Egy hónappal ezelőtt két pont választotta el a Chelsea-t a Premier League első helyétől, a csapat pedig magabiztosan vette az akadályokat. Azóta viszont váratlanul gödörbe kerültek a londoniak, hét mérkőzésből csak egyet tudtak megnyerni, és szép lassan az angol liga középmezőnyében találták magukat. Vajon túlélheti Frank Lampard a negatív sorozatot a Chelsea kispadján?


Frank Lampard kinevezésének szimbolikus jelentősége volt, hiszen a klub Eden Hazard távozását követően és az igazolásoktól való eltiltás miatt átmeneti időszakban volt. Első évében különösebb nyomás nélkül dolgozhatott, hiszen a rutintalan edzőtől és a rendelkezésére álló fiatal kerettől senki sem várt győzelmeket - ez valószínűlg először fordult elő az Abramovich-érában. A fő célkitűzést, vagyis a BL-indulást jelentő top 4-et végül sikerült elcsípni a Premier League-ben, amivel a körülményeket figyelembe véve mindenki elégedett lehetett.
Lampard első élvonalbeli szezonját tehát a nyilvánvaló hiányosságok ellenére pozitívan lehetett értékelni, ám azt lehetett sejteni, hogy az igazi teszt csak most jön.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42

A mindent megváltoztató 200 millió


A kényszerű transzferböjtöt követően ugyanis éhes cápaként rajzott ki a tehetségekért a Chelsea, és alaposan átalakította a keretet, némileg zárójelbe téve a Lampard első idényében meghirdetett fiatalítási hullámot. Elsősorban a támadósor megerősítése volt a cél: Németországból a Lipcsénél elit számokat produkáló Timo Werner és a korszakos tehetségnek kikiáltott Kai Havertz, Hollandiából pedig az Ajaxnál klasszis irányítóvá érő Hakim Ziyech érkezett. A transzferablak vége felé azért a védelmen is sikerült erősíteni.
Összességében a Chelsea 247 millió eurót költött játékosokra, amivel a Premier League legagresszívebben költekező csapata lett ezen a nyáron, és szinte egyetlen szempillantás alatt megváltoztak az elvárások is. Olyasfajta erőfitogtatás volt ez a Chelsea részéről, amellyel a klub azt jelezte, nem akar lemaradni a Liverpool-Manchester City kettős mögött, és rövid belül visszaszerezné a Premier League-elsőséget. Ez mindenkire nagyobb terhet rakott, élen az edzővel, aki játékosként közelről megtapasztalhatta, hogy Abramovich nem épp a türelemről híres.
Beindult a marokkói zseni: bajnokesélyest csinálhat a Chelsea-ből a csapat leginkább alulértékelt igazolása | Eurosport
A Chelsea számos nagynevű nyári igazolása és korai sérülése miatt Hakim Ziyech megszerzése sokáig radar alatt maradt. A marokkói játékos azonban az utóbbi meccseken pályára lépve megmutatta, hogy képességeivel olyan extrát nyújthat csapatának, amit a londoniak Hazard és Fabregas távozása óta hiányolnak.
Már a szezon elején kérdéses volt, hogy vajon az edzőként még mindig rutintalan, csupán harmadik idényét megkezdő Lampard alkalmas-e erre a feladatra. Az már a Derbynél eltöltött évében kiderült, hogy - ellentétben azokkal az edzőkkel, akiknél egy egész idényen keresztül jobbnak kell lennie - még nincs a fejében egy kész koncepció. Leginkább az oly sokszor emlegetett egyensúly hiányzott és hiányzik mind a mai napig a csapataiból: vagy a támadójáték megy a védőmunka rovására, vagy fordítva.
Az előző idényt 54 bekapott góllal zárta a Chelsea, ami kirívóan magas szám volt az élmezőnyben. Csak összehasonlításképp: a bajnok Liverpool 33, a Manchester City 35, a Manchester United 36 gólt engedett, de még a BL-indulásról hajszálnyival lemaradó Leicester is csak 41-et. Ráadásul a Liverpool-ManCity kettős az ellenfél kapuja előtt ugyanúgy kiemelkedően teljesített: Jürgen Klopp csapata 85 találatnál állt meg, Pep Guardiola pedig elkönyvelhetett egy újabb 100+ gólos idényt - a City edzőjeként a másodikat.

17 meccses veretlen sorozat


A koronavírus-járvány nem kifejezetten kedvezett azoknak a csapatoknak, amik az újjáépítésben, generációváltásban gondolkoztak, mivel az előszezonnak csúfolt néhány hét legfeljebb csak az alap variációk begyakorlására volt elegendő. Elsősorban a védekezésen érződött az időhiány, még az előző idényben jól teljesítő csapatok is belenéztek egy-egy nagyobb pofonba: a Liverpool az Aston Villától kapott hetet, a Manchester Citynek a Leicester gurított egy ötöst, a Manchester United pedig a Tottenham ellen szaladt bele a késbe. Hatszor.
A legtöbb csapatnak nem is csak a kevés felkészülés, de az erőltetett menetrend okozta a nagyobb problémát, ugyanis kénytelenek voltak részben feladni a védekezésük alapját képező letámadást. Ez a koncepció csak akkor működik jól, ha minden egyes játékos kiveszi a részét a munkából és az összehangolt csapatjátékkal, kellően nagy intenzitással meg tudják akasztani az ellenfelek labdakihozatalait. Nem kell különösebben érteni az emberi testhez, hogy belássuk: heti két mérkőzéssel számolva ezt a terhelést még a legelszántabb játékosok sem bírnák ki.
A kapuscsere óta rá sem lehet ismerni a Chelsea védelmére | Eurosport
Látványos fejlődésen ment keresztül a Chelsea védelme azóta, hogy Frank Lampard kitette a kezdőből a 2018-ban rekordösszegért igazolt Kepa Arrizabalagát. A nyár folyamán 22 millió fontért szerződtetett Edouard Mendy az első hat mérkőzéséből öt alkalommal nem kapott gólt, és az összetettebb statisztikák is arra utalnak, extra védésekkel segíti a csapatot.
Ami a Chelsea-t illeti, Lampardnak inkább az okozhatott fejtörést, hogy sok új játékost kellett beépítenie, és csak részben építhetett az előző idényben megkezdett munkára. Hátul viszonylag egyértelmű döntéseket kellett meghoznia: a sokat bizonytalankodó Kepa Arrizabalaga helyére szerződtetett Edouard Mendy villámgyorsan bevált, Thiago Silva hamar a védelem vezére lett, Ben Chilwell pedig a leicesteres éveiben viszonylag komoly PL-rutint szedett össze. Az új igazolások olyannyira működtek, hogy úgy tűnt, hátul kellően stabil lett a Chelsea.
Szeptember 29. és december 12. között volt egy 17 meccses veretlenségi sorozata Lampard csapatának, Mendy bevetésével pedig folyamatosan hozta a kapott gól nélküli mérkőzéseket is. A szenegáli kapus az első 12 mérkőzésén csak három gólt engedett, ami óriási kontraszt volt Kepa után, aki három PL-meccsen hatszor volt kénytelen a kapuból előkotorni a labdát. Mindez természetesen nem csak a kapus érdeme, Lampard 4-3-3-as rendszere kiegyensúlyozottabbnak tűnt a korábbiaknál, ezáltal összességében a védelem teljesítménye is javult.

Hét meccs, egy győzelem


A 11. fordulót követően a Chelsea harmadik helyen állt a bajnokságban, két ponttal lemaradva az akkori éllovas Tottenham mögött. Lampard ugyan többször visszautasította a bajnokesélyességről szóló kérdéseket, az idény első felében mutatott teljesítmény és a fejlődési ív alapján nem lehetett kizárni, hogy a Chelsea hatékonyan halászhat a zavarosban. Elvégre ez az idény tényleg kiszámíthatatlan a Premier League-ben, elég néhány rosszul sikerült forduló, és máris a középmezőnyben találhatják magukat a csapatok.
Mint ahogyan az a Chelsea-vel is megtörtént a decemberi hajtás alatt.
Lampard csapata az előző hat bajnokiból már csak egyet nyert meg (West Ham), egyszer ikszelt (Aston Villa), négy alkalommal pedig vesztesen hagyta el a pályát. Ebben az időszakban egyik oldalon sem működött a Chelsea játéka: hat mérkőzésen csupán hétszer volt eredményes, ellenben 10 gólt kapott - ebből hármat az Arsenaltól a Boxing Dayen. Jelenleg már csak 9. helyen áll a bajnokságban a Chelsea, ugyanannyi ponttal, mint a két meccsel kevesebbet játszó Aston Villa, a West Ham, és csak hárommal előzi az Arsenal-Leeds kettőst.
"Számítottam a nehézségekre, tudom, hogy nem lesz egykönnyen bajnokesélyes egy csapat. Egy hónappal ezelőtt még arról faggattak, hogy meghosszabbítom-e a szerződésemet, de most elveszítettünk négy mérkőzést. A nyomás rajtunk van, de ezt már akkor is tudtam, amikor elvállaltam a munkát. Mennünk kell tovább" - jelentette ki Lampard. Ez az időszak nagyban megváltoztatta a narratívát az edző körül, újabban már arról cikkeznek a lapok, mennyi ideje maradhat az angolnak a Chelsea kispadján, elvégre Abramovich alatt nem sokan éltek túl ilyen sorozatokat.
Lampardnál jobb és sikeresebb edzőket is küldtek már el a Chelsea-től - a klub történetének legeredményesebb edzőjétől, José Mourinhótól kétszer váltak meg idény közben - sok időre és türelemre tehát nem számíthat. Főként, hogy a nyers számok ellene szólnak: az Abramovich-érában egészen konkrétan ő rendelkezik a legrosszabb pontátlaggal. Az orosz üzletember múltjából kiindulva gyors formajavulásnak kell bekövetkeznie, hogy Lampard megtarthassa az állását, munkáját ráadásul nem csak a pontokban kifejezhető eredmények minősítik.

Ami az eredménynél is aggasztóbb


Legalább ennyire meghatározó a jövője szempontjából a frissen igazolt játékosok teljesítménye és a rendelkezésére álló támadópotenciál kiaknázása. Innen nézve talán még rosszabbul is áll az angol klublegenda szénája, mert a nyári erősítések egyelőre nem hozták a tőlük várt előrelépést. A lassú kezdés ellenére úgy tűnt, legalább Timo Werner megtalálta a leipziges formáját, volt egy bő hónap, amikor hét mérkőzésen hét gólt és két gólpasszt jegyzett. Jelenleg viszont épp egy 12 meccses góltalansági sorozatból próbál kilábalni.
A Chelsea kritizált, 70 milliós középpályásának tehetsége megkérdőjelezhetetlen a londoniak korábbi 10-ese szerint | Eurosport
Kai Havertz tehetsége megkérdőjelezhetetlen Joe Cole, a Chelsea ex-középpályása szerint, a 70 millió fontért szerződtetett németet a londoni időszaka kezdetén sok igazságtalan kritika érte. Havertz Kepa Arrizabalaga mögött a Chelsea történetének második legdrágább igazolása lett, amikor szeptember elején ötéves szerződést kötött a Bayer Leverkusentől érkezve.
Nincs sokkal jobb helyzetben Havertz sem, akit a Leverkusenben joggal tartottak generációs tehetségnek. A fiatal támadó egy szeptemberi Ligakupa-mérkőzésen mesterhármast szerzett a másodosztályú Barnsley ellen, de ezt leszámítva csak elvétve véteti észre magát gólokkal, gólpasszokkal. A probléma alapvetően mindkét német esetében az, hogy a mostani rendszerben nem igazán találja a helyét: Werner az előző idényben visszavont támadóként villogott, Havertz pedig a leverkuseni éveiben mindig a kapuhoz közel játszott.
Ehhez képest Wernert a szélen, Havertzet pedig többnyire nyolcasként szerepelteti Lampard, amiben nem igazán jönnek ki az erényeik.
Hakim Ziyech hamar kulcsemberré nőtte ki magát, olyannyira, hogy a hiányát látványosan megszenvedte a Chelsea kreativitása az utóbbi hetekben. A The Athletic szerint a klub vezetőségének fontos szempont, hogy a nyári befektetések jól teljesítsenek, és ha esetleg úgy ítélik meg, hogy a fejlődésük egy rutinosabb vagy legalábbis más szemléletű edzőnél jobban garantált, habozás nélkül döntenek Lampard menesztéséről. Annál is inkább, mivel a lap szerint a bizalmi körén kívül eső játékosok elégedetlenek a helyzetükkel és az edzőjükkel.
Lampardnak tehát a következő hetekben célszerű lesz a háta mögé pillantania, mert ha a Chelsea edzőjével kapcsolatban megjelennek a menesztésről szóló hírek, általában csak az időzítés kérdéses. Az a tény, hogy egy meglehetősen különös szezonban vagyunk a járvány miatt, és hogy a Bajnokok Ligájában magabiztosan jutott tovább a csapat, adhat némi időt a trénernek, sőt, még Mauricio Pochettino párizsi kinevezése is kapóra jöhet neki, hiszen egy potenciális utódjelöltet kihúzhat a Chelsea a listáról. Jelöltek mondjuk még így is bőven akadnak.
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23