Jose Mourinho, amellett, hogy a nemzetközi futballélet vitathatatlanul egyik legjobb edzője, szeret igazán nagyokat mondani. 2004-ben emlékezetes belépővel nyitotta angliai menedzseri karrierjét, az akkor elhangzott, azóta valósággal hozzánőtt Special One jelzőre pedig megszólalásaival rendre rá is szolgál.


Amikor egy csapat legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt is elveszít, nem feltétlenül a dícséret és az elégedettség jut azonnal eszünkbe asszociációként. Másképp volt ezzel a kérdéssel Jose Mourinho, aki csapata West Ham elleni vasárnapi vereségét követően tett hitet saját edzésmódszereinek hatékonysága mellett, egyszersmind elhesegetve a Tottenham krízisével kapcsolatos kérdéseket. A London Stadionban elszenvedett 2-1-es vereséget követően az egyik újságíró megkérdezte Mourinho-tól, az elmúlt hetek sikertelenségének fényében nem merült-e fel benne, hogy esetleg az edzésmódszerei, netalán a filózifiája okozhatja csapata vesszőfutását. A portugál menedzser csípőből jövő válaszából kiderült, önbizolom kérdéskörében továbbra sincs gondja:
„Egyáltalán nem gondolom, a futballban elért eredmények sokszor több tényező következményeiként alakulnak ki. Az én és a stábom módszerei a legjobbak a világon.”
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42

000_93H2YF.jpg

Fotó: Eurosport

Ha Mourinho a tabellára pillant, nagy valószínűséggel egyedül marad a fenti véleményével kapcsolatban. A Tottenham jelenleg a kilencedik helyen tanyázik, kilenc ponttal lemaradva a vasárnapi győzelmével a negyedik, azaz Bajnokok Ligája-indulást érő helyen álló West Hamtől. Huszonnégy forduló alatt tíz győzelem mellett nyolc vereséget könyvelhetett el a csapat, ezek közül azonban öt is a legutóbbi hat játéknap során csúszott be, a pillanatnyi forma tehát finoman szólva sem hízelgő. Nem tudni, hogy az egója beszélt belőle, vagy csupán példás pedagógiai érzékkel igyekszik minden létező terhet levenni a játékosai válláról, a Spurs menedzsere mindenesetre kínosan igyekszik kiírtani minden olyan feléje irányuló mondatot, amelyben egy gondolatkörben szerepel csapata, valamint a krízis szó.
„Ha krízis alatt az öltözőben tapasztalható frusztrációt és szomorúságot értünk, akkor valóban abban vagyunk. Senki sem boldog attól, ami velünk történik. Ha egy csapat úgy küzd a jobb eredmény eléréséért, mint ahogyan mi tettük azt, akkor nem gondolom, hogy reális krízisről beszélni velünk kapcsolatban. Inkább nevezném egy rossz sorozatnak, ami nyilvánvaló, hiszen túl sok meccset vesztettünk el.”

000_93B7TB.jpg

Fotó: Eurosport

A rossz széria számszerűleg azt jelenti, hogy a 2019-ben Bajnokok Ligája-döntőt játszó észak-londoniak számára jelenleg igencsak távolinak tűnik az elitsorozatba való újabb kvalifikáció. Jose Mourinho ráadásul saját renoméját is sirathatja egy keveset, a vasárnapi volt ugyanis az ötvenedik PL-találkozója a Spurs élén, az ezalatt gyűjött 81 pont pedig a legalacsonyabb mutató, amit a portugál menedzser valamennyi állomáshelyét figyelembe véve félszáz bajnokit követően fel tud mutatni. Habár matematikai esélye még bőven van az egyenesági BL-kvalifikációra, Mourinho ezzel már csak valóban mint papíron lehetséges opcióként számol. A londoniak számára azonban alternatívaként ott van az Európa Liga, amelynek esetleges megnyerése, a PL-ben elért helyezéstől függetlenül, biztosítaná a csapat számára Bajnokok Ligája főtáblás helyet. A napokban saját viselkedését is dícsérettel illető portugál arról is beszélt, hogy a rossz eredmények sem feltétlenül csak a csapat hibáinak egyenes következményei, a Tottenham ugyanis a szerencsével is bőven hadilábon áll.
„Szükség van a szerencsére is ahhoz, hogy jól alakuljanak a dolgaid. A kapufáról ugyanúgy pattanhat befelé a labda, mint kifelé, és a VAR döntései is sokszor ellentmondásosak, amivel nem nekünk kedvez.”
Mourinho fejlődést érez saját viselkedésével kapcsolatban | Eurosport
José Mourinho arra kérte a játékvezetőket még a csütörtöki Tottenham-Liverpool bajnoki rangadó előtt, hogy szükség esetén legyenek szigorúbbak Jürgen Kloppal szemben, miután megismételte azt az állítását, hogy más menedzsereknek többet megengednek az oldalvonalnál tanúsított viselkedésükkel kapcsolatban.
Ha a Tottenham további programjára tekintünk, akkor Mourinho szerencséért kiáltó kérését is azonnal meghallgatottnak tekinthetjük. A hátralévő tizennégy fordulóban ugyanis a londoniak a Big Six csapatai közül mindössze a szintén szerény szezont futó Arsenallal (idegenben), valamint a Manchester Uniteddel (otthon) találkoznak. A következő három forduló szinte ordít a pontokért, hiszen sorrendben a Burnley, a Fulham és a Crystal Palace lesz a sarkantyúsok ellenfele. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Ligakupában még egy Manchester City elleni döntő is vár még a Mourinho-csapatra, a pohár talán már sokkal inkább tűnik félig telinek a londoniak szurkolói számára. A pocsék kezdéssel és edzőváltással tarkított előző idényben is a huszáros hajrá repítette EL-helyre a Tottenhamet, amely ha behúz a következő három fordulóból legalább kettőt, akár még BL-reményeit is ébren tarthatja. Érdemes lesz tehát ezen a szemüvegen keresztül figyelni a Spurs következő mérkőzéseit.
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23