Harry Kane átigazolása korábban már sokszor szóba került, most azonban a Tottenham visszaesése és a sérülések miatt egyre bizonytalanabb hosszútávú jövője is a távozás felé terelhetik a csatárt.  


A Tottenham éveken át volt az a klub, ahol mindig kérdéses volt, meg tudják-e tartani legjobb játékosaikat. Hosszas huzavona után még egy olyan sztár, mint Gareth Bale is továbbállt a Real Madridba, pedig akkoriban a csapat eredményei már felfelé íveltek. Mindez azonban Mauricio Pochettino irányítása alatt megváltozott. Az argentin edzővel a Spurs megérkezett az elitbe, az olyan kulcsjátékosok, mint Harry Kane eladásáról pedig hiába cikkeztek minden nyáron, távozásuk komolyan nem merült fel.
Hiába jutott viszont a csapat BL-döntőbe is, trófeát nyerni nem sikerült, Pochettinot pedig tavaly a romló eredmények miatt menesztette a klub. Érkezett José Mourinho, aki alatt a csapat nem tudott visszazárkózni a legjobbak közé, így évek után ismét felmerült a továbbra is a csapat legnagyobb értékének számító Kane távozása. Korábban egy interjúban az angol támadó sem zárta ki ennek lehetőségét:
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
„Nem tudok sem igent, sem nemet mondani. Szeretem a Spurst és mindig is szeretni fogom, de mondtam már korábban is: ha nem érzem, hogy a csapat a jó irányba halad, nem fogok csak azért is itt maradni.

kane-atigazolas.jpg

Fotó: Eurosport

Márpedig a dolgok jelenleg aligha mennek a jó irányba a Spursnél.  A csapat jelenleg csak 9. a tabellán, a hétvégén pedig úgy kapott ki a bajnoki cím nagy esélyesének számító Manchester Citytől 3-0-ra, hogy Kane egyetlen alkalommal sem ért labdába az ellenfél tizenhatosán belül.  A Skysports tévécsatorna szakértője, Jaime Redknapp így értékelte a csatár helyzetét a meccs után:
„Ez nem az (a játék), amivel a Kane szintű játékos szeretné, ha azonosítanák őt. Most bizonyára azon gondolkodik, a másik oldalon játszva mennyi gólt lőhetett volna, mennyi helyzetbe kerül, vagy mennyi labdát kap a tizenhatoson belül. Azt kell gondolnia, hogy labdákat szeretne, főszereplő lenni, nem csak szabadrúgásokat elvégezni. Nem lehet boldog a jelenlegi helyzettel.
Abban a szakértők többsége egyetért, hogy Kane-nek lenne oka a váltásra, de mindannyian más oldalról közelítik meg a helyzetet. Gerard Brand újságíró szerint például hiába mutatnak jól a Mourinho kinevezése óta sokoldalúbbá váló Kane számai, pusztán a gólszerzésre a csapat játékstílusából adódóan kevesebb lehetősége van.
„Összehasonlítva a Pochettino vezette csapattal, Kane gól/perc aránya 117-ről 137-re romlott,
minden helyzetbekerülési mutatója pedig a lövésektől kezdve az xG-n át 20%-al csökkent
. Viszont még mindig minden ötödik lövéséből gól lesz, ami szenzációs mutató.”
„Kétségtelenül sokoldalúbb játékos lett, aki másoknak is helyzeteket teremt, de összességében a Spurs Mourinho alatt kevesebb helyzetet dolgoz ki. A Pochettino alatt meccsenkénti 12 nagyjából 8-ra csökkent. A kérdés, mit szeretne Kane? Egy dominánsabb csapatban játszani, ami több helyzetet teremt neki?
Elérhetné mondjuk a 40 gólt a Cityben, vagy akár a Liverpoolban?
Az említett csapatok ráadásul mind halmozták a trófeákat az elmúlt években, ami a 13 éve kupa nélkül maradó Tottenhamnek egyelőre még Mourinho pragmatikusabb focijával sem sikerült. Brand rámutat, hogy Angliában nem ritka, hogy klasszis csatárok emiatt váltanak klubbot:
„28 éves lesz a nyáron, a múltból kiindulva ez az a kor, amikor játékosok már máshová szoktak igazolni trófeákat nyerni.
Robin van Persie
29 volt, amikor elhagyta az Arsenalt a Manchester United miatt. 
Teddy Sheringham
30,
Dimitar Berbatov
pedig 27 volt, amikor eligazoltak a Tottenhamből. Dwight Yorke már 26 évesen otthagyta a Villát. Mind trófeákat nyerni mentek. Ezek a legjobb évei. Ő egy könyörtelen játékos, lehet, hogy könyörtelen döntést kell majd hoznia.”

kane-atigazolas-van-persie.jpg

Fotó: Eurosport

.
Abban Pat Gilmour is egyetért, hogy a trófeáknak fontos szerepe lehet Kane döntésében, azonban mondjuk a nemsokára következő City elleni Ligakupa-döntő megnyerésénél többre lehet szükség a maradásához:
„A kérdés az, képesek lesznek-e nagyobb címekért küzdeni? A Spurs játékosai megtapasztalták ezt az érzést, amikor a Liverpool ellen BL-döntőt játszottak.
Pochettino elhitette a szurkolókkal, hogy trófeákért harcolnak, ezt átélve pedig többet szeretnének.
Ha ez nem történik meg, az hamar frusztrációhoz vezethet.”
A szakértő viszont azt is kiemeli, hogy Kane klubváltása a jelenlegi időszakban nem biztos, hogy reális:
„Sok kihívás akadna ezzel – például ott van Daniel Levy, a Spurs tulaja – a jelenlegi járványhelyzet pedig nem könnyű megengedni egy olyan játékos (árát), mint Kane. Ezt figyelembe véve elképzelhető, hogy egyelőre marad.
Roger Clarke korábban tisztán el tudta volna képzelni az ideális klubot Kane számára, jelenleg viszont szerinte világrekord összeget kéne fizetni az angol támadóért:
„Mindig azt mondtam, hogy
ha Sir Alex Ferguson még a Manchester United élén lenne, Kane már az ötödik szezonját töltené a csapatnál.
Tipikusan olyan igazolás, amit ő meglépett volna, megdöntve a brit átigazolási rekordot. Most viszont inkább világrekord összeg lenne. A Chelseanek megvan a pénze rá, de ez valószínűtlen. A MU-nál vajon azt gondolják, az ő 20-25 gólja a puzzle hiányzó darabja?”
A helyzet tehát nem ideális a klubváltáshoz, Kane-t ellenben sürgetheti az idő. A csatár az utóbbi években sokat bajlódott sérülésekkel, elképzelhető, hogy nem fog a harmincas évei közepéig a legmagasabb szinten teljesíteni. Márpedig akkor egy mielőbbi váltás lehet a legjobb esélye a nagy trófeák szerzésére:

„A sérülései is egy faktor lehetnek. Talán már nincs 6-7 éve a csúcson, talán ez egy szűkebb időszak. Nem lepne meg, ha az átigazolása továbbra is beszédtéma maradna a nyáron.”


Skysports.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23