Fontos rangadóval folytatódik csütörtökön a Premier League: a címvédő Liverpool hazai pályán fogadja a Chelsea-t. A két csapatot egyetlen pont választja el egymástól, így aki nyerni tud, az lépéselőnybe kerülhet a top 4-be kerülésért folytatott harcban. Érdekes pikantériát ad a párharcnak, hogy mindkét kispadon német edző ül, akik ezer szálon kötődnek egymáshoz, mégis nagyon különbözőek.


Thomas Tuchel erről mit sem tehetett, mindenesetre topligás karrierjének első nyolc éve alapján akár Jürgen Klopp árnyéka is lehetett volna. 2009-ben a Mainz az akkor relatíve ismeretlennek számító Tuchelt szemelte ki a távozó Klopp helyére, majd hat év elteltével a Borussia Dortmundnál is a karizmatikus németet váltotta a kispadon. Kettejük karrieríve ezt követően vett más irányt, Tuchel két dortmundi idényt követően a Paris Saint-Germaintől kapott ajánlatot, miközben Klopp a Liverpool újjáépítésének terhét vállalta magára.
December végén Tuchelt elküldték a francia fővárosból, de nem maradt sokáig állás nélkül: a Chelsea csapott le rá, így - ha közvetve is - ismét a Klopp által kijelölt utat követte.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Ahogy az európai topligáiban dolgozó edzők szemében szép lassan a német modell vált a követendő taktikai példává, úgy nőtt Klopp és Tuchel ázsiója is. Mindketten a gegenpressingből nőttek ki, így a felfogásukban közös az intenzitásra való törekvés, illetve a labdavesztés utáni kontrapresszing. Mégsem mondhatjuk, hogy ugyanolyan futballt játszatnak; ha Klopp a heavy metal, akkor Tuchel sokkal inkább az indie rock képviselője. Felfogásukat leginkább a modern német futball és a gegenpressing atyja, Ralf Rangnick befolyásolta.

Klopp máig hatalmas népszerűségnek örvend Dortmundban.

Fotó: Eurosport

Rangnick szemléletmódja alapjaiban véve forgatta fel a német labdarúgást, munkássága során ráadásul számos fiatal edző gondolkodásmódját megváltoztatta. Amikor az Ulm csapatánál együtt dolgoztak, ő győzte meg Tuchelt, hogy a játék elméleti része felé forduljon, amikor váratlanul korán, 25 éves korában kénytelen volt visszavonulni a futballtól. Az RB Leipzig trénerére, Julian Nagelsmann szintén Rangnickot tartja a mentorának, Klopp esetében azonban valamelyest indirektebb a 62 éves edző hatása.
"Amikor Ralf a Bundesliga részese lett, egyértelműen innovatívnak bizonyult" - mondta Andreas Beck, aki Rangnick és Tuchel kezei között is játszott. "Hihetetlen volt a letámadásra épülő rendszerünk, amit a Hoffenheimnél alkalmaztunk vele. Támadó felfogású stílus volt, egy pillanatnyi szusszanás nélkül, mindig a labdára vadászva. Idény elején még az első helyért is harcban voltunk. Senki sem ismert minket, a játékunk is újdonságnak hatott. Amikor Klopp Dortmundja ellen játszottunk és 4-1-re nyertünk, ő azt mondta: úgy kell játszanunk, mint ahogyan ők."
Onnantól kezdve Klopp csapatai fokozatosan eltolódtak a kontrafutball irányába, amellyel Dortmundban és Liverpoolban egyaránt rendkívüli eredményeket ért el. Vele ellentétben Tuchel többre tartja a labdabirtoklást a sebességnél, és a Dortmundban, valamint a Párizsban elért sikerei ellenére még mindig keresi azt a csapatot, amit teljes egészében a saját ízlésére szabhat. Szigorúan edzői oldalról nézve a Mainznál érte el a legnagyobb eredményt azzal, hogy első évében feljutott az élvonalba, majd két évvel később ötödik helyen zárt a bajnokságban.

Tuchel elképesztő sikereket ért el a Mainznál.

Fotó: Eurosport

"Tuchel megérttette velünk, hogy hiába nem mi vagyunk egyénileg a legjobbak, csapatként még lehetünk különlegesek" - mondta Niki Zimling, Tuchel egykori játékosa. "Egymást késztettük jobb eredményre, minden nap 100%-ot követeltünk edzéseken és a pályán egyaránt. Ez a fajta kultúra jelentette a különbséget, biztos vagyok benne. Minden alkalommal úgy léptem az irodába, hogy azt gondoltam, a csúcson kell lennem, mert valaki elveszi a helyemet. Pályafutásom legjobb és legintenzívebb éve volt az."
Bizonyos szempontból Tuchel hasonló célt tűzött ki a Chelsea-nél is, azzal a különbséggel, hogy most jobb játékosok állnak a rendelkezésére. Maga a feladat nem könnyű, mert hiába a rengeteg tehetség, ha eltérő profillal rendelkeznek. Ezzel együtt már most letette a névjegyét Londonban: a csapat védekezését pár hét alatt összekapta, a Bajnokok Ligájában pedig értékes, 1-0-s győzelmet ért el az Atlético Madrid ellen. Amennyiben csütörtökön képes lenne legyőzni a Liverpoolt, nagy lépést tenne a jövő évi BL-indulást bebiztosító top 4 felé.
A stílusbeli hasonlóságok mellett a két edzőt a barátság is összeköti: egyszer még az is előfordult, hogy együtt adtak interjút az egyik egymás elleni meccsüket követően. Egy területen azonban jelentősen különbözőek: Klopphoz viszonyítva Tuchel hidegnek és távolságtartónak számít, amely hatással van a klubjaikkal kialakított kapcsolataikra. Kloppot a játékosok és a szurkolók egy emberként imádják, Tuchel munkásságára ellenben rányomták a bélyeget a különböző konfliktusok, rendszerint ezek miatt kellett klubot váltania.

Tuchelt és Kloppot a mainzi gyökerek is összekötik.

Fotó: Eurosport

Hozzá kell persze tenni, hogy Tuchelnek elsősorban a vezetőséggel adódtak nézeteltérései - főleg a Dortmundban és a PSG-nél - a keret menedzselésében rengeteget fejlődött az évek során. Párizsban például sikerült maga mellé állítania a játékosokat, és egyelőre jó úton jár a Chelsea-nél is: valószínűleg a londoni eredményeit is az fogja meghatározni, meddig sikerült megőrizni a jó viszonyt a vezetőkkel. Elvégre szókimondó és intenzív természetéből kifolyólag mindig fennáll a veszélye annak, hogy a viták hamar elmérgesedjenek.
Már csak a különböző személyégük miatt sem volna igazságos egy másodlagos, kevésbé szerencsés Kloppként tekinteni rá. Tuchelnek megvan a saját világa és játékról alkotott elképzelése, aki a maga módján alkalmazza és kamatoztatja Rangnick tanításait. Korai lenne megmondani, milyen pályafutás vár rá a Premier League-ben, a kezdés mindenesetre több mint biztató.
via goal.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23