Csaknem két éve lett a Manchester City futballistája a spanyol Rodri, aki mára nélkülözhetetlen tagja lett honfitársa, Pep Guardiola együttesének. A középpályás az

Onda Cero

rádiónak mesélt angliai életéről, edzőjéről, kedvenc csapattársairól, a tanulási folyamatról és a spanyol válogatottról.


Rodrigo Hernández Cascante, alias Rodri 2018-ban a Villarrealtól igazolt a nagy terveket szövögető Atlético Madridhoz, ahol végül némi meglepetésre csak egy szezont húzott le. 34 mérkőzésen három gólt szerzett a középpályás, majd a következő idényre el is vitte a manchesteri gigász. Persze nem jártak rosszul a madridiak, klubrekordot jelentő 70 millió fontot kaptak a játékosért. Náluk is boldogabb azonban ő maga, nyáron már harmadik évét kezdi Angliában, immár alapemberként a BL-aspiráns ManCityben – Rubén Díaz után ő játszotta a legtöbbet idén a kékeknél. Rendkívül intelligens labdarúgónak tartják a 24 évesen már nagy tapasztalattal rendelkező Rodrit, ezt a beszélgetésben is igazolta.

Rodri első válogatottbeli góljához gratulálnak a társak a németek elleni, európa-ligás kaszabolás alkalmával 2020. november 17-én. Ez volt a spanyolok harmadik gólja a 6˜–0-val végződő mérkőzésen |

Fotó: Eurosport

Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
„Nagyon elégedett vagyok itt, fontos lépés volt ez az életemben. Szenzációs szezont futunk, de ahogy a míster mondja, lépésről lépésre kell haladnunk. Nem volt gyakorlatilag felkészülésünk a nyáron, de megmutattuk Európában is, hogy a legjobbak közt vagyunk” – kezdte a madridi Onda Cero rádiónak adott interjúját Rodri.
„Könnyű megszokni az edzéseit, főleg egy olyan típusú játékosnak, mint amilyen én vagyok. Kiegyensúlyozottnak érzem magam, és napról napra tudok fejlődni. Guardiola maximalista, nagyon profi és dolgos, aki szereti megérteni ezt a sportot és megnyerni a taktikai csatákat. Csak elénk pakolja az asztalra a szerszámokat, hogy majd használjuk azokat a pályán. Remélem, sokáig velünk marad, jó vele a viszonyom. Kiváló a hangulat a csapaton belül, köszönhetően többek közt neki, benne van a viccekben is, és bármikor bemehetünk hozzá az irodába. Vele aztán bármilyen nyelven lehet beszélni. A segítői katalánok, rengeteg a spanyolajkú, az alapnyelv pedig az angol, szóval, amikor ő beszél, akkor gyorsan váltogat, igazi show. Ami számomra nehézséget okozott, hogy rájöjjek, a csapat milyen szerepet igényel meg tőlem pontosan, hol lehetek hasznos. Sztárokkal teli klubba érkeztem, és a Premier League-et is meg kellett szoknom, amely szerintem a legtöbbet követelő liga a világon.”

rodri3.jpg

Fotó: Eurosport

Edzőjével kapcsolatban elmondta még, hogy előző szakvezetője, Diego Simeone és Josep Guardiola közt rengeteg a hasonlóság: mindkettő fáradhatatlan, nagyon sokat dolgoznak, megszámlálhatatlan az eszmecsere, a videózás. A Premier League és a Primera División közti különbségeket firtató kérdésre azt felelte, Nagy-Britanniában szabálytalanságokat kiprovokálni, szimulálni nem nagyon lehet, az apró faultokat nem fújják le, engedik az egy az egy elleni csatákat.
„Amit korábban nem értettem, csak akkor, amikor ideérkeztem, az az, hogy itt sokkal nagyobb respektje van a PL megnyerésének, mint a Bajnokok Ligájának. 38 forduló van egy bajnoki kiírásban, sok a nagy csapat, minden meccs vérre megy, nagyon szép ez a bajnokság. Személy szerint azért szeretnék BL-t nyerni természetesen. Mi a különbség a hazai La Ligához képest? Az első, ami itt szembetűnő volt, hogy mindegyik csapat versenyképes. De tényleg, a tabella alján lévőket is olyan játékosok alkotják, akik egykor »nagy csapatban« játszottak. A »big sixnek« köszönhetően mindig más az esélyes és a bajnok, aztán nemrég a »kis« Leicester is meglepetést okozott.”
A játékosok közül, akik nagy hatással voltak pályafutására, többeket is megemlített: Bruno Soriano a Villarrealból és Sergio Busquets a válogatottból a saját posztján, míg Kevin De Bruyne, David Silva és Sergio Agüero a Cityben nőtt a többiek fölé Rodri szemében. „Megfigyeled őket, tanulsz tőlük, akár a beszélgetésekből is. Minél jobb egy csapat, a társak, annál jobban fejlődsz te is. Mint amikor a tartalékból felkerülsz a felnőttekhez. ”

rodri-aguero.jpg

Fotó: Eurosport

Manchesteri életről azt mondta, a helyiek nagyon tisztelettudóak. Példaként kiemelte, ha felismerik az utcán, legfeljebb üdvözlik, de meghagyják a privát szféráját. A közönség pedig hálás. „Az Egyesült Királysághoz képest keveset esik az eső, de azért a napi 20 perc az fix. Jobban zavar, hogy nem nagyon látom a napot.Alapszintű angol nyelvtudással érkeztem, de szerencsére jó nyelvérzékem van, így hamar felvettem a ritmust. Ez elengedhetetlen a mindennapi életben is.”
A nyáron a többek közt Budapesten rendezendő Európa-bajnokságra szintén jó esélye van Luis Enrique keretébe kerülni Rodrinak (a most kezdődő világbajnoki selejtezőkön is ott van a Selecciónban), aki szerint a mostani generáció nagyon tehetséges, és szilárd csapatot alkotnak egy olyan edzővel, „aki tudja, mit akar”. „Egyértelmű, hogy képesek vagyunk megnyerni az Eb-t, nem sétafikálni megyünk oda! Nagyon fiatal csapatunk van, 24 évesen szinte veterán vagyok, de ez egyáltalán nem hátrány a számunkra.”
Villámkérdések
Kinek a lövő-készségét tudnád szívesen a magadénak?Nem is tudom… Megmaradok a sajátomnál. Kinek a cseleit?Még jobb kérdés :) Mivel nem nagyon cselezek, és soha nem is fogok maradonai magasságokba emelkedni, hagyjuk is… Kivel ülnél le a csapatodból egy vacsorára?Elég bolondos mindenki, minden nap jól szórakozunk. Bernardo Silva nagy forma, Oleksandr Zinchenko minden nap meglep. Kun Agüeróval a múltkor leültünk sakkozni, játszottunk pár partit, és meglepően jól nyomja, meg is vert. Pedriről mit gondolsz?Nagyon éretten játszik korához képest, én ezt értékelem a legjobban egy játékosban. Gratulálok neki a válogatott meghívóhoz, és azt tanácsolom neki, türelem!
via Onda Cero
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23