Megfelelő mennyiségű játékperc és az önbizalom visszaszerzése ─ ezt a két fő csapásirányt jelölte meg célként Martin Ödegaarddal szemben honfitársa, Erling Haaland. A napokban egy fél kölcsönidény erejéig az Arsenalhoz szegődő egykori norvég csodagyerek reméli, Londonban sikerül életet lehelnie ismételten megtornapó karrierjébe.


Nem ebben maradtunk! Ki tudja, talán ez a mondat is elhagyhatta Martin Ödegaard száját egy minapi Zinedine Zidane-nal folytatott beszélgetés során. Azok után, hogy 2020 nyarán a Real Madrid visszarendelte az eredetileg kétévesre tervezett kölcsönből a norvég középpályást, joggal gondolhatta, hogy most eljön az ő ideje, és hosszútávon is megkaphatja a bizonyítási lehetőséget a királyiaknál. Mi tagadás, vár már rá egy ideje, azt követően ugyanis, hogy alig 15 évesen aláírt a madridiakhoz, a spanyol fővárosban még nem tudott bizonyítani. Háromszor is kölcsönadták, ezek közül az utolsó, Real Sociedaddal kötött üzlet jelezte, hogy látnak már annyi fantáziát Ödegaardban, hogy szem előtt, a La Ligában maradjon. Az ötlet bevált, a norvég remek idényt futott Baszkföldön, így 2020 nyarán már arról írhattunk, hogy hat évvel a tinédzserként kötött szerződését követően végre érdemben is a Real Madrid futballistájának mondhatja magát. 
A Real norvég csodatinije több mint öt év és három kölcsönidény után kaphatja meg a lehetőséget | Eurosport
Szerdán jelentette be a Real Sociedad, hogy a Real Madrid visszarendelte kétéves kölcsönjátékából Martin Ödegaardot, aki így egy szezont követően távozik Baszkföldről. A 2015 januárjában szerződtetett norvég csodatini három különböző klubnál eltöltött kölcsönidőszak után a jelek szerint az előttünk álló idényben megkapja a bizonyítási lehetőséget Zinedine Zidane-tól. Lehet-e valaki 16 évesen Galaktikus?
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
A dolgok azonban valahogy mégsem álltak össze, a spanyol bajnokság jelenleg futó idényében ugyanis Ödegaardnak mindössze hét meccs és 232 játékperc jutott, ezek mellett pedig két idegenbeli mérkőzésen a Bajnokok Ligájában is pályára léphetett. Összesen kilenc Real-mezben lejátszott találkozóján sem gólt, sem pedig gólpasszt nem szerzett, így nem meglepő, hogy ismét felmerült a kölcsönadás, esetünkben talán inkább a kölcsönbe való lepasszolás lehetősége. A hírek szerint a Sociedad szívesen visszafogadta volna az egyszer már megkedvelt norvégot, a madridi klub azonban inkább külföldi lehetőségben gondolkodott. Itt jöhetett képbe az Arsenal, amely klub Dani Ceballos személyében már második idénye foglalkoztat közmegelégedésre egy Real kölcsönjátékost. Az üzletet hamar nyélbe ütötték, Ödeagaard így a hétvégi Manchester United elleni hazai bajnokin akár már be is mutatkozhat a Premier League-ben.
A klub tévéjének rövid bemutatkozó interjút adó norvég első ágyús mezben „elkövetett” megszólalásában természetesen lefutotta az ilyenkor szokásos udvariássági köröket, amelyekből kiderült, hogy régóta figyelemmel követi az Ágyúsokat, mindig is kedvelte a klubot, így tulajdonképpen egy álma vált most valóra ezzel a szerződéssel. A számára kinéző játékpercekkel kapcsolatban pedig elmondta, nem vaktában kötelezte el magát, egyeztetett előtte Mikel Artetaval, aki vonzó lehetőségeket vázolt fel előtte:
„Nyilván beszéltem vele, mielőtt ideérkeztem volna. Azok alapján, amit hallottam tőle, egy topedzőnek tartom, nagyon tetszenek az ötletei, az elképzelései. Imponál nekem, ahogyan a futballt látja, azt mondta, azért jöjjek ide, hogy segítsek a csapatnak. Ez kulcsfontosságú volt a döntésem meghozatalában.”
A hétvégi Manchester United elleni rangadóra készülő Arsenal spanyol menedzsere, Mikel Arteta is jó véleménnyel van az új fiúról, elmondása szerint fontos szerepet szán neki az úgyúsok támadó alakzatában. A vörös ördögök elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Arteta hozzátette, Ödegaardtól elsősorban a kreativitása szabadon engedését várja, hogy azok az utolsó passzok, megmozdulások, amelyek mostanában hiányoznak a támadásaik során, vele és általa a helyükre kerüljenek. Gólokat és gólok előkészítését is várja új játékosától Arteta, a vágyott komolyabb mennyiségű jákperc és bizonyítási lehetőség így a jelek szerint rendelkezésre áll majd. 
A még Martin Ödegaardnál is fiatalabb, karrierjében azonban egyértelműen előrébb tartó honfitárs, Erling Haaland egy norvég lapnak adott nyilatkozatában reagált a válogatottbeli csapattárs új szerződéséhez. A Borussia Dortmund gólvágója szerint honfitársa fel tudja venni a PL kemény ritmusát, és biztosan meg is állja a helyét:
„A kulcs az lesz, hogy érezze jól magát Ha ez meglesz, akkor önbizalom is társul mellé, ezek birtokában pedig Martin csoda dolgokra képes a labdával.”

000_8RW2MH.jpg

Fotó: Eurosport

Habár (egyelőre) Martin Ödegaard igen rövidtávra, csupán a 2020/2021-es szezon végéig kötelezte el magát a londoniakhoz, az előtte álló bő három hónap alatt bőven belekóstolhat a Premier League legjavába. Az első lehetőségre nem is kell sokat várnia, az Arsenal ugyanis szombaton a második helyen álló Manchester Unitedet fogadja az Emiratesben. Arteta nyilatkozataiból kiindulva nem lenne meglepő, ha a a klubtévé anyagai alapján már az első edzéseken is jól mozgó Ödegaard máris a kezdőcsapatban kapna helyet, megkapva azonnal azt a lehetőséget, amelyre Madridban egyelőre hiába várt. Amennyiben előbb megtalálja, majd állandósítani tudja jó formáját, londoni időszaka valóban kölcsönösen hasznos lehet mind a klub, mind pedig a játékos számára. 
via Goal.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23