Hosszútávú pótlás helyett inkább a könnyen megszerezhető vészmegoldásokkal segítette sérült védelmét az angol bajnoki címvédő januárban. A két megszerzett játékos merőben más profilú, épp ezért azonban jól ki is egészíthetik egymást a megtizedelt hátvédsor közepén. 


Nem mondhatni, hogy tele lett volna nagyot szóló átigazolásokkal a tél transzferidőszak Angliában. A Premier League klubjai, talán már a járvány okozta gazdasági visszaesés hatására, ezúttal szokatlan önmérsékletet tanúsítva nem szórták a milliókat, inkább olcsón, vagy kölcsönben megszerezhető játékosokkal próbálták foltozni kereteiket. Egy ilyen környezetben hárult különösen nehéz feladat a címvédő Liverpoolra, aminek gyakorlatilag teljes, sérüléssel küzdő hátvédsorát kellett pótolnia januárban. 
Jürgen Klopp csapatának védőgondjai nem most kezdődtek, a csapat elsőszámú középhátvédjének számító Virgil Van Dijk még októberben sérült meg súlyosan az Everton elleni rangadón és jó eséllyel az egész szezonra kiesett. A holland klasszis pótlása önmagában is nagy kihívás lenne, a Vörösök gondjai azonban azóta tovább fokozódtak, előbb a másik kezdő Joe Gomez dőlt ki hosszabb időre, majd az elsőszámú cserének számító Joel Matip szedett össze újabb és újabb sérüléseket. Legutóbb a vészmegoldás Fabinho sem volt bevethető, így a középpályáról hátrahúzódó csapatkapitány Jordan Henderson és több ígéretes, de egyelőre nem berobbanó fiatal alkotta a védelem közepét. 
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
A Liverpool belső védői elfogytak, fiatal játékos pótolhatja a kiesőket | Eurosport
Fabinho személyében a hét közben újabb védekező játékos sérült meg a Vörösöknél, a csapatnak lassan nem marad hadra fogható belső védője. Jürgen Klopp az egyik interjújában egy házassághoz hasonlította a Liverpool jelenlegi problémáit, a csapatnak pedig a következő meccsekre csak fiatal, vagy a poszton idegen alternatívák állnak rendelkezésre.
Ilyen helyzetben várható volt, hogy a Liverpool igazolni próbál majd télen, de az irány nem volt egyértelmű. Arra számítani lehetett, hogy a pletykált elsőszámú célpont, Dayot Upamecano nem lesz elérhető (már csak azért sem, mert a Pool BL-nyolcaddöntős ellenfelénél, a Lipcsénél játszik), de arról nem egyeztek a vélemények, hogy be kéne érni egy tartós B-megoldással, vagy ideiglenesen és lehetőleg minél olcsóbban kármentést végezni, hogy aztán nyáron érkezhessen tartós erősítés. A klubvezetés végül láthatóan az utóbbi lehetőséget választotta.
Ennek fényében a januári átigazolási ablak utolsó napjaiban két, elsőre elég szemöldökráncolós átigazolást is végrehajtott a Liverpool. Előbb mindössze 1,6 millió fontért cserébe megszerezték Ben Daviest a másodosztályú középcsapat Prestonból, majd határidő lejárta előtt bejelentették a Schalkéban játszó török válogatott Ozan Kabak érkezését, akit az év végéig kölcsönben szerződtettek.
Ha egyik név sem cseng ismerősen, az egyáltalán nem véletlen, alighanem mindkét védőért a játékosmegfigyelő háló mélyére kellett hajolniuk a Vörösöknek. A két játékos azonban mégsem sorolható egy kategóriába, több szempontból pedig karaktereik ki is egészíthetik egymást, így rövidtávon akár egy jó párost is alkothatnak a Vörösök védelmének közepén. 
Daviesszel kezdve a sort, a 25 éves angol játékos a Preston akadémiájának neveltje és egész eddigi karrierjét a többnyire másodosztályban szereplő csapat igazolt játékosaként töltötte. Ez azonban koránt sem jelenti, hogy a felnőtt csapatban már 2013-ban, 17 évesen bemutatkozó Davies végig a Prestonban focizott volna, 5 kölcsön után végül a 2017-18-as szezonban lett alapember. Az azóta eltelt években meghatározó tagja lett a csapatnak, megbízható teljesítményének pedig biztos jele, hogy télen állítólag a skót bajnok Celtic is szerette volna megszerezni. Személyében egy stabil, ugyan jól látható plafonnal rendelkező, de relatív fiatal kora ellenére már kipróbált, így kellően rutinos játékost szereztek a Vörösök. 

liverpool-vedok-davies.jpg

Fotó: Eurosport

A mindössze 20 éves Kabak ennek a jellemzésének sok szempontból az ellentétje. A Schalkétól kölcsönben (18 millió fontos vételi opcióval) megszerzett játékos nagy tehetségnek számít. Nem volt még 19 éves sem, amikor Törökországból 2019 januárjában a Stuttgartba igazolt, hogy aztán alig fél év múlva a klub Bundesligából való kiesésével álljon tovább a Schalkéhoz. Azóta a gelsenkircheni csapatban is alapember volt, a klub azonban komoly válságba került, jelenleg is tökutolsók a német élvonalban. 
Bár ebben a szereplésben aligha a nagyra értékelt Kabak a ludas, a török játékost nem kerülték el a balhék az utóbbi időben. Tavaly szeptemberben a védő 5 meccses eltiltást és súlyos pénzbüntetést kapott, miután a Werder elleni meccsen leköpte brémaiak játékosát, Ludwig Augustinssont. Kabak utólag elnézést kért és hangsúlyozta, hogy szerencsétlen véletlen történt, de az eset rávilágított, hogy a fiatal hátvédnek még okozhatnak gondot a meggondolatlan megmozdulásai.
A két pályaív alapján már látszik, miért ezekre a játékosokra eshetett a választás a Liverpoolnál. Davies az angol közeget már ismerő játékosként stabilabb teljesítményt nyújthat, mint a védelemben mostanában megforduló fiatalok. Kabak ellenben még kiforratlan, de korához és tehetségéhez képest hihetetlenül olcsón lehetett megszerezni, ha pedig nem válik be, a Vörösök postafordultával küldhetik is vissza a Schalkéba. 
A két védő akár egymást is kiegészíthetné a védelem közepén, valószínűbb azonban, hogy a rövidesen visszatérő Fabinho párjaként kap valamelyikük tartósan lehetőséget. Már csak azért is, mert kísérletezésre sok idő nincs, a tegnap esti Brightontól elszenvedett vereséggel a bajnoki cím nagyon gyorsan elúszhat a Vörösöknek, de vesztett pontok tekintetében jelenleg BL-helyen sincs Jürgen Klopp csapata. Davies és Kabak előtt feladat, hogy szereplésükkel javítsanak a védelmen, jobb irányba terelve a jelenleg gödörben lévő címvédőt. 
részben Goal
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23