Bruno Fernandes nem sokat pihent azóta, hogy a Manchester United futballistája lett, a bizalmat pedig ipari mennyiségű góllal és gólpasszal hálálta meg. Elnézve a következő hetek programját, a portugál középpályásra ismét kemény sorozat vár, enyhülést talán a válogatott szünet hozhat. Amely szó szerint szünet lehet, amennyiben maradnak a jelenleg érvényes szabályok.


A legtöbb klub még békeidőkben is rossz szemmel nézi, amikor kénytelen elengedni a válogatottbeli kötelességeknek eleget tevő klasszisait. Erre az amúgy is meglévő érdekellentétre tűzre locsolt olajként érkezett meg a járványhelyzet, mivel van olyan ország, ahol az utazást követően karanténkötelezettséget írnak elő a hatóságok. Angliában ez 10 nap lenne, ami azt jelentené, hogy a válogatotthoz elengedett játékosokra néhány bajnoki, adott esetben nemzetközi mérkőzés idején sem számíthatnának a klubok.
Ezzel a dilemmával küzd jelenleg a Manchester United a legjobb formában lévő játékosa, Bruno Fernandes kapcsán. A portugál középpályás gyakorlatilag mindig ott van a pályán, amikor épp bevethető, Solskjaer még a Real Sociedad elleni Európa-liga-párharc visszavágóján is kezdőként küldte pályára, pedig előtte a manchesteriek 4-0-ra nyertek idegenben. Bár Fernandes kétségtelenül kiválóan teljesít, jogos aggodalom vele kapcsolatban, mennyi ideig bírja ezt a terhelést, főleg egy olyan szezonban, amelyben szinte egyetlen szusszanásnyi szünet sincs.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42

Bruno Fernandes játékán érződik a fáradtság.

Fotó: Eurosport

40 Premier League mérkőzésen épp 40 találatban működött közre - 23 gól és 17 gólpassz formájában -, vagyis a Manchester United formajavulása jelentős részben köthető az ő leigazolásához. Ebből a szempontból érthető, hogy Solskjaer ragaszkodik hozzá, és amikor csak lehetősége kínálkozik rá, a pályán tartja. Újabban azonban többször is kiütközött a fáradtság Fernandesen, a labdaeladások száma például riasztó mértékben megnőtt - ami persze az ő rendkívül direkt játékában egyébként is benne van.
Szerdán a Crystal Palace ellen a manchesteriek 63%-ban birtokolták a labdát, de ezt a mezőnyfölényt nem tudták helyzetekre váltani, és csak egyszer találták el a kaput. Fernandes 10 alkalommal veszített labdát, aminél csak Luke Shaw (22) produkált rosszabb statisztikát, az MU támadásépítése pedig lassú és akadozó volt. A várt kreatív szikra elsősorban a portugál játékában található meg, akit ezeken a meccseken a kapuhoz közel, klasszikus tízesként szokott szerepeltetni Solskjaer.
Nem ígérkeznek könnyűnek a következő hetek sem. Előbb egy manchesteri derbi vár a Unitedre, amelynek - figyelembe véve a csapat 14 pontos hátrányát - a bajnoki címre már aligha lesz hatása, utána jön két Európa-liga-meccs a Milannal szemben, és akkor ott van még két nehéz bajnoki: egy a West Ham, egy a Leicester City ellen. Egy ilyen széria esetében mindig nagy dilemma, hogy hol tud pihentetni az edző, ezt ugyanis nehéz lesz kikerülni. Még akkor is, ha a sorozatot ezúttal egy olyan válogatott szünet követi, ami reményt adhat a kluboknak. 

Fernandes 15 gólnál jár a bajnokságban.

Fotó: Eurosport

Az Egyesült Királyságban bevezetett karanténszabályok értelmében 33 ország került a vörös listára, ami azt jelenti, hogy aki ezen helyszínek valamelyikéről tér vissza a szigetországba, annak tíz napra karanténba kell vonulnia. Ezen a listán a világbajnoki selejtezőre készülő Portugália is ott van: az Európa-bajnok Azerbajdzsánnal és Luxemburggal hazai pályán mérkőzik meg, Szerbiával pedig idegenben találkozik. Ezt figyelembe véve sanszos, hogy Fernandesnek ki kellene hagynia a Brighton elleni bajnokit, valamint (ha úgy alakul) az EL-negyeddöntőt.
A feltételes mód azért indokolt, mert a FIFA a különleges helyzetre való tekintettel megadta a lehetőséget a kluboknak, hogy visszatartsák játékosaikat a válogatottbeli kötelezettségtől, és nagyon valószínű, hogy például a Manchester United élni kíván ezzel az opcióval.
"Nem ültünk le, senkit sem hívtunk fel úgy igazából ezzel kapcsolatban, de annak semmi értelme, hogy 10 napra elveszítünk egy játékost a karantén miatt" - nyilatkozta Solskjaer a mérkőzést követően. "Mi fizetjük a futballistákat, és én úgy tudom, a FIFA hozott egy olyan szabályt, miszerint nem vagyunk kötelesek elengedni. Nehéz lesz amellett dönteni, hogy elengedjük őket a vörös listás országokba. Nyilván szeretném, ha Bruno készen állna a Brighton ellen, remélhetőleg Európában is ott leszünk, majd jön a Tottenham."

Nem csak Fernandesen mutatkoznak a fáradtság jelei.

Fotó: Eurosport

A fáradtság nem csak Fernandes játékán érződik, Marcus Rashford legalább annyira tompán futballozott. A 23 éves támadónak 2021-ben csak két gól fűződik a nevéhez, és a Crystal Palace ellen sem volt túlzottan veszélyes, félidőben ráadásul még a csapatkapitánytól is kapott egy kisebb fejmosást. Harry Maguire szerint ugyanis Rashford rendre túl későn lépett vissza a leshatárról. Edinson Cavani jól kezdte a meccset, de aztán ő is beleszürkült a mezőnybe, neki vélhetően erőnléti gondjai is voltak a négy kihagyott meccset követően.
Érdekes módon a kapuban is változtatott Solskjaer, a hullámzóan teljesítő David de Gea helyett az előző idényben berobbanó Dean Henderson védte a United kapuját. Az edző meglehetősen szűkszavúan kommentálta a döntést, azt mondta, magánéleti okok állnak a háttérben, és azt sem árulta el, mennyi ideig lehet távol a kapus. Henderson egyébként kitett magáért, a hajrában ugyanis nagyot védett Patrick van Aanholt kísérletét követően, legalább az egy pontot megmentve ezzel csapatának.
"Egy ilyen szezonban becsúsznak olyan hetek, amikor nem tudunk abban a formában teljesíteni, amiben előtte hónapokon át sikerült. Ez egy picikét aggasztó, de tudom, hogy a srácok mindent beleadtak. Ez a lényeg. Háromnaponta játszunk, és tudom, hogy mindent beleadnak. Elégedett vagyok a hozzáállással és a mentalitással. Minőség terén ismét azt kell hoznunk, amire tudjuk, hogy képesek vagyunk" - fogalmazott Solskjaer. Sok idő mindenesetre nem lesz, hogy felrázza csapatát, hétvégén ugyanis a Manchester Cityhez látogat a United.
via ESPN
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23