikor az ellenfeleknek válaszra már nem maradt lehetőségük. A szezonzárón aratott győzelem ráadásul - köszönhetően a már említett további eredményeknek - azt is jelentette, hogy a tavalyi bajnok végül a dobogó harmadik fokán zárja a Premier League-t. Mindez pedig, figyelembe véve a sérüléshullámot, meglepően kellemes fordulat a Vörösök hívei számára, nem véletlen, hogy a klubtévének nyilatkozó Jürgen Klopp sem fukarkodott a dícsérettel a vasárnapi lefújást követően:
Hihetetlen, a legjobb befejezés, amiről csak álmodhattam. Elképesztő, hogy a dobogón fejezzük be a szezont, szinte el sem hiszem. Az érdem egyértelműen a csapaté, hihetetlen teljesítményt nyújtottak az elmúlt hetekben.
A teljes mezőny legjobb hajráját nyújtó Liverpool menedzsere külön kitért a klub színeiben utolsó mérkőzését játszó Gerginio Wijnaldumra is, aki szerződése lejártával távozik a csapattól.
„Topjátékosként érkezett ide és világklasszisként távozik. A futball ilyen, nem lehet minden szerződést meghosszabbítani, előbb-utóbb eljönnek az ilyen pillanatok. Biztos vagyok benne, hogy már most lesben áll néhány csapat, hogy leigazolja őt, és őszintén szólva kicsit irigy vagyok arra a klubra, ahova végül eligazol. Az biztos, hogy ha ő is úgy akarja, barátok maradunk.”
picture

Jurgen Klopp & Gini Wijnaldum

Fotó: Getty Images

A vendég londoniak soraiban is volt egy a klubtól biztosan búcsúzó szereplő, őt azonban nem a pályán, hanem a kispadnál kell keresni. Négy, a Selhurst Parkban lehúzott szezont követően ugyanis Roy Hodgson távozik a klubtól, és jelen állás szerint felhagy az edzősködéssel is. A korábbi angol szövetségi kapitányt, aki egy rövid ideig a Liverpoolt is irányította, szintén méltatta a mérkőzést követően német kollégája:
„Roy egy igazi legenda, akinek a személyisége komoly hatást gyakorolt a futballra. Karrierje során beutazta a világot, nagyon korán felismerte hogyan is kell működnie egy védelemnek, és ehhez ragaszkodott egész pályafutása alatt. Kivételes egyéniség.”
picture

Klopp és Hodgson

Fotó: AFP

Angol sajtóhírek szerint egyébként a veterán szakembernek egyetlen szabadnap sem jut a vasárnapi mérkőzést követően, meghívott szakértőként ugyanis már hétfőn jelenése van a brit kormány panelbizottságában, amely az angol futball szurkoló központú átalakításának lehetőségeit hivatott megvizsgálni.
A találkozót követő hivatalos sajtótájékoztatón természetesen az is felmerült, milyen érzés volt ismét nézők előtt pályára lépni az Anfielden. Mint ismert, 2020 márciusában, több más európai futballbajnoksággal együtt, a Premier League küzdelmeit is felfüggesztették, amelyet később zárt kapuk mögött fejeztek be. A 2020/2021-es idényt jóformán végig nézők nélkül bonyolították le, az akkoriban érvényes területi besorolásnak köszönhetően a Liverpool egy alkalommal játszhatott kétezer néző előtt. Vasárnap ellenben tízezren voltak ott az Anfielden, ez pedig láthatóan meghatotta Kloppot:
Amikor kijöttünk melegíteni, elállt a szavunk, úgy éreztük magunkat, mintha telt ház lenne. Az a tízezer ember a világot jelentette nekünk.
picture

Szurkoló a Liverpool - Crystal Palace meccsen.

Fotó: Getty Images

A Premier League-et a Manchester City nyerte, a második helyen a városi rivális Manchester United végzett. A Liverpool végzett a harmadik helyen, a negyedik, azaz utolsó Bajnokok Ligája-indulást jelentő helyet pedig a sorozat május 29-i döntőjére készülő Chelsea vitte el. Az angol futball első osztályától a Fulham, a West Bromwich Albion és a Sheffield United búcsúzott, helyüket a másodosztályból biztosan feljutó Norwich City és a Watford foglalja el. A harmadik feljutó kilétére a szombati Brentford-Swansea City playoff-döntőt követően derül fény.
Forrás: goal.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés