Thomas Tuchel még csak pár hete dolgozik a Chelsea edzőjeként, munkájának máris megvan az eredménye. A londoniak lényegesen többet birtokolják a labdát, többször jutnak el a támadó harmadba és többször próbálkoznak lövéssel is. A német edző munkájának elsősorban mégis a védekezésre volt hatása, ezen a téren konkrétan a bajnokság legjobbjai közé tartozik a csapat.


A keddi Bajnokok Ligája-mérkőzésen a Chelsea ismételten mesteri védekezést mutatott be, hatra növelve ezzel a Thomas Tuchel-érában kapott gól nélkül lehozott meccsek számát. Mindez figyelemreméltó teljesítmény annak fényében, hogy az mindössze a nyolcadik meccse volt a londoni kékek kispadján az edzőnek, és hogy Frank Lampard irányításával 16 találkozón sikerült hatig eljutni. Az Atlético csupán hatszor próbálkozott kapura lövéssel, ebből egy sem talált célt: mindez Angliában sem számít mostanság ritkaságnak.
Tuchel kinevezése óta a Chelsea kapuját vették legkevesebb alkalommal célba az ellenfelek, emellett várható kapott gólok terén is a bajnokság legjobbja.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
Ilyen számok mellett nem csoda, hogy sorban hozzák le kapott gólok nélkül a találkozókat. Tuchelnél a védekezés megszervezése élvezte a prioritást, ennek érdekében háromvédős rendszerre váltott, és a meccsek többségén két védekező középpályással állt fel egy helyett. Védekezésben látványos a fejlődés, ugyanakkor a kapu másik oldalán még nagyon sok teendő lenne. Olivier Giroud Atlético Madrid elleni ollózós gólja egyértelmű lépés volt a megfelelő irányba, összességében azonban Tuchel hasonló problémákkal küzd, mint az elődje.

Tuchel hamar letette a névjegyét a Chelsea-nél.

Fotó: Eurosport

Tavaly nyáron a klub rengeteg pénzt költött a támadósor megerősítésére, abban a reményben szerezte meg Kai Havertzet, Timo Wernert és Hakim Ziyecht, hogy általuk a bajnokesélyesek közé kerülhet a csapat. Lampard bicskája azonban beletört a feladatba, és most Tuchelnek is nagy kihívást jelent a puzzledarabok összeillesztése. A 47 éves szakember időnként elégedetlennek tűnik az oldalvonal mellett, és ha nagyon felbosszantják a látottak, nem fél kíméletlen döntéseket hozni.
Múlt héten például a Southampton ellen 1-1-re végződő bajnokin Callum Hudson-Odoit 31 perc után lekapta a pályáról, pedig az angol szélsőt csereként küldte be a szünetben; Tammy Abrahamet pedig már két alkalommal is lehozta a pályáról a félidőben. Tuchel mindkét játékossal kritikus volt. "Állandóan a helyzetek kialakításán és a gólszerzésen gondolkozunk. Magasan játszunk, és tudom, hogy a számok szerint nincs elég gólunk a tizenhatoson belüli érintésekhez, a lövésekhez és a helyzetekhez mérten" - ismerte el az edző.
Tuchel alapvetően a precizitás és a minőségi döntéshozatal hiányát kérte számon csapatán, főleg a támadóharmadban látottakra utalva. "Ma nem éreztem azt, hogy az utolsó 20 méteren belül le tudtuk volna zárni a meccset, amikor ez lett volna a feladat" - jegyezte meg. Hasonló nyilatkozatokat Lampardtól is lehetett hallani, pedig a támadójáték tekintetében, ha nem is sokkal, de hatékonyabb volt a Chelsea az ő idejében. Hiába birtokolja többet a labdát és próbálkozik többször a csapat, gólok, várható gólok és kaput eltaláló lövések terén gyengébben teljesít.
Jelenleg a londoniak képtelenek a sok labdabirtoklásból magas minőségű helyzeteket kialakítani, ráadásul a támadók romló hatékonysága sem segíti a csapatot. Amennyiben lendületbe jön, rövid távon Giroud segíthet, ám Tuchelnek elsődlegesen a körülötte lévő fiatalokban rejlő potenciál kiaknázása lehet a célja. Egyelőre Mason Mount teljesítménye kiemelkedik közülük, az angol középpályás épp ott folytatta, ahol Lampard alatt abbahagyta. Betalált a Sheffield United ellen, míg a Southamptonnal szemben büntetőt harcolt ki és értékesített.
"Szinte láthatatlan a pályán" - egyelőre csak szenved a Chelsea méregdrága új igazolása | Eurosport
Kai Havertzért nyáron hatalmas összeget fizettek a londoniak, a német tehetség azonban egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Gyengélkedésében a sűrű menetrendtől a koronavírusig sok minden szerepet játszik, de egyelőre az sem látszik, milyen szerepet szánna neki Lampard a pályán.
A többiek viszont adósak a jó teljesítménnyel. A sérülések Havertz, Ziyech és Christian Pulisic idényét egyaránt megnehezítették, mostanra azonban mindannyian egészségesek és bevethetőek. Hozzájuk hasonlóan az igazi Wernert is elő kellene csalogatnia Tuchelnek. Az edzőváltás óta a nyáron szerződtetett szélső töltötte a legtöbb időt a pályán, de a gólokkal egyelőre úgy is adós maradt, hogy Tuchel hasonló posztot szabott rá, mint amit a Lipcsénél is betöltött, többnyire a bal oldali félterületről mozogva a kapu irányába. 
Wernernek nagyon feküdt ez a szerepkör, mint ahogyan Tuchel kontrapresszinget alkalmazó rendszerében is megtalálhatja a helyét. Ehhez viszont még időre lesz szüksége a jelek szerint, mert hiába szakította meg a Newcastle ellen 14 meccse húzódó góltalan sorozatát, távolról sem azt a szintet hozza, ami miatt szerződtették.
Amennyiben hihetünk a sajtóhíreknek, a következő idényre tovább erősítené a támadósort a Chelsea, a kívánságlista legtetején pedig Erling Haaland szerepel. Addig is, Tuchelnek a jelenlegi alapanyagból kell kihozni a legtöbbet, és működő gépezetet faragni a rengeteg egyéniségből. Ezen a téren már ért el pozitív változást az edző, elvégre a Chelsea felküzdötte magát a top 4 közelébe, de az igazi teszt csak most következik, hiszen a BL-visszavágó mellett a bajnokságban is rangadók sorozata vár a csapatra.
Tuchel tagadhatatlanul remek munkát végzett, rövid idő alatt sikerült olyan csapatszintű védekezést és labdatartó sablonokat leoktatnia, amelyeknek korábban nyoma sem volt. Ahhoz viszont, hogy valódi bajnokesélyessé váljon a Chelsea - ez a cél nyilvánvalóan inkább a következő idényre vonatkozik - a támadójáték terén is javulnia kell a csapatnak. Elvégre az alapanyag adott ahhoz, hogy a Premier League egyik legveszélyesebb és leglátványosabb támadójátéka épüljön fel Londonban.
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23