Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába menekülne a világklasszis csatár, a helyzete nem kecsegtet sok jóval

Németh Dániel

Publikálva 19/05/2021 - 15:28 GMT+2

Harry Kane 2018-ban hat évre szóló szerződést írt alá a Tottenhammel, és most hiába szeretne távozni, a klubja sokkal előnyösebb alkupozícióból indul.

Harry Kane

Fotó: Getty Images

Harry Kane szeretne távozni a Tottenhamtől, egyes sajtóorgánumok úgy fogalmaztak, az angol válogatott támadó "elkeseredetten" keresi a kiutat. Azzal azonban ő is tisztában van, hogy klubja jóval előnyösebb alkupozícióból indul.

Elnézve a Tottenham Hotspur lassú, de fokozatos hanyatlását, érthető, hogy Harry Kane máshol látja a jövőjét. A 27 éves támadó futball szempontjából talán most van a legjobb korban, a következő négy-öt év pedig meghatározhatja, milyen örökséget hagy maga mögött. Fogalmazhatnánk úgy is, ha részese szeretne lenni egy korszakos, akár nemzetközi trófeákért harcoló csapatnak, nem várhat tovább arra, hogy beérjen a Spurs gondosan épített, ám látványosan megtorpanó projektje.
Habár a klub átpozícionálása Daniel Levy nevéhez fűződik, Mauricio Pochettino személye meghatározó volt a sikerekben, az argentin edző távozásával tehát épp a legfontosabb tartóoszlopát veszítette el a Tottenham. Azt az embert, aki a fiatal játékosokat nem csak inspirálni tudta, de sokakat ő emelt nemzetközi klasszisokká, az általa biztosított állandóság pedig lehetővé tette, hogy zavartalanul fejlődjön évről évre a csapat.
Mostanra viszont egyértelművé vált, hogy ennek a projektnek nincs további kifutása, ami legalábbis gondolkodóba ejtheti a csapat sztárjait, érdemes-e elkötelezniük magukat a Tottenham mellett. Kane egyértelműen arra a konklúzióra jutott, hogy váltani kell: ezt a szándékát már jelezte a klubvezetés felé hetekkel ezelőtt. Ez azonban távolról sem annyira egyszerű, a csatár kezében ugyanis nincs semmilyen ütőkártya, amivel esetleg rá tudná kényszeríteni a klubvezetésre az akaratát.

A klub oldaláról ugyanis egyértelmű a helyzet: Kane hosszú távú szerződéssel rendelkezik, és mint a keret legjobb, legfontosabb játékosa, nem szívesen mondanak le róla, pláne, ha az érdeklődő az egyik közvetlen riválisuk.

Kane bizonyos szempontból maga is hibázott: 2018-ban hatéves szerződést kötött a Tottenhammel, amellyel ugyan jelentős mértékben nőtt a fizetése, ám a mozgástere is szűkült. Ennek a megállapodásnak még csak a fele telt le, ami azt jelenti, hogy ezen a nyáron nagyon kényelmes helyzetben lesz a Tottenham, hiszen csak abban az esetben kell lemondania a csatárról, ha visszautasíthatatlanul nagy összeget ajánl valaki érte.
picture

Harry Kane

Fotó: Getty Images

Ezzel szemben Kane nem nagyon tud mit tenni azon kívül, hogy bízik az érdeklődők bőkezűségében. Illetve ez így nem teljesen pontos: állítólag van egy szóbeli megállapodása Daniel Levyvel, miszerint, amennyiben mehetnékje van, ezen a nyáron klubot válthat. Tavaly nyáron a ManCity komolyan érdeklődött a játékos iránt, Kane pedig örömmel csatlakozott volna Pep Guardioláékhoz. Levy akkor egy év haladékot kért Kane-től, ám az nem biztos, hogy azt jelenti, 2021-ben mehet Isten hírével.
A négy szezon alatt három bajnoki címet bezsebelő Manchester City egyébként logikus váltás lenne, hiszen egyből a legnagyobb trófeákért harcolhatna, ráadásul a világ egyik legjobb edzője mellett. Kane továbbra is hajlana a váltásra: márciusban állítólag a válogatottbeli citys társait faggatta arról, milyen az élet Manchesterben, akik azzal a benyomással tértek vissza klubjukhoz, hogy a támadó készen áll, hogy az Etihad Stadionba tegye át a székhelyét.
Nem mellékes adalék, hogy a manchesterieknek tulajdonképpen egyetlen betöltetlen posztjuk van, Sergio Agüero távozásával nincs igazán gólerős játékosa a keretnek. Kane lenne az első számú célpontja Guardiolának, az üzlet azonban nem lesz egyszerű: korábban ugyanis nem fizetett ki 100 millió fontos összeget egyetlen játékosra a ManCity, az angol válogatott csatár ára pedig inkább 120 millió fontnál kezdődik, ami Levyt ismerve nem fog számottevően csökkenni.

Ez pedig arra sarkallhatja a klubvezetést, hogy olcsóbb megoldások után nézzenek, állítólag az Interben szenzációs idényt futó Romelu Lukaku is képben van.

A hely persze stimmelhet akkor is, ha a város rivális, és nem mellesleg jóval nagyobb múltra visszatekintő Manchester Unitedet választja – erre az üzletre azért lehet esély, mert az MU korábban megmutatta: ha kell, hajlandó nagy pénzt fizetni játékosokért. Szóba jöhet a Chelsea is, de Kane számára nem ez lenne az ideális megoldás, elvégre mégiscsak a Spurs egyik városi riválisáról van szó. Az persze kétségtelen, hogy izgalmas támadósor alakulhatna ki vele és a Chelsea tehetségeivel.
picture

Harry Kane és Ruben Dias

Fotó: Getty Images

Természetesen a Spurs, ha már kénytelen megválni a játékostól, inkább külföldre adná el, mintsem az egyik angol topklubnak, a Paris Saint-Germain – ahol Pochettinóval dolgozhatna együtt – és a pénzszűkében lévő Barcelona is érdeklődik. Kane azonban szívesebben maradna Angliában, hogy megdöntse a Premier League gólrekordját: ezt jelenleg Alan Shearer tartja 260-tal, amitől 95 választja el Kane-t, négy-öt kimagasló idényre tehát még szüksége lenne, hogy beérje a legendás támadót.
Az igazi problémát persze mindegyik esetben a pénz jelenti. Kane egy csúcson, vagy legalábbis annak közelében lévő, válogatott támadó, aki szinte mindegyik topklubban alapember lehetne. Ebből a kategóriából eleve nehéz olcsón leakasztani játékosokat, a Spurs pedig legalább annyira ragaszkodik Kane-hez, mint amennyire mehetnékje lenne a támadónak. A járvány előtt elképzelhető lett volna egy 120 millió fontos megaajánlat, ezen a nyáron viszont kevésbé tűnik valószínűnek.
Sokan úgy vélik, Kane egy évet még biztosan marad a Tottenhamnél, és legkorábban 2022-ben nyílhat meg az átigazolási ablak előtte, amikor már élénkebb lesz a piac. Addigra egy picit az alkupozíciója is javulhat, hiszen már csak két év lesz a szerződéséből, 2023 nyarára pedig csökkenne annyit az értéke, hogy a Tottenhamnek is érdekében álljon mielőbb pénzzé tenni leggólerősebb játékosát.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés