Tíz nap alatt négy bajnokit is játszik a Premier League élén álló Manchester City, ez a sorozat pedig a csapat menedzsere szerint akár dűlőre is viheti a bajnoki cím sorsát. Az angol bajnokságban rekord nyerő sorozatban lévő kékeknek igyekezniük is kell, hiszen a nemzetközi kötelezettségek mellett a vezetődző által komoly 

veszélyforrásnak 

tekintett válogatott szünet is a nyakukon van.


A Manchester City számára jelenleg különös jelentőséggel bír a tizenkettes szám. Tizenkét fordulóval a Premier League vége előtt ugyanis épp ennyi ponttal előzik meg a városi rivális Unitedet, és ezzel kényelmes előnyben fordulhatnak rá a bajnokság záró harmadára. A csapat formája imponáló, hiszen amellett, hogy legutóbb még novemberben, a Tottenham ellen szenvedtek vereséget, a legutóbbi pontvesztésig is a West Brom elleni decemberi hazai döntetlenig kell visszalapoznunk a naptárban. A csapat azóta sorozatban tizennégy bajnokit hozott le győztesen, minden sorozatot figyelembe véve pedig húsz mérkőzéses nyerő szériában van, beállítva ezzel saját vonatkozó rekordját.
A City tehát megalapozta a bajnoki cím visszaszerzését, hátradőlnie azonban még egy ilyen előny birtokában sem feltétlenül ajánlatos a játékosoknak. Nagyon jól tudja ezt a csapat menedzsere, Pep Guardiola is, aki egyfajta hadjáratként fogja fel a következő tíz napban lejátszandó négy bajnokit. A manchesteriek sorrendben előbb a Wolverhampton, majd a városi rivális United és a Southampton ellen játszanak az Etihadban, március 13-án pedig abszolút nekik álló kirándulást tesznek Londonban, ahol a Fulham vendégei lesznek.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
„Nem akarunk itt megállni, tudatában vagyunk annak, mennyire fontos lesz a következő tíz nap. Ha képesek leszünk véghez vinni, amit szeretnénk, az óriási lépés lenne a céljaink elérése felé.” -  vezette fel mintegy programként a követő másfél hét mérkőzéseit a City katalán menedzsere.

000_93W7B2.jpg

Fotó: Eurosport

A lehengerlő forma, amellett, hogy tekintélyt parancsoló, el is kápráztatja az ellenfeleket. A legutóbbi áldozat, a hétvégén legyőzött West Ham menedzsere, David Moyes egyenesen a világ legjobb csapatának nevezte a manchesteri polgárokat. Guardiola, amellett, hogy talán legbelül egyetért az állítással, rögtön igyekezett elhesegetni a „vádakat”, mondván, a minőséget leginkább a begyűjtött trófeák száma határozza meg, azokból pedig egyelőre egyet sem tett ki a vitrinbe a City.
„Európa és a világ jelenleg legjobb csapata a Bayern München, hiszen megnyertek minden sorozatot. Angliában a Liverpool a bajnoki címvédő, így itt pedig ők a legjobbak. Ahhoz, hogy jók legyünk, nyernünk kell, a címeket azonban nem februárban vagy márciusban osztogatják.”
A Manchester City jelenleg négy fronton is érdekelt, a hazai bajnokság mellett áll még az FA Kupában, a Ligakupában pedig április végén döntőt játszik a Tottenham ellen. A negyedik front pedig a Bajnokok Ligája, amelynek megnyerésére kimondva kimondatlanul pályázik a csapat több éve, az elődöntőnél tovább azonban eddig még nem sikerült jutni. A korábbi Liverpool legenda, a manapság televíziós szakértőként dolgozó Jamie Carragher szerint épp a nemzetközi siker, nevezeten egy Bajnokok Ligája győzelem lenne az, ami igazán legitimálná a City hazai eredményeit. A korábbi angol válogatott védő úgy véli, a hasonló győzelmi sorozatokat építő európai csapatok (Ajax, Bayern München, Barcelona) kivétel nélkül nyertek BL-t is, ennek hiányában a City rekordjai is „csak” statisztikai adatok.
„Ha a leghosszabb győzelmi sorozat az övék, nem kell bebizonyítaniuk, hogy valóban különleges csapatot alkotnak. Ugyanakkor az ilyen szériák, ha nem párosul melléjük egy kupa az év végén, csak száraz adatok maradnak. Ahhoz, hogy a nagy európai csapatok között tartsák számon a Manchester City-t, szükség van egy európai kupasorozat megnyerésére is.”

A Manchester City csapata a 2018-as bajnoki címet ünnepli

Fotó: Eurosport

A Bajnokok Ligájában a manchesteriek Budapesten nyertek 2-0-ra a pályaválasztó Borussia Münchengladbach ellen, a negyeddöntős szereplés így tulajdonképpen már biztosított. Amennyiben Guardiola tervei szerint sikerül a következő tíz nap hazai programja, akár az az eshetőség is előállhat, hogy a City elkezdhet tartalékolni a bajnokságban a BL meccsekre, ezzel is elősegítve a hőn áhított végső sikert. Kérdés persze, hogy milyen állapotban kapja vissza a csapatát Guardiola április elején, a március végi válogatott szünetről ugyanis ő maga korábban mint a tömeges fertőzések behurcolásának potenciális veszélyforrásáról beszélt.
Amennyiben a tíznapos hadjáratot sikerrel veszi a City, úgy a hátralévő nyolc fordulóban egy Leicester elleni idegenbeli, valamint egy Chelsea elleni hazai találkozó kivételével tulajdonképpen hátra is dőlhetnek a csapat tagjai, a szembejövő ellenfelek ugyanis kivétel nélkül a tabella második felében tanyáznak. Elkényelmesedésre azonban szemernyi oka sem lehet a csapatnak, hiszen épp az első ellenfél, a Wolverhampton volt az a csapat, amely az elmúlt szezonban oda-vissza megverte a Cityt. 
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23