Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Balhés vezérek: el van átkozva a csapatkapitányi karszalag a londoni sztárcsapatnál

Eurosport
Eurosport

Publikálva 19/03/2021 - 09:47 GMT+1

Aubameyang koránt sem az első balhés kapitány a csapatnál, de egyelőre nem jut elődei sorsára.

Fotó: Eurosport

Aubameyang koránt sem az első Arsenal kapitány, aki a szalag birtokában kerül konfliktusba az edzővel vagy a vezetéssel, de a gaboni támadó sorsa még nincs úgy megpecsételve, mint elődeié.

A csapatkapitányi pozíció a labdarúgás világában hagyományosan a klubjuknál vezérszerepet betöltő játékosoké. Olyan focistáké, akik sokat tettek a csapatért, viselkedésükkel pedig kiérdemelték pozíciójukat, a keret pedig nehéz helyzetekben egy emberként tud mögéjük állni. Ez lenne a normális eset, az Arsenal csapatánál azonban mintha a folyamat gyökeres ellentéte zajlana: bárkire is kerül a szalag, előbb-utóbb egy balhé főszereplője lesz.
A hétvégi, Tottenham ellen megnyert városi rangadón a csapat gaboni kapitánya, Pierre-Emerick Aubameyang nagy meglepetésre csak a kispadon kezdett, a mérkőzés előtti interjúból pedig kiderült, hogy Mikel Arteta vezetőedző fegyelmezési indokból nem küldte pályára a támadót. A pontos okokat ekkor még nem lehetett tudni, sok Arsenal szurkolónak azonban egyből beugorhatott, hogy ez bizony korántsem az első eset a csapatnál, ha a kapitányok konfliktusairól van szó.
Az elmúlt bő egy évtizedben az Ágyúsok tele voltak ilyen balhékkal. 2008-ban William Gallas azután vesztette el a szalagot, hogy nyilvánosan kritizálta a csapattársait. Őt Cesc Fabregas követte, aki kapitányság ide vagy oda, rövidesen sírva könyörgött a vezetőségnek, hogy engedjék el Barcelonába. Nem sokkal később hasonlóan megosztó módon távozott a rivális Manchester Unitedhez a tőle a kapitányságot megöröklő Robin van Persie is.
picture

arsenal-cs-aubameyang.jpg

Fotó: Eurosport

Pár nyugodtabb évet követően – ebben az időben viselte a szalagot a jelenlegi menedzser Arteta is – aztán az utóbbi szezonokban megint úgy tűnt, a csapatnál átok ül a kapitányi szerepen. Laurent Koscielny még a spanyol edző elődjével, Unai Emeryvel összeveszve vesztette el a pozíciót, miután nem utazott el egy felkészülési tornára, az őt követő Granit Xhaka pedig azért lett leváltva, mert káromkodva sértegette az őt szidalmazó szurkolókat.
Így került a szalag a csapatban meghatározó szerepet betöltő Aubameyanghoz, aki az elmúlt bő fél évben néha visszaeső teljesítménye mellett is jól látta el a feladatot. Hétvégén azonban nála is borult a bili: mint kiderült, a meccs előtt többedik alkalommal késett el a taktikai megbeszélésről, így Artetánál betelt pohár, a találkozó fontosságával nem törődve padra rakta a kapitányt.
„Úgy döntöttem, ahogy helyesnek véltem. Minden meccs előtt van egy menetrendünk, amit tisztelnünk kel, ennyi az egész. Úgy volt, hogy kezdeni fog, de volt egy fegyelmi problémánk és meghúztunk egy vonalat…” – nyilatkozta a menedzser a meccs után.
A spanyol edző híres a szilárd szabályairól és nem először kerül konfliktusba játékosaival azok megszegése miatt. Korábban Matteo Guendouzi, Dani Ceballos és Ainsley Maitland-Niles is kegyvesztett lett egy-egy fegyelmi vétség miatt. Egy interjúban maga is hangsúlyozta, a fegyelem milyen fontos alapelv számára:
Ez az alap számomra, hogy létrehozzunk valami közép- és hosszútávon is fenntarthatót. Fegyelem nélkül nem hiszem, hogy ez sikerülhet. Ezért beszélek róla folyamatosan és cselekszek eszerint.”
picture

arsenal-csk-arteta.jpg

Fotó: Eurosport

Más kérdés, a játékosok hogyan reagálják le az ilyen helyzeteket. Aubameyang az eset óta nem nyilatkozott, de állítólag feldúlták a történtek, a meccs utáni közös átmozgatás helyett állítólag rögtön elhagyta a stadiont.
Lehet azonban ő a csapat legnagyobb és legjobban kereső sztárja, sokra nem megy azzal, ha megsértődik. Paul Merson, a Skysports egykor az Ágyusoknál is futballozó szakértője szerint Arteta az ilyen lépésekkel megmutatja, ki az úr a háznál és kivívja a játékosok tiszteletét:
„Nem tudok elég elismerően szólni arról, amit csinált. El tudjuk képzelni, milyen lehetett bejelenteni a döntést? Az egész öltöző felbolydulhatott. Ránézett a fiatal játékosokra, akik a klub jövőjét jelentik és egyértelmű üzenetet küldött, hogy amit Aubameyang csinált, az helytelen volt. Szerintem ez zseniális kezelése a helyzetnek, ezek a srácok csak ettől az esettől jobb játékosok lesznek. Remélhetőleg megértik, hogy nem csak a pályán, de azon kívül is helyesen kell cselekedniük.”
A gaboni támadó balhéja persze egyelőre nem jelenti, hogy ugyanúgy járna, mint az Ágyúsok korábbi kapitányai. Arteta a meccs után maga nevezte lezártnak az esetet, a sűrű menetrend miatt pedig rövidesen vélhetően úgyis pályára küldi a csatárt. Ha Aubameyang ésszerűen viselkedik, aligha jut arra a sorsa, mint elődei. Persze ahogy azt az elmúlt években láttuk, az Arsenal kapitányai nem mindig hozzák a legjobb döntéseket.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés