A brazil klubok a kilátástalan pénzügyi helyzetük miatt egyre korábban kénytelenek megválni legígéretesebb tehetségeiktől. Sokszor nem épp előnyös feltételek mellett.

Hamarosan új taggal bővül a Manchester City brazil különítménye. Az angol klub Ederson, Fernandinho és Gabriel Jesus mellé a napokban megszerezte a Fluminense csatártehetségét, Kaykyt, ráadásul még csak bankot sem kellett robbantani érte: 9 millió fontot utalnak a játékjogáért.
A brazil támadó felnőtt szinten nagyon kevés tapasztalattal rendelkezik, így mindkét részről van némi rizikó ebben az átigazolásban, a brazil klubfociról viszont egyenesen aggasztó képet fest.
Champions League
Akárhogy küzd az UEFA, aligha győzheti le a kiszakadni vágyó klubokat
19/04/2021 18:36

Most már ugyanis tendencia, hogy egyre rövidebb ideig tudják megtartani topjátékosaikat.

„Berobbant, elbűvölt minket, lenyűgözött minket, majd elment. Kaykyt eladták a Manchester Citynek, mint két zsák szóját” – írta feltüzelt hangvételű cikkében Gabriel Ferreira Borges, a Tribune de Minas hasábjain. Kaykyra és a City másik kiszemeltjére, Metinhóra Borges szerint „különböző sors vár a City Football Group orosz rulettjén belül. A jövő most a Lommel és a Girona közötti játéklehetőséget jelenti.”
Kaykyt már jóval azt megelőzően kiszemelte a Manchester City, még mielőtt pályára lépett volna a Fluminense felnőtt csapatában - sőt, brazíliai beszámolók szerint már a megállapodást is megkötötték. Esetében tehát megvan az esélye annak, hogy Angliába történő megérkezését követően kipróbálja a City, és a beilleszkedésétől függ, hogy átkerül-e egy másik, CFG-birodalomhoz tartozó klubhoz.

Metinhóra, akinek csupán egyetlen felnőtt mérkőzés jutott Brazíliában, másfajta út várhat. Amint létrejön a megállapodás a ManCity és a Fluminense között, azzal a lendülettel kölcsönbe kerülhet, várhatóan a francia Troyes csapatához.

Vagyis a Fluminense kezdheti elölről az építkezést, azt követően, hogy mindkét tehetséget hosszú éveken fejlesztette. Metinhónak még otthont is biztosított a klub, hogy elköltözhessen a hírhedt Cinco Bocas uralta favelából, ahova a vallási üldöztetés elől menekülő szülei költöztek a Kongói Demokratikus köztársaságból. Habár az eurómilliók bőséges kompenzációt jelentenek a klubnak, Borges analógiája helytállónak tűnik – pláne a játékosok életkorát és tapasztalatát figyelembe véve.
Az ilyesfajta átigazolásokban egyfajta trendet is megfigyelhetünk, ráadásul a ManCitytől sem idegen, amely 2017-ben Brazíliából szerződtette az akkor 20 esztendős Gabriel Jesust. Ezen a téren azonban a Real Madrid jár az élen, Florentino Pérez két csiszolatlan gyémántért is hajlandó volt súlyos pénzeket fizetni: 2018-ban az azóta alapemberré érett Vinicius Júniort, rá egy évre a Santos tehetségét, Rodrygót szerződtette.
Van azért némi különbség ezen transzferek és a Kayki-Metinho átigazolások között: a fentebb említett négy játékosnak volt már tapasztalata a felnőttek között, nem csak a brazil Serie A-ból, de a Libertadores-kupából is, Jesus konkrétan alapembere volt a brazil bajnokságot megnyerő Palmeirasnak. Kaykinak ehhez mérten minimális tapasztalata van a felnőttek között, eddig zömmel az állami ligában kapott lehetőséget.
Habár a Novo Iguacu elleni mérkőzésen bemutatott bámulatos szólógóljára sokan felkapták a fejüket áprilisban, érdemes megjegyezni, hogy a Fluminense ellenfele nem részese a brazil liga futballpiramisának, a riói állami liga első osztályába is csak tavaly sikerült visszakapaszkodniuk. Még a viszonylag felkészült tehetségek esetében sincs garancia a sikerre: ez volt a helyzet a kolumbiai Atlético Nacional színeiben berobbanó Marlos Moreno esetében is.

Marlos Moreno (21), a kolumbiai válogatott színeiben, a 2016-os Copa America elődöntőjében.

Fotó: Eurosport

Moreno néhány nappal a 20. születésnapját megelőzően szerződött le a Cityhez, nem sokkal azt követően, hogy csapatával megnyerték a 2016-os Libertadores-kupát. A fiatal játékos azonban soha nem kapta meg a lehetőséget az angol csapatban: öt év alatt már a hatodik kölcsönszerződését tölti, jelenleg épp a belga másodosztályban szereplő Lommel színeiben. Mostanra kijelenthetjük, hogy az ígéretes csatár karrierje teljesen félresiklott.

„Csodálatos lenne, ha Guardiola vezetné az edzéseimet" – nyilatkozta 2016-ban. Ez a kívánsága most már aligha teljesülhet, a kontraktusa ráadásul az idény végén lejár.

A Premier League elitje és a brazil klubok között akkora a gazdasági szakadék, hogy az ilyesfajta üzletek ritkán csődölnek be, különösen abban az esetben, ha a be nem futó játékosokat is szét lehet szórni Európában. Angliából jelenleg több mint 10 csapat dolgozik fiatal dél-amerikai tehetségek felkutatásán, a robbanásszerű növekedést a nyilvánvaló gazdasági előnyök mellett a Brexit utáni megváltozott munkakörnyezet is elősegítette.
Mivel a Libertadores-kupa a munkavállalási engedély megítélésénél használt pontszámítási rendszerben nagyobb hangsúlyt kap, a dél-amerikai játékosok számára könnyebb út vezethet a Premier League-be vagy akár a League One-ba. Ezt a változtatást használta ki a Brighton, amikor megszerezte a fél Európa által megfigyelt ecuadori tehetséget, Moises Caicedót az Independiente del Vallétól.
„Az angol klubok külön részleget tartottak fenn kolumbiai tehetségek megfigyelésére, akik aztán Belgiumba vagy Hollandiába mentek először” – mondta Simon Edwards, aki klubokat és ügynököket próbál eligazítani a dél-amerikai futball útvesztőiben. „Hagyományosan megfigyelték őket, majd néhány millióért klubot váltottak, abban a tudatban, hogy ha minden jól megy, akkor néhány ével belül hozzácsaphatnak egy nullát az átigazolási díjhoz, mire megkapják az engedélyt.”

A 2020-as Libertadores-kupa döntője a Palmeiras és a Santos között, 2021 január 30-án a Maracana stadionban.

Fotó: Getty Images

Most viszont sokkal egyszerűbb egy kolumbiai játékosnak az angol harmadosztályba szerződnie Hollandia helyett, mert megváltoztak a munkavállalási szabályok. Azt gondolom, hogy az argentin és brazil tehetségeket leszámítva a Championship lehet számukra a legérdekesebb állomás.

További faktor lehet az angol klubok szemében, hogy a dél-amerikai piac valóságos paradicsom a tőkével rendelkező vevők számára. A koronavírus-járvány az óceán túloldalán is éreztette a hatását, tovább gyorsítva ezzel az ottani klubok lemaradását; márpedig a hiány pótlásának az a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha a játékosokat váltják készpénzre. Nemrég a Santos kénytelen volt 6 millió dollárért eladni a Toronto FC-nek a venezuelai irányítót, Yeferson Soteldót.
A 23 éves középpályásért kapott összegből csak 1 millió dollár kerül a klub számlájára, a pénz nagy részét a chilei Huachipato kapja, hogy rendezzék az adósságukat. Összességében viszont ennél lényegesen nagyobb összeggel tartozik a hitelezőknek a Santos: nagyságrendileg 103 millió dollárról van szó. Még súlyosabb a Fluminense helyzete, amely 118 millióval tartozik, ezzel a brazil Serie A harmadik legeladósodottabb klubja.
Annak ellenére, hogy az elmúlt hat szezonban 10 játékost értékesített külföldre, köztük az Evertonban futballozó Richarlisont, az ex-romás Gersont, méghozzá több mint 50 millió dollár értékben, továbbra is eladásokkal tudják biztosítani a fennmaradásukat. A következő nagy sztár Arthur lehet, aki Kayky mellett tagja volt az U17-es bajnoki címet szerző csapatnak, márciusban pedig a klub történetének legfiatalabb debütánsa lett 16 évesen és 8 naposan.
Amennyiben Arthur a várakozásoknak megfelelően fejlődik, nem kell sokat várni, hogy az európai elit bejelentkezzen érte, élen a Cityvel és más Premier League-klubokkal. Hagyományosan az angolok tartózkodtak a dél-amerikai játékosoktól, és inkább csak azt követően szerződtették őket, ha már letették a névjegyüket Európában, ez a trend azonban már most fordulni látszik, és ez vélhetően a folytatásban is így marad.
Az elszegényedőben lévő brazil és más dél-amerikai klubok számára pedig nem maradt más lehetőség, mint tovább termelni a tehetségeket. Még akkor is, ha a munkájuknak az elsődleges haszonélvezői igen jó eséllyel a szupertehetségekre leselkedő angol klubok lesznek.
Forrás: Goal
Premier League
Megvolt a főpróba, jöhet a finálé
TEGNAP 18:43
Premier League
Megvan mikor pótolják a vasárnapi tüntetés miatt elmaradt MU-Liverpool rangadót
05/05/2021 18:37