Az Arsenal korábbi vezetőedzője, Unai Emery a Londonból való távozása után egy évvel nyilvánosan értékelte az Ágyúsoknál töltött másfél szezonját. 

A spanyol tréner 18 hónapot töltött Arsene Wenger utódjaként az Arsenalnál, elárulta, hogy továbbra is támogató elismeréssel követi a klub helyzetét. Emery a PSG-ből érkezve ötödik hellyel nyitott első arsenalos szezonjában a Premier League-ben. Elvezette csapatát az Európa-liga döntőjébe, ahol aztán 4-1-es vereséget szenvedett a Chelsea-től. Majd jött egy hétmeccses nyeretlenségi sorozat, aminek 2019 novemberében az lett a vége, hogy menesztették a spanyolt. Emery tavaly nyáron tért vissza a kispadhoz, a Villarreal együtteséhez szerződött, ahol új klubrekorddal, 19 mérkőzéses veretlen sorozattal kezdte a munkáját, ezzel a La Liga negyedik helyére került a csapat.
A 49 éves tréner most megosztotta emlékeit, amelyeket az Arsenalnál szerzett, egyben szerencsét kívánt utódjának, Mikel Artetának. 
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Az Arsenalnak már nem csak a jobb eredmények, de az identitása miatt is edzőt kellene váltania | Eurosport
Szombaton az Arsenal 2-2-es döntetlent játszott hazai pályán a kiesés ellen menekülő Southamptonnal. Sokáig úgy tűnt, pont nélkül maradnak a papíron könnyűnek ígérkező találkozón az Ágyúsok, Alexandre Lacazette csak a 96. percben hozta ki ikszre a meccset. Minden jel arra mutat, hogy Unai Emery megbukott az Arsenal kispadján, és mindegyik fél jobban járna a menesztésével.
"Másfél évet töltöttem az Arsenalban, és szerintem az első év nagyon jó szezon volt. Eljutottunk az Európa-liga döntőjébe, az utolsó pillanatig versenyben voltunk a legjobb négy közé kerülésért a Premier League-ben. 
Nagyon boldog voltam, és élveztem a munkám. A klub támogatott, és elégedett voltam a játékosokkal, a légkörrel és a szurkolókkal. A
 második év második felében, amikor befejeztem az ottani edzősködésem 2019 novemberében, úgy gondolom, hogy néhány olyan döntést hoztunk, amelyek nem kedveztek az egyesületnek. 
Amikor az eredmények kissé rosszak voltak, a helyzet megváltozott, de az Arsenalban töltött első évemből sok pozitív dologra emlékszem. Élveztem, hogy az Arsenal edzője vagyok, és nagyon hálás vagyok azért az időszakért, amelyet az Arsenalban töltöttem. Számomra ez nem negatív, hanem pozitív élmény volt." - kezdte értékelését Emery.
Az önkritikát a folytatásban is nélkülözi a spanyol visszatekintése, megmaradt az udvariasságnál, nála minden pozitív, utólag ez persze könnyű. 
"Miután elmentem, az első hónap nem volt könnyű számomra, mert kifogytam a tennivalókból, 
de most nagyon hálás vagyok a tulajdonosoknak, a klubnak, a szurkolóknak, a játékosoknak és az egyesület dolgozóinak. 
Most csak az ottani nagyon jó dolgokra emlékszem, és az első év számomra nagyon jó teljesítmény volt. 
Az ott töltött első hónapokban jól dolgoztam Kroenke úrral, Raul Sanllehivel, Ivan Gazidisszal. A vége felé elért eredmények jelentették a fő problémát, de számomra összességében ez tényleg pozitív élmény volt, és hálás vagyok az Arsenalnak a lehetőségért. Ilyen a foci. Most csak a legjobbakat kívánom az Arsenalnak és Mikel Artetának, a szurkolóknak és mindenkinek a klubnál." - folytatta a Villarreal jelenlegi trénere.
Emery: "Özilnek is önkritikát kellene gyakorolnia" | Eurosport
Unai Emery-t 2018-ban Arsène Wenger huszonkét éves regnálása után nevezték ki az Arsenal vezetőedzőjének. Nagy elvárásokkal érkezett Londonba, de hamar kiderült, a Sevillával háromszoros Európa-liga-győztes tréner és az Ágyúsok között nem működik a kémia. Unai Emery-t 2019 novemberében menesztették az Arsenal éléről.
Emery az idő elteltével a szurkolók céltáblájává vált. Ebben az is benne volt, hogy a spanyol nem beszélte megfelelő szinten az angolt, nem tudott megfelelő kapcsolatot kiépíteni a drukkerekkel. Nyelvtudása nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a problémás helyzetekben képes legyen meggyőzni környezetét, és elmagyarázza, épp miért nem megy jól a csapatnak. 
"A második évben az Arsenal problémája csak az eredmények voltak, nem a nyelv. 
Tudtam beszélni angolul és kommunikálni a sajtótájékoztatóimon, ahogy a játékosokkal is. Az üzenet nem volt tökéletes, de jónak mondható, és apránként haladtam előre. Ha az Arsenalnál folytatom, természetesen jobb lettem volna ebben. Azt hiszem, Angliában vannak olyan emberek, akik tisztelnek engem, nem pedig az angol nyelvről beszélnek, de Londonban nem az angol nyelvvel volt problémám, vagy azzal, ahogy kommunikáltam a játékosokkal vagy a médiával."
Az Arsenal jelenlegi helyzetéről is elmondta véleményét Emery. 
"Úgy gondolom, hogy most nagyon nehéz az Arsenal dolga a Liverpool, a Manchester United és más csapatok miatt, de úgy gondolom, hogy visszatér majd a legjobb négy közé és helyreáll a rend, mivel a klubban van stabilitás. Minden Arsenal-mérkőzést követek, de nem tudom, mi a probléma a csapattal vagy a játékosokkal."
Az Arsenal csapatkapitánya elismeri, hogy szenvedős a szezonja, de biztos benne, hogy jó formába lendül | Eurosport
Az Arsenal ebben az idényben eddig inkább csak szenvedő csapatkapitánya, Pierre-Emerick Aubameyang elismeri, sokat küzdött azért, hogy megismételje a korábban látott jó formáját, és úgy érzi, hogy megvan az eszköze és hozzáállása ahhoz, hogy megfordítsa a dolgok állását.
via football.london
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23