Az elmúlt hetekben sorra érik támadások egy-egy rosszul sikerült mérkőzés után a különböző online platformokon a Premier League focistáit. A teljesség igénye nélkül; rasszista inzultus érte Marcus Rashfordot, Anthony Martialt, Eddie Nkhetiaht sőt az Aston Villa utánpótlás csapatában játszó Tyreik Wrightot is. Az Arsenal egyik legvitatottabb játékosa Granit Xhaka, így epésen mondhatnénk, hogy ő nem is maradhatott ki a sorból. Most kiállt a nyilvánosság elé és kendőzetlenül mondta el véleményét a magukat Arsenal drukkerként leíró emberekről. 


Granit Xhaka rengeteg rasszista üzenetet kapott olyanoktól, akik saját bevallásuk szerint bérletesek az Arsenal stadionjába. Az albán származású svájci középpályás szerint az ilyen abúzusok az egész sportágat rombolják: 
"Szerintem ha megmutatnám másoknak milyen üzeneteket kapok, nem engednék, hogy használjam a közösségi médiát. Mindig hangsúlyozom, hogy én lépek pályára, ha valakinek baja van velem, akkor ne a családomat bántsa. Ez csak rólam szól, nem a feleségemről és nem a gyermekemről. Ha valaki kritizálni akar, mint játékost, állok elébe. Szerencsére a klubtól sok támogatást kapok, mindig jeleztem feléjük, ha problémám volt. Nem kell csöndben maradnunk és elviselni mindent. Az egész Arsenal sokat segített nekem és a családomnak is, ez a legfontosabb, hogy a nehéz időkben is támogassanak.
Csak akkor jönnek elő, ha veszítünk, amikor nyerünk minden rendben van. Ha kikapunk, akkor mindenki hirtelen utálni kezd. Képtelen vagyok felfogni, hogy lehet ilyeneket leírni. Szeretném, hogy egyszer szemtől-szembe leülhessek velük és megkérdezzem, hogy tudnak ilyeneket írni. Ezt nem lehet elfogadni, szerintem megöli a focit, ha a játékosok családját is fenyegetik. Nem tekintek rájuk Arsenal drukkerként. Ha szurkolsz egy csapatnak, akkor jóban, rosszban mellettük állsz. Természetesen semmi gondom nincs azzal, ha valaki kritizál, a futballról midnenki azt mond, amit akar, de nincs semmi közük a családomhoz. Ha valaki így beszél egy emberről, az semmilyen tiszteletet nem érdemel meg."
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
„Tedd azt, mint Enke!" - Hadat üzent a Premier League a közösségi oldalas zaklatásoknak | Eurosport
A rasszizmus, szexizmus és kirekesztés elleni harc jegyében az angol labdarúgóvilág kiemelt célként tűzte ki, hogy megálljt parancsol az interneten a labdarúgókat, játékosokat, játékvezetőket ért zaklatásoknak. Éppen ideje volt érdemben lépni az ügyben, a cikkünkben olvasható „kívánságok" ugyanis bárminek nevezhetőek, csak nem jó ízlésre valló emberek kirohanásainak. És akkor még finoman fogalmaztunk.
Az Arsenal kiemelte, hogy a közösségi média cégeknek kiemelt szerepük kell, hogy legyen a harcban az online zaklatások ellen: 
"Klubként kiemelt fontosságú számunkra, hogy felvegyük a harcot az online zaklatások ellen. Ha valakit azonosítunk, aki szezonbérletes, azt azonnal kitiltjuk a stadionból. Minden esetben értesítjük a hatóságokat és együttműködünk a nyomozás során. Nem toleráljuk, hogy a gyűlölködés része legyen a játéknak. Nem becsülhetjül alá az online abúzusok hatását a játékosokra, együtt kell dolgoznunk, hogy ki tudjuk írtani az összes formáját a gyűlölködésnek. A játékosainknak minden támogatást megadunk legyen az sportpszichológus, vagy jogi segítség. A továbbiakban is kiállunk a sokszínűség mellett és minden megjelenésünket arra fogjuk használni, hogy a diszkriminációt csökkentsük és felvilágosítsuk az embereket."
Angliában 1997-ben megalapították a "Kick it out" nevű szervezetet, amelynek legfontosabb szerepe, hogy a futballban előforduló mindennemű kirekesztő viselkedés ellen fellépjen. Anemrég kinevezett elnök, Tony Burnett szerint az online zaklatások elleni harc akkora fontosságú, mint a 70-es, 80-as években a huliganizmus ellen fellépés volt:
"Xhaka nem az első játékos, akit a saját szurkolói támadnak. Muszáj feltennünk a kérdést, hogy a mindennapokban egyébként teljesen átlagos embrek, hogyan képesek így viselkedni a pályák mellett. Úgy tűnik, hogy a foci egy olyan légkört teremt, amiben egyesek úgy érzik, hogy rendben van a bántalmazó viselkedés. A toxikus maszkulinitás problémákat okoz, középosztálybeli, tanult férfiak úgy viselkednek, ami eszükbe sem jutna sehol máshol. Korábban sikerült kiűzni a fizikai erőszakot a nézőterekről, most itt az ideje a verbális erőszakot is kiírtani. 
Xhaka esete remek példa arra, hogy ami korábban a nézőtereken ment, most online formában folytatódik.
 Egyedül nem tudjuk megoldani a problémákat, szükségünk van a klubtulajdonosok és a hatóságok segítségére is. Együtt kell kiállnunk és azt mondani, hogy ez így nincs rendben, nyomást kell gyakorolnunk a nagy cégekre is, hogy lépjenek fel az elkövetők ellen."
A probléma természetesen nem csak Angliát érinti, a Bundesliga egy erős videót jelentetett meg, ahol a játékosok számára küldött konkrét üzeneteket jelenítettek meg. A leggyakrabban rasszista szidalmak fordultak elő, de az, hogy pályafutásuk végét jelentő sérüléseket kívántak sem volt ritka.
skysports.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23