Moises Caicedo tavaly szeptemberben a Libertadores-kupában nyújtott teljesítményével hívta fel magára a fél világ figyelmét, és rövidesen európai klubok sora fontolgatta a leigazolását. Köztük a Manchester United, amely végül túlontúl bonyolultnak ítélte meg a játékos helyzetét, így történhetett meg, hogy a legkitartóbban érdeklődő Brightonnál landolt az ecuadori tehetség.


Mivel az egész világhoz hasonlóan a labdarúgás is nyögi a világjárvány gazdasági hatásait, a téli átigazolási ablak az előre megjósolható eseménytelenségben futott ki. Néhány figyelemreméltó üzletet így is sikerült megkötni, amelyek közül talán a legfeltűnőbb Anglia déli partján történt, amikor is a Brighton lényegében a Manchester Unitedet beelőzve csapott le az egyik legnagyobb dél-amerikai tehetségre. Moises Caicedo szeptemberben robbant be a köztudatba, amikor csapatával 5-0-ra kivégezték a Libertadores-kupában címvédő Flamengót.
Az Independiente del Valle első gólját Caicedo szerezte, ráadásul az aznap nyújtott kiváló teljesítmény nem egyszeri alkalom volt. Fejlődésére hazájában is felfigyeltek, villámgyorsan alapember lett az ecuadori válogatottban.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Ha brazilként születik és a Flamengo kezdőjeként robbant volna be ilyen módon, nem pedig a viszonylag ismeretlen, mégis rendre veszélyes quitói csapatban, az értéke valószínűleg pillanatok alatt tízmilliókkal emelkedett volna, Vinícius Juniorhoz és Reinierhez hasonlóan. Ehhez képest a Brighton pofátlanul olcsón, nagyjából 5 millió fontért csapott le a tehetségre, ami még a mostani vészterhes időszak közepette is fantasztikus üzletnek számít. Főleg úgy, hogy a futballista iránt volt kereslet a topligák környékéről.
"Moises nagy érdeklődést váltott ki az európai klubok körében, ami persze érthető, figyelembe véve, mennyire jól teljesített" - magyarázta Dan Asworth, a Brighton technikai igazgatója a megállapodást követően. "Ő volt az egyik játékos, akit a megfigyelőink régóta kiszúrtak, és magabiztosak vagyunk azt illetően, hogy izgalmas jövő áll előtte. Rendkívül bonyolult volt a tárgyalás, elsősorban a mostani megszorítások végett, a klub számos részlegének keményen kellett dolgoznia, hogy lezárhassuk az üzletet."

Caicedo Suárezt próbálta elválasztani a labdától.

Fotó: Eurosport

Hogy mennyire összetett volt a helyzet, arra a New York Times cikke világított rá: a lap szerint ugyanis nem kevesebb mint három ügynökség vallotta magát a 19 éves tehetség képviselőjének. A Manchester Evening Newsnak sikerült elérnie a United egyik anonimitást kérő alkalmazottját, aki elárulta, hogy a játékos körüli szálak kibogozhatatlansága vezetett oda, hogy a klub inkább kiszállt az érte folyó versenyből. Ellentétben a Brightonnal, amelynek annyi előnye mindenképpen volt, hogy kiváló kapcsolatokkal rendelkeztek a dél-amerikai klubbal.
2018 augusztusában egy fiatal támadó, Billy Arce átigazolása kapcsán sikerült megegyezniük az Independientével, akiért akkor 1 millió fontot fizettek. Arce története egyébként kevésbé alakult sikeresen, hiszen a Brightonban azóta sem léphetett pályára, és az előző két idényt Ecuadorban töltötte kölcsönben. Illetve 20 nap erejéig a börtönben is megfordult, ahova ittas vezetés miatt került még 2019-ben. Mindez azonban a klubok viszonyára nem volt hatással, Arce-t ráadásul ugyanaz az ügynökség képviselte, amelyikkel a legrégebb óta dolgozik Caicedo.
Ez már döntő tényezőnek bizonyult a gordiuszi csomó feloldásához.
"Mi vittük el a Brighton ajánlatát Ecuadorba"
- erősítette meg a Kancha nevű ügynökség egyik forrása az El Universónak januárban.
Hangozzon ez bármennyire is furcsán, a Brighton helyzetén az is segített, hogy a britek hivatalosan is kiléptek az Európai Unióból - a Brexit nyomán ugyanis új szabályokat hoztak a külföldi futballisták munkavállalási engedélyével kapcsolatban. Ez jóval megengedőbb az eu-n kívüli állampolgárokkal kapcsolatban elődjénél, és elsősorban azt veszi figyelembe, hány helyi és a Libertadoreshez hasonló nemzetközi mérkőzésen léptek pályára a kiszemelt légiósok. Ez akár még segítheti is a dél-amerikai tehetségek leigazolását a jövőben.

Caicedo akcióban a Flamengo ellen.

Fotó: Eurosport

Caicedo a Brexit előtti időkben nehezen kapott volna engedélyt, a hosszasan elhúzódó folyamatot követően viszont minden bizonnyal játszhat a Premier League-ben, dacára annak, hogy csak négy válogatottság áll mögötte. A sokoldalú középpályás hatalmas területet képes bejátszani, védekezésben, előkészítésben, de akár befejezésben is csapata hasznára lehet, ráadásul van jelenléte a levegőben is, így kiváló célpont lehet a beadásoknál. Ennél jobb pillanatban nem nagyon érkezhetett volna meg az Amex stadionba.
"Nem titok, azon dolgoztunk, hogy Moisest a klubhoz csábítsuk, és nagyon elégedettek vagyunk azzal, hogy most itt van" - nyilatkozta Potter. "Időre lesz szüksége, hogy beilleszkedjen a csapatba, megismerjük őt és fordítva, valamint sebességben is fel kell készülnie a Premier League követelményeire. Nagyszerűen teljesített Ecuadorban és csupán 18 éves volt, amikor debütált hazája válogatottjában. Nagyon izgalmas igazolás, ugyanakkor fontos, hogy adjunk neki időt az alkalmazkodásra" - fogalmazott a Brighton menedzsere.
Általános igazság, hogy egy önbizalomtól duzzadó csapatba könnyebb beilleszkedni, márpedig a Brighton most ilyen társaságnak tűnik. Az előző négy mérkőzésükből hármat megnyertek, amivel eltávolodtak a kiesőzónától, legutóbbi fellépésükön pedig a bajnoki címvédő Liverpoolt győzték le az Anfielden. Tariq Lamptey és Yves Bissouma személyében az angol élvonal legérdekesebb tehetségeit tudhatják a csapatukban, és amennyiben a kapu előtt hatékonyabbak lennének, szóba sem nagyon kerülne velük kapcsolatban a kiesés.
Potter csapata meccsenként 12,4 lövést átlagol, amellyel a nyolcadik helyen állnak a Premier League-ben, és a haladó statisztikák alapján is jóval előrébb kellene tartania a csapatnak.
Caicedo az Independiente színeiben 30 mérkőzésen hatszor volt eredményes, míg az ecuadori válogatottban egy gól mellett három gólpasszt jegyzett négy meccsen. Vagyis személyében egy olyan játékossal bővült a Brighton kerete, aki képes növelni a csapat támadó potenciálját, aminek nagy jelentősége lehet még az élvonalban maradás szempontjából. Potter persze nem véletlenül hangsúlyozta a türelem fontosságát, tényleg nem szabad korán nagy nyomást helyezni az ecuadori vállaira. Arce esete szolgálhat intő példaként, mennyire nehéz az országváltás.
Még Caicedo új csapattársa, Alexis MacAllister sem illeszkedett be tökéletesen, pedig az argentin középpályást 2020-ban igazolta le a Brighton a Boca Juniorstól. Figyelembe kell azt is venni, hogy az ecuadori erőnlétileg nincs csúformában, legutóbb december közepén lépett pályára tétmérkőzésen. A kihívások ellenére a tinédzserben megvan a potenciál, hogy bőségesen meghálálja az érte kifizetett pénzt új munkaadójának, innentől igazából csak rajta és a Brightonon múlik, megbánja-e a többi klub, hogy ennyire könnyen lemondott róla.
via goal.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23