Már tinédzserként úgy gondolta, egy napon jó edző lehet belőle, éppen ezért játékosként minden információt igyekezett magába szívni. Tudatosan figyelte csapattársait és edzőit, olyan apró részletek után kutatva, amelyeket az oldalvonal mellett később kamatoztathatott. A november óta vezetőedzőként dolgozó Wayne Rooney a 

Sky Sportsnak nyilatkozott

.


2019 nyarán, két évnyi légióskodás után, Wayne Rooney ismételten Anglia felé vette az irányt, és elfogadta a Derby Country ajánlatát. Új klubjánál nem csak játékosként számoltak vele, de az edzői stábba is bekerült, egyértelmű jelét mutatva annak, hogy foglalkoztatja a menedzseri szerepkör. Már tinédzserként úgy volt vele, hogy játékoskarrierjét követően szívesen kipróbálná magát edzőként is; a játék taktikai oldalát mindig vonzónak találta, emellett úgy érezte, képes lenne megfelelő színvonalon ellátni a feladatot.
"Talán 19-20 lehettem, amikor elkezdtem ezen gondolkozni. Mindig imádtam a játék taktikai részét. Úgy vélem, ezért is tudtam ennyi poszton pályára lépni. Elraktároztam az információkat, és ezek pozitív hatással voltak a teljesítményemre. Szívesen figyeltem, hogy a többiek milyen feladatokat kaptak. Úgy gondoltam, jó lennék edzőként, és mindig is szerettem volna kipróbálni. Már fiatalon sejtettem, hogy fel fogok tűnni a középpályán, ezért Paul Scholes játékát tanulmányoztam, megpróbáltam a lehető legtöbb információt begyűjteni."
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Rooney nem csak a társait követte figyelemmel, de az edzőitől is igyekezett ellesni ezt-azt. Ebben segítségére volt, hogy manchesteri éveiben olyan kiváló menedzserek alatt dolgozhatott, mint Sir Alex Ferguson, Louis van Gaal és José Mourinho. "Eléggé különböző stílusú edzőim voltak, mindig próbáltam megfigyelni, miben jók. Sir Alex közülük a leginkább nyilvánvaló választás, ő egyénenként menedzselte a játékosokat, próbálta mindenkinek fenntartani a lelkesedését, hogy készen álljanak a játékra. Ezt hihetetlenül jól csinálta."

Rooney játékos-edzőként kezdett, november óta csak az edzői feladatokra figyel.

Fotó: Eurosport

"Ott volt Van Gaal, aki inkább taktikai oldalról közelítette meg a focit, csodálatosan értett ahhoz, hogyan kerülje el a kapott gólt, viszont a másik irányba kevesebbet kaptunk tőle. José Mourinho valódi győztes volt, aki mindent megtett a siker érdekében. Eltérő edzők voltak, így mindegyiktől mást tanultam. Összességében viszont az a fontos, hogy önmagam legyek, az én csapatomat és az én játékosaimat irányítsam, méghozzá olyan formában, amit helyesnek érzek. Akár a csapat, akár az egyének szemszögéből nézzük."
Edzőként - különösen a Championshipben - Rooney hamar szembesülhetett azzal, hogy a játékosai nagy része nem rendelkezik hozzá hasonló képességekkel. "Megértem, hogy az általam irányított focisták nagy részének nem lesznek olyan kvalitásai, mint amilyenekkel én rendelkeztem. Ezért is tanulmányoztam ennyi ideig a játékot. Játékosok egy egész csoportját kell irányítanom, a lehető legtöbbet kihozni az erősségeikből és a képességeikből, lépésről lépésre fejlesztve őket egyénekként és csapatként is."
Rooney egyebek mellett a tapasztalatszerzés miatt költözött az Egyesült Államokba, mint ahogyan a Championshipet is vonzónak találta ilyen szempontból. Karrierje nagy részét topjátékosok társaságában töltötte, mostanra viszont úgy érzi, a feltörekvőben lévő játékosokat is kellően jól ismeri, így segíthet nekik a kiteljesedésben. Ez a hit hozzájárult ahhoz is, hogy meghozza a döntést, miszerint játékosként befejezi a karrierjét, és a Derby ajánlatát elfogadva főállású edzőként folytatja a továbbiakban.
"Úgy éreztem, minden erre mutatott, elvégre játékos-edzőként csatlakoztam a klubhoz. Ambiciózus vagyok, és éreztem, hogy ha megérkezik a megfelelő lehetőség, akkor befejezem a játékot, edzőként folytatom. Ez megfelelő lehetőségnek tűnt, úgy gondoltam, segíthetek a klubnak a továbblépésben. Miután megérkeztem a csapathoz, nagyszerűen teljesítettünk az idény második felében, épp csak lemaradtunk a rájátszásról. Nem számítottam arra, hogy ilyen gyorsan változhat a helyzet, de utána rosszul kezdtünk, így Philip Cocu távozott."

Rooney elsősorban a játékosok egyéni fejlesztésére fókuszál.

Fotó: Eurosport

"Mire megkaptam a lehetőséget, sikerült megismernem a klubot és a játékosokat. Úgy éreztem, készen állok rá, komoly esélyt láttam abban, hogy segítsek a klub felépítésében, elkezdjünk előbbre lépni. Arra kértek, egyedül vállaljam, és onnantól kezdve tudtam, eljött az idő, hogy minden energiámat és figyelmemet a csapatra irányítsam, így be kell fejeznem a játékot. Tudom, hogy energiában nem adtam a legtöbbet az elmúlt évben, úgy éreztem, a csapatnak több energiára és nagyobb intenzitásra van szüksége. Az én koromban ezzel már nem szolgálhattam."
"Még mindig hatással lehetnék a csapatra a pályán is, de ez a hatás a pálya széléről ma már talán nagyobb."
Rooney elsődlegesen Mourinhót tüntette ki a győztes jelzővel, de ha valami, ez mindenképpen elmondható a többi korábbi edzőjéről is. Ő sem adná lejjebb. "Ha egyszer befejezem ezt a munkát, szeretném, ha győztesként emlékeznének rám. Nyilván veszítünk el meccseket, nem lehet minden évben bajnoki címet szerezni, de győzni szeretnék, átadni a győztes mentalitást a játékosoknak, hogy kellő éhséggel és hittel játszanak egymásért, bízva a többiekben" - hangsúlyozta.
"A játékosok menedzselését tartom a legnagyobb erősségemnek, őszintén elmondom a véleményemet, jól teljesítettek-e vagy sem, miben kell fejlődniük, elégedett voltam-e az edzésmunkájukkal. Igyekszem ezt a frissességet és éhséget fenntartani bennük. Az öltözőből átkerültem az edzők irodájába. Az első megbeszélésen elmondtam, hogy aki ennél a klubnál akar játszani, annak keményen kell dolgoznia nekem; ha viszont nem így van, akkor távozhatnak. Talán ez váratlan volt tőlem, de ezt az üzenetet át kellett adnom, amikor menedzser lettem."
Az angol másodosztály kiesőzónájából mostanra elmozdult a Derby, Rooney ezzel együtt reális célokat tűzött ki idénre. A jövőre nézve azonban sokkal nagyobb ambíciókkal rendelkezik. "Nagy lépést tettünk előre, jobban teljesítünk. Jönnek az eredmények, lépkedünk előre a tabellán, és nagy változást látok a fejekben. A játékosok elhiszik, hogy ők egy jó csapatot alkotnak, és bárkit legyőzhetnek a Championshipben. Többféle módon tudunk meccseket nyerni. Ez elég nagy változás. Képesek vagyunk küzdve és jól focizva is bebiztosítani a győzelmeket."
"Rövid távon az a feladat, hogy a másodosztályban maradjunk. Most már látni némi fényt, de ez egy furcsa bajnokság, bármi megtörténhet. A jövőben viszont, amennyiben megfelelően igazolunk a stábommal, meglehet az esélye a feljutásnak. Ez a célom ennél a klubnál."
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23