Fiktív munkán keresztül utalt pénzt a Manchester City az egyik utánpótláskorú játékos apjának - derült ki a 

The Athletic

 nyomozásából. A lapnak nyilatkozó férfi elárulta, hivatalosan megfigyelőként alkalmazták őt, pedig a gyakorlatban nem dolgozott a klubnak. Amennyiben igaznak bizonyulnak az állítások, a manchesteriek pénzbüntetésre számíthatnak, de az átigazolásoktól is eltilthatják őket.


Elméletben a FIFA szabályai tiltják, hogy utánpótláskorú játékosokat anyagi ösztönzőkkel csábítsanak magukhoz az akadémiák, ám a gyakorlatban ezt egészen könnyedén ki tudják játszani a klubok egy kiskapunak köszönhetően. Nevezetesen, hogy a szövetség tiltása arra már nem terjedt ki, hogy a kiszemelt tehetségek rokonainak (leginkább szüleinek) munkát ajánljanak a klubon belül. Valahol még logikus is, hogy az időnként több ezer kilométert utazó család életét és beilleszkedését minden lehetséges eszközzel segíteni próbálják.

Csak papíron alkalmazták


Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
A felszínen az Almeida család története is hasonló. Már egészen korán kiderült, hogy Gabriel Fernando Almeida igazi őstehetség, aki manchesteri edzői szerint mindent tudott a labdával, és olyan trükköket oldott meg éles helyzetekben, amik a helyiek fejében meg sem fordultak volna. A focista 14 éves korában, 2011-ben csatlakozott a klubhoz, és már ekkor ölre mentek egymással az akadémiák: a Sportingnál és a Tottenhamnél is próbálkozott mielőtt a City játékosa lett. Édesapja ezzel párhuzamosan a klub megfigyelőinél helyezkedett el - legalábbis papíron.

Újabb trükkök kerültek napvilágra a Manchester City kapcsán.

Fotó: Eurosport

Az idősebb Almeida a The Athletic birtokába jutott dokumentumok alapján 2011 szeptembere és 2012 júniusa között állt a City alkalmazásában, megfigyelői munkájáért havonta 1000 fontot tehetett zsebre. Egyetlen bökkenő volt csupán: a férfi állítása szerint soha nem kellett megfigyelői munkát végeznie a pénzért cserébe. Két alkalommal részt vett a City edzőközpontjában tartott megfigyelői tanfolyamokon, ám ezek angol nyelven folytak, Almeida pedig alig beszélte a nyelvet, így semmit sem értett az előadásokból.
"Az az igazság, hogy fizettek nekem, pedig én nem dolgoztam nekik. Becsaptak minket, mert nem beszélek angolul. Leszervezték, hogy ott lehessek scoutingról szóló kurzusukon, két alkalommal mentem el az osztályterembe, ami a Manchester Cityn belül volt" - mondta Almeida, aki a többi előadásra már nem ment el. "Nem. Nem csináltam semmit. Az egész egy hazugság volt. Nem mentem el a kurzusokra, és azon kívül sem csináltam semmit. Ők mindenről tudtak. Az egyik alkalmazottjukként helyeztek el. Kizárt, hogy ne tudtak volna erről."

Alkalmi scout volt


A klub tagadta Almeida vádjait. Az egyik szóvivőjük szerint a rendelkezésre álló szűkös dokumentációikból az derült ki, hogy Gabriel Almeidát 2011 augusztusa és 2013 májusa között alkalmazták, és leginkább alkalmi megfigyelői munkákkal bízták meg. Emellett a klub két tanfolyamot szervezett neki, hogy biztosan képes legyen elvállalni a rá bízott feladatot. Amennyiben mégis beigazolódnak a vádak, miszerint csak azért alkalmazták a játékos édesapját, hogy a szabályok megkerülésével pénzt adhassanak a családnak, bajba kerülhet a klub.

Almeida a Manchester City akadémiáján.

Fotó: Eurosport

A manchesterieket ugyanis nem először vádolják ilyesmivel. 2017 májusában el is marasztalták a klubot, és 300 ezer fontos pénzbírsággal sújtották, valamint az akadémiájukat is eltiltották két évre az igazolásoktól. Utóbbiból a második évet három évre felfüggesztették. 2018 novemberében pedig a Football Leaks-dokumentumokból derült ki, hogy a City megfigyelőként alkalmazta Jadon Sancho menedzserét,  hogy ezzel leplezzék az ügynöknek kifizetett 200 ezer fontot, amit az akkor 14 éves szélső Watfordtól történő átigazolása miatt utaltak át.
A Der Spiegel oknyomozó riportjából kiderült, a klub hivatalosan a Közép- és Dél-Amerikában végzett megfigyelői munkájáért cserébe fizetett 200 ezer fontot Emeka Obasinak. Ezeket a vádakat ugyanúgy visszautasította a Manchester City, mivel az értelmezésük szerint a szóba forgó dokumentumokat ellopták, majd a kontextusból kiragadva a klub lejáratására használták azokat. "Az FA megvizsgálta Sancho és Obasi ügyét 2019 februárjában, és még azon év novemberében megállapították, hogy a vádakat nem lehet bizonyítani" - írták. 

16 éves koráig volt a City játékosa


Almeidával nagyon meg voltak elégedve Manchesterben, már 15 éves korára felvezényelték időnként a nagyokhoz. 16 éves korában azonban távozott a klubtól. "Előfordult, hogy már az első csapattal készültem. Az a Roberto Mancini, Mario Balotelli és Sergio Agüero féle korszak volt." 2013 nyarán a családja nem tudott megegyezni az ösztöndíj részleteiről a Cityvel, ezt követően Rio Ferdinand közbenjárásának köszönhetően a ManUnitednél kapott kéthetes próbalehetőséget, majd a West Ham Unitednél készült. Végül a Corinthiansszal kötött szerződést.
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23